Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Εκτακτα μέτρα από Κομισιόν για παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών


Εκτακτα μέτρα από Κομισιόν για παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών

Προχωρά σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Αποφασισμένος και για νέα μέτρα δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά προς την καθιέρωση μέτρων στήριξης του ευρωπαϊκού τομέα ροδακίνων και νεκταρινιών, συγκεκριμένα, με την αύξηση των ποσοτήτων φρούτων που θα είναι επιλέξιμες για επιχειρήσεις απόσυρσης από την αγορά και δωρεάν διανομή. Οι συγκεκριμένες αγορές έχουν πληγεί σοβαρά λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ενώ πρόσθετη πίεση ασκείται τώρα από την απαγόρευση των εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης, Ντατσιάν Τσόλος, δήλωσε τα εξής: “Μετά την πρόσφατη πτώση των τιμών στις αγορές ροδακίνων και νεκταρινιών, χρειάζεται άμεση δράση για τη στήριξη της αγοράς και έχω την πρόθεση να δράσω πάραυτα. Θα προτείνω σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα με αναδρομική ισχύ, με στόχο τη μείωση της προσφοράς και την προώθηση της ζήτησης. Έχω δηλώσει σαφέστατα ότι δεν θα διστάσω να ενεργήσω και να χρησιμοποιήσω τη νέα και εκσυγχρονισμένη κοινή γεωργική πολιτική για να παρέχω έγκαιρη και αναλογική στήριξη, προσανατολισμένη στην αγορά. Το πρώτο αυτό μέτρο σήμερα είναι μια ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Παρακολουθούμε από κοντά τις αγορές και δεν θα διστάσω να πράξω το ίδιο για τη στήριξη και άλλων τομέων εξαρτημένων από τις εξαγωγές στη Ρωσία, εφόσον είναι αναγκαίο.”

Τα προτεινόμενα μέτρα συνίστανται σε αύξηση από 5% σε 10% της παραγωγής οργανώσεων παραγωγών η οποία μπορεί να αποσυρθεί από την αγορά για δωρεάν διανομή. Δεύτερον, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για μη μέλη οργανώσεων παραγωγών (με καταβολή του 50% της τιμής απόσυρσης των οργανώσεων παραγωγών). Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα μέτρα και μεμονωμένοι καλλιεργητές, υπό την προϋπόθεση ότι γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι. Τέλος, θα διατεθούν πρόσθετα κονδύλια για προώθηση, στο πλαίσιο των ενεργειών προώθησης των
επιχειρησιακών προγραμμάτων των οργανώσεων παραγωγών (στο πλαίσιο των συνήθων συμφωνιών συγχρηματοδότησης).
Οπως αναφέρεται, η επίσημη απόφαση θα ληφθεί τις προσεχείς εβδομάδες, αλλά θα ισχύει αναδρομικά από σήμερα. Το μέτρο αυτό ήταν ήδη υπό συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, όμως η ανακοίνωση των περιορισμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία κινδυνεύει να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση της αγοράς και επιτάχυνε την ανάγκη ανάληψης δράσης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ροδακίνων (ετήσιος όγκος παραγωγής στην ΕΕ = 2,4 – 2,5 εκατομμύρια τόνοι) και νεκταρινιών (1,1 – 1,2 εκατ. τόνοι) είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ελλάδα. Αν και υπάρχει πάντα μια εποχική διακύμανση στην αγορά λόγω των καιρικών συνθηκών, φέτος υπήρξαν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά. Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, αυξήθηκε η παραγωγή και επιταχύνθηκε η ωρίμανση έτσι ώστε να υπάρχει πολύ έντονη διάθεση προϊόντων στην έναρξη της σεζόν από ό,τι συνήθως, και όχι μια ισόρροπη κατανομή της προσφοράς κατά τη διάρκεια αρκετών εβδομάδων. Στη συνέχεια, οι πιο δροσερές και υγρές συνθήκες τον Ιούνιο και Ιούλιο επιβράδυναν την κατανάλωση.

Εν αναμονή για αποζημιώσεις

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ως καταστροφικό το σενάριο για διοχέτευση στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. των αδιάθετων ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων που λόγω Ρωσίας ξέμειναν στους παραγωγούς. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως σημειώνουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, θα προκαλέσει απότομη πτώση των τιμών, η οποία θα πλήξει εκτός από τους Έλληνες παραγωγούς, τους Ιταλούς και τους Γάλλους.
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αποζημιώσεων, η ελληνική πλευρά, αν και εκτιμά ότι την Πέμπτη η Κομισιόν θα λάβει την απόφαση που προανήγγειλε σήμερα ο αρμόδιος επίτροπος, κρατά μικρό καλάθι για το πόσο σύντομα θα καταβληθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πρώτα να πάρει τις αποφάσεις η Ευρωπαϊκή Ενωση, να γίνουν οι έλεγχοι που ανακοίνωσε ο επίτροπος Γεωργίας και μετά να προχωρήσει η Ελλάδα στην πληρωμή των αποζημιώσεων.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη μετά τις διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών, δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες ότι η ζημιά θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους γιατί κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία.
Οι ίδιοι σημείωναν ότι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη. Ωστόσο στην περίπτωση που τα ευρωπαϊκά κεφάλαια δεν επαρκούν, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. Σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί παράνομη κρατική ενίσχυση.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες σχολίαζαν ότι το πρόβλημα είναι Ευρωπαϊκό, άρα πρέπει να δοθεί και ευρωπαϊκή λύση. "Με άλλα λόγια, η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει τους Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς", σημείωναν χαρακτηριστικά.
Ήδη νοσοκομεία και στρατόπεδα αγοράζουν ποσότητες των προϊόντων που έχουν μείνει "ορφανά", πρόσθεσαν οι ίδιοι.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, η πρώτη αποτίμηση της ζημίας από το εμπάργκο της Ρωσίας στην Ελλάδα φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί από τα 170 εκατ. ευρώ εξαγωγές σε ροδάκινα, φράουλες κ.λπ., έχει εξαχθεί ήδη το 50%, άρα μένει το υπόλοιπο 50%, δηλαδή 80 εκατ. ευρώ.
Μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι "δρομολογούνται λύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων που προβλέπονται για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών". Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι "στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι, εφόσον χρειαστεί, τα κοινοτικά κονδύλια να ενισχυθούν από νέα εργαλεία και μηχανισμούς ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και συνολικά το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα και τις άλλες παραγωγούς χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και να συμπληρωθούν από εθνικές δράσεις, σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες.
Σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης και λεπτομερής καταγραφή των ζημιών, η οποία ξεκινά άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες".

Δύο δράσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Τέλος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε σήμερα ότι υπεγράφησαν οι συμβάσεις για δύο δράσεις στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας σημαντικών προϊόντων. Ειδικότερα υπεγράφησαν συμβάσεις για:
• Την προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινο – πορτοκάλι), στην εσωτερική αγορά τη Ε.Ε. και ειδικότερα στις χώρες Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ.
• Την προώθηση των προϊόντων Λάδι ΠΓΕ Θάσου, Ελιά Θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, Κασέρι ΠΟΠ, Λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και Φέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. και συγκεκριμένα στη Γερμανία, στο Βέλγιο και στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7εκατ. ευρώ.
Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την Ε.Ε., 20% από το ΥπΑΑΤ και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλο, «η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, της Ε.Ε. και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του, με τον αποκλεισμό των αγροτικών μας προϊόντων από τη ρωσική αγορά, καταδεικνύει τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων μας, τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις αγορές τρίτων χωρών».
euro2day.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: