Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Η απλή αναλογική και οι απεγνωσμένες προσπάθειες σωτηρίας του Τσίπρα

Σύμφωνα με τα όσα μαθαίνουμε, τελικά τα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτά εκφράζονται στην πολιτική γραμματεία του κυβερνώντος κόμματος προσανατολίζονται στην αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της «απλής και καθαρής αναλογικής» χωρίς μπόνους στο πρώτο κόμμα, ενώ συζητείται και η μείωση του ορίου εισόδου στη βουλή από το 3% που είναι σήμερα σε ακόμα χαμηλότερο επίπεδο.

Είναι προφανές ότι η πρόταση του αρμόδιου υπουργού Κουρουμπλή που εισηγήθηκε διατήρηση του μπόνους στο πρώτο κόμμα με μείωσή του και ορισμένες άλλες προϋποθέσεις για την παροχή του στην πρώτη πολιτική δύναμη δεν πέρασε. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα συμπεριλαμβάνεται το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ενώ υπό συζήτηση είναι και το να δοθεί το δικαίωμα ψήφου στους 17ρηδες.

Τελικές αποφάσεις δεν λήφθηκαν στην τετράωρη αυτή συνεδρίαση που έγινε παρουσία τόσο του Τσίπρα όσο και άλλων υπουργών, καθώς και του προέδρου της Βουλής. Ο Τσίπρας ετοιμάζεται όπως μαθαίνουμε να κάνει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αυτή την εβδομάδα ενώ οι τελικές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστούν στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ερχόμενου Σαββατοκύριακου 25-26 Ιουνίου.

Είναι επίσης προφανές ότι οι «53+» έβαλαν προς ώρας τη σφραγίδα τους στις ως τώρα κατευθύνσεις της Κουμουνδούρου και του Μαξίμου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τη συνταγματική αναθεώρηση, ύστερα από τη χτεσινή δημοσιοποίηση των θέσεών τους. Κάποιοι λένε ότι ο Τσίπρας
και η πλειοψηφία της πολιτικής γραμματείας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που θέλησε η μειοψηφία του ανώτατου κομματικού οργάνου να προκαταλάβει τις τελικές αποφάσεις. Βέβαια αξίζει να επισημάνουμε ότι ανάλογες θέσεις δημοσίως έχει εκφράσει και ο Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Βουλής.

Αν υποθέσουμε ότι τελικά η τελική απόφαση-πρόταση της κυβέρνησης θα είναι η απλή αναλογική με τα χαρακτηριστικά που ξέρουμε αυτή τη στιγμή τότε θα έχουμε το εξής ενδιαφέρον γεγονός: Θα είναι πιθανά δύσκολο να βρεθούν οι 200 βουλευτές που θα το ψηφίσουν για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Ενδεχομένως η ψήφιση της απλής αναλογικής να είναι και λόγος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και τελικά οι επόμενες εκλογές να γίνουν με το υπάρχον εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής με το μπόνους των 50 εδρών. Έτσι ο Τσίπρας θα έχει να λέει ότι επί των ημερών του ψηφίστηκε μια πάγια θέση της Αριστεράς για να απευθυνθεί σε έναν αριστερό κόσμο που έχει απογοητευθεί από τη μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και καταστρέφεται από την οικονομική του πολιτική αλλά ταυτόχρονα θα μπορεί να πολώσει το κλίμα και να παίξει τα ρέστα του απέναντι στη ΝΔ.

Αν τελικά τα πράγματα γίνουν έτσι, πιθανώς οι 53+ παίζουν το παιχνίδι του Τσίπρα με τον καλύτερο τρόπο και τον βοηθούν να κινείται στη λογική «με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» για να επαναδιεκδικήσει την εξουσία κάτω από ασφυκτικά διλήμματα.

antinews.gr




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: