Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Με αφορμή την συνέντευξη Αλμούνια για την κυβέρνηση Καραμανλή...

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν»

Ουκ ολίγες φορές έχουμε αναφερθεί στα λάθη που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, λάθη που πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία αλλά κυρίως η χώρα. Απίστευτοι ερασιτεχνισμοί, ανικανότητα, βουλιμία για την εξουσία, βαρεμάρα για τη διακυβέρνηση της χώρας, κολλητοί και κουμπάροι κατάφεραν να κυριαρχήσουν της όρεξης που υπήρχε τα πρώτα χρόνια, της αγαθής και τίμιας προσπάθειας που έγινε το 2004 για επανίδρυση του κράτους.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ΝΔ και ο Καραμανλής ήρθαν στην εξουσία με καλές προθέσεις. Όμως ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τέτοιες και το απέδειξε αυτό η καταστροφική διετία 2007-2008 και οι μήνες του 2009 που έμειναν πριν τις εκλογές. Εκείνοι οι μήνες έβαλαν την οριστική σφραγίδα στη διάλυση της οικονομίας επειδή κάποιοι είχαν το νου τους στην καρέκλα ή τελικά στη διαφυγή μέσω εκλογών χωρίς πολλές συνέπειες.

Οι οπαδοί της ΝΔ ξέρουν πολύ καλά τι έγινε τότε, ακόμη και οι σοβαροί Καραμανλικοί, όχι οι γλείφτες, γνωρίζουν ότι έγιναν τραγικά λάθη. Η ΝΔ παρέδωσε στον Παπανδρέου μια τραγική κατάσταση κι αυτός, έχοντας παντελή απουσία σοβαρότητας και ελέγχου της κατάστασης μας οδήγησε στο Καστελόριζο και όλα τα άλλα είναι ιστορία.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι έγιναν εγκλήματα και την περίοδο του Σημίτη, όταν όλα τα τρωκτικά έφαγαν για δέκα γενιές, κι όταν η… Μεγάλη Ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων μετατράπηκε σε δισεκατομμύρια που μάζεψαν κολλητοί και συγγενείς.

Όμως, αν ο Κώστας Καραμανλής είχε πραγματικό όραμα για την Ελλάδα δεν θα άφηνε από το 2005 και μετά να του ξεφύγει η κατάσταση. Δεν θα άφηνε μαθητευόμενους μάγους στα κρίσιμα υπουργεία να παίζουν με τα λεφτά του ελληνικού λαού. Δεν θα άφηνε τον Αλογοσκούφη, τον Παπαθανασίου, τον Βουλγαράκη και τόσους άλλους πρωτοκλασάτους να κάνουν τραγικά λάθη με την οικονομία και την κοινωνία.

Δεν θα άφηνε το Προκόπη Παυλόπουλο να διορίζει εκατοντάδες χιλιάδες στο Δημόσιο οδηγώντας το έλλειμμα της χώρας πάνω από 15% αλλά λέγοντας ψέματα σε όλους. Προς επίρρωση όσων λέμε, διαβάστε τη συνέντευξη ενός από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, του κοινοτικού επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

«Το 2009 η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά, αλλά όχι μόνο λόγω της ανακρίβειας των
στατιστικών, διότι η κυβέρνηση εκείνη τη χρονιά, που ήταν και χρονιά εκλογών, ας μην ξεχνάμε, ήταν απολύτως παθητική,» σημειώνει ο πρώην Επίτροπος και προσθέτει: «Μας έδωσαν το φθινόπωρο του 2008 έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε έλλειμμα για το 2009, 1,8%. Τον πρώτο κιόλας μήνα είχε ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ και τον Απρίλιο το έλλειμμα ήταν πάνω από 5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας. Παρουσίασα λοιπόν μία αυστηρότατη εισήγηση στο Eurogroup με προτάσεις για την άμεση δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Το Eurogroup υιοθέτησε τις προτάσεις μου, αλλά η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες δεν έκανε τίποτα. Μας έλεγαν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο σοβαρή και σκέφτονταν τις εκλογές που είχαν μπροστά τους».

Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας της και της ενασχόλησής της με τις εκλογές.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι μερικούς μήνες πριν τις εκλογές είχε παρουσιάσει μια έκθεση στο Eurogroup και είχε τονίσει στον τότε υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας «αν δεν υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας, το έλλειμμά σας θα ξεπεράσει το 10%».

«Αλλά πάλι δεν έγινε τίποτα» υπογραμμίζει ο κ. Αλμούνια και συνεχίζει «μόνο μετά τις εκλογές, ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη μας συνάντηση, μου είπε "Χοακίν, το έλλειμμα είναι πάνω από 12%. Αυτή είναι η ιστορία. Δεν ήταν στατιστικό το πρόβλημα. Το πρόβλημα ήταν η καταστροφική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση το 2009, λόγω της ανικανότητας αυτής της κυβέρνησης και της ενασχόλησής της με τις εκλογές».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε, ακόμη, ότι το Eurogroup τα ήξερε όλα αυτά, ενώ τόνισε πως είχε επανειλημμένες συναντήσεις με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό. «Ήταν απολύτως ενήμεροι για τις ανησυχίες μας, αλλά δεν αντέδρασαν. Το Eurogroup τότε δεν ήταν εξοπλισμένο με τα σημερινά εργαλεία οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε να κάνει κάτι και δεν ήταν έτοιμο να πιέσει την ελληνική κυβέρνηση» σημειώνει με νόημα.

Αυτά λοιπόν για όλους εκείνους του Καραμανλικούς που παίζουν σήμερα παιχνίδια με τον Αλέξη Τσίπρα και υπονομεύουν την προσπάθεια που κάνει η ΝΔ να σταθεί στα πόδια της. Είναι οι ίδιοι που υπονόμευσαν και τη μοναδική σοβαρή προσπάθεια που έγινε για να σωθεί η χώρα, την περίοδο 2012-2014.

«Κρείττον του λαλείν το σιγάν», λοιπόν κύριοι που αυτοπροσδιορίζεστε «Καραμανλικοί» ξεχνώντας ότι πάνω απ’ όλα θα έπρεπε να είστε πατριώτες.
antinews.gr

-----
Το Μνημόνιο είναι αποκλειστική ευθύνη του ΓΑΠ

Σχόλιο από Διογένη 18/06/2016 09:00:14

Παιδιά, μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Ναι, εγκλημάτισαν οι καραμανλικοί το 2012-14 και ακόμη περισσότερο το 2015-16, αλλά το 2008-9 τα πράγματα δεν έγιναν ακριβώς έτσι.

Καταρχάς, ο ίδιος ο Αλμούνια στη συνέντευξη που παραθέτετε, λέει κάτι πολύ σημαντικό: Ότι το πρόβλημα "δεν ήταν στατιστικό". Άρα, δεν υπήρχε θέμα με ψευδή στατιστικά στοιχεία; Προφανώς όχι! Αυτό που λέγαμε εμείς οι παλιοί αντιμνημονιακοί εξαρχής ότι ο ΓΑΠ έλεγε ψέματα για τα Greek statistics, τώρα το επιβεβαιώνει επιτέλους και η Ευρώπη. Που αν δεν το επιβεβαίωσε τότε ανοικτά, ήταν επειδή είχε εκτεθεί υπηρεσιακά με τις ανοησίες του ΓΑΠ.

Δεύτερον, υπάρχει ένα πολύ΄σοβαρό στοιχείο που δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Η σοβαρή επιδείνωση του 2008-2009 οφειλόταν όχι μόνον στην (όχι και τόσο καλή) διαχείριση Καραμανλή από το 2007 και μετά, αλλά κυρίως και πρωτίστως στη διεθνή κρίση, που έφερε μεγάλη ύφεση και στην Ελλάδα. Εδώ ναι μεν κωλυισέργησε να πάρει μέτρα στην αρχή η κυβέρνηση Καραμανλή, όμως από τα τέλη Μαρτίου 2009 που είχαν αρχίσει κάπως να ξεφεύγουν τα spread ελήφθησαν κάποια μέτρα. Έκτακτη εισφορά, νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων, φόρος σκαφών και διάφορα άλλα που δεν τα έχω όλα πρόχειρα αυτή τη στιγμή.

Το κυριότερο ήταν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή τότε έδωσε ένα στίγμα ότι δεν θα αφήσει η κατάσταση να της ξεφύγει. Ήταν ακριβώς το αντίθετο από το στίγμα που έδωσε ο ΓΑΠ μόλις εξελέγη: "Θα αφήσω να μου ξεφύγει η κατάσταση". Το υπενόησε σαφώς και το έκανε πράγματι. Αντιθέτως, επί Καραμανλή, ακριβώς επειδή υπήρχε συναίσθηση της κατάστασης, γι' αυτό και οι οίκοι αξιολόγησης ουδέποτε υποβάθμισαν την οικονομία επί Καραμανλή. Άρχισαν να την υποβαθμίζουν από Νοέμβριο 2009 και μετά.

Συνοτπικά, ο Καραμανλής άφησε μια κατάσταση κακή μεν, αλλά διαχειρίσιμη. Και ήταν κακή με δική του υπαιτιότητα, αλλά και με υπαιτιότητα της διεθνούς κρίσης. Τηρουμένων των αναλογιών, της βαρεμάρας του, της επικοινωνιακής του διαχείρισης, της αδυναμίας του να κάνει ρήξης κλπ., δεν τα πήγε κι άσχημα και το αρχικό λάθος που έγινε με τον προϋπολογισμό του 2009 το διόρθωσε στην πορεία, από τα τέλη Μαρτίου 2009 και μετά. Το Μνημόνιο είναι αποκλειστική ευθύνη του ΓΑΠ και αυτό πρέπει να το λέμε ότι για να κάνουμε τον καλό στον Καραμανλή (που δεν το αξίζει και δεν το δικαιούται), αλλά διότι η αλήθεια είναι αυτή και αν δεν πούμε την αλήθεια πρώτα από όλα στους εαυτούς μας δεν πρόκειται να βγάλουμε άκρη με την έξοδο από την κρίση μας.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: