Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Οι… παραστρατιωτικοί Ρώσοι χουλιγκάνοι και το Κρεμλίνο

Περίεργα πράγματα συμβαίνουν με τους Ρώσους «φιλάθλους» στο Euro 2016, οι οποίοι αντίθετα με τους μεθυσμένους Άγγλους κατέβηκαν ως παραστρατιωτική δύναμη, οργανωμένοι, υπό την ηγεσία ενός διαβόητου ακροδεξιού, πρώην οπαδού του Ζιρινόφσκι, που όμως φαίνεται πως συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.
Ο διαβόητος Αλεξάντρ Σπρίγκιν, ο οποίος έχει φωτογραφηθεί χαιρετώντας ναζιστικά με την σημαία της μεραρχίας Totenkopf των SS, αλλά το 2010 έχει επίσης φωτογραφηθεί στο πλευρό του Πούτιν, μετέβη στη Γαλλία για το Euro 2016, όχι ως ιδιώτης, αλλά ως μέλος της επίσημης ρωσικής αποστολής.
Ο ίδιος υπήρξε μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας που περιόδευσε στη Γαλλία ενόψει του Euro, τον περασμένο Μάρτιο, αλλά θεωρείται και ο ιθύνων νους των επεισοδίων με Άγγλους οπαδούς στη Μασσαλία.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία κατά του ρατσισμού της UEFA, ο Σπρίγκιν αποτελεί σημαντικό μέλος των νεοναζιστικών ομάδων Ρώσων οπαδών, ήδη από τη δεκαετία του 1990, προκαλώντας την ανησυχία της UEFA και ερωτηματικά σχετικά με το πώς ένας τέτοιος άνθρωπος βρίσκεται στο πλευρό του Πούτιν.
Από το 2007 που σχημάτισε τον ρωσικό σύνδεσμο στήριξης της εθνικής ομάδας ο Σπρίγκιν περιόρισε την εξτρεμιστική ρητορική του. Πρόσφατα όμως δήλωσε πως θέλει να βλέπει μόνο «σλαβικά πρόσωπα στην εθνική Ρωσίας», ενώ προχώρησε σε ρατσιστικά σχόλια κατά του Γάλλου παίκτη Βαλμπουενά.

Οπαδός της Δυναμό Μόσχας, ο Σπρίγκιν εργάζεται πλέον στο γραφείο του αντιπροέδρου της ρωσικής βουλής Ιγκόρ Λεμπέντεφ, ο οποίος μετά τα επεισόδια με τους Άγγλους στη Μασσαλία επαίνεσε τους Ρώσους οπαδούς, προβαίνοντας σε δηλώσεις που μπορούν να αναχθούν μόνο στη σφαίρα της ψυχοπαθολογίας.

«Δεν κατανοώ γιατί ασκούν κριτική στους οπαδούς μας. Θα τους υπερασπιστούμε. Εννιά στις 10 φορές οι οπαδοί πάνε στο γήπεδο για να καβγαδίσουν. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος! «Αυτά τα παιδιά υπερασπίστηκαν την τιμή της Ρωσίας και δεν άφησαν τους Άγγλους να βεβηλώσουν την πατρίδα μας», είπε ο Λεμπέντεφ!
Μάλιστα, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Βιτάλι Μούτκο, συνεχάρη τον Σπρίγκιν μετά το τέλος του αγώνα Αγγλίας-Ρωσίας. Ο Μούτκο είναι μέλος του συμβουλίου της FIFA και είχε ιδιαίτερο ρόλο στο να κερδίσει η Ρωσία τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.
Οι γαλλικές αρχές προχώρησαν στην απέλαση του Σπρίγκιν και 19 ακόμα «παιδιών» του. Αυτό όμως που προκαλεί κατάπληξη είναι η στάση του επίσημου ρωσικού κράτους, με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ να χαρακτηρίζει τις απελάσεις «απολύτως απαράδεκτο περιστατικό» και να μιλά για επιπτώσεις στις γαλλορωσικές σχέσεις.
Η στάση αυτή της Μόσχας καταδεικνύει πως η αποστολή των 150 χουλιγκάνων Ρώσων, αν δεν ήταν σχεδιασμένη, έγινε με την ανοχή τουλάχιστον του Κρεμλίνου, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις της ρωσικής ηγεσίας, αφού άλλη λογική εξήγηση δεν μπορεί να δοθεί. Ύστερα διαμαρτύρονται για δημοσιεύματα που καταλογίζουν στη Μόσχα χρηματοδότηση κάθε είδους ακροδεξιού κόμματος στη Γηραιά Ήπειρο…
defence-point.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: