Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Γιατί οι… Κρούγκμαν είναι καταδικασμένοι να την πατάνε!

Ο κ. Κρούγκμαν και οι μεγάλοι Νομπελίστες Οικονομολόγοι βραβεύθηκαν για οικονομικές μελέτες ενός συγκεκριμένου οικονομικού τμήματος της γενικότερης οικονομίας. Όλες αυτές οι βραβεύσεις είναι προβληματικές κατ’ εμέ χωρίς καμία εξαίρεση.
Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος
Το γιατί, είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς αφού εν αντιθέσει με τις θετικές επιστήμες, φυσική, μαθηματικά, χημεία, αστροφυσική, ακόμη και ιατρική, (συγχωρήστε με αν μου διαφεύγει κάποια ακόμη) κ.λπ. οι οποίες έχουν παραμέτρους κοινά αποδεκτές από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τα οικονομικά είναι ένας κλάδος που επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων, πολλοί από τους οποίους είναι τελείως απρόβλεπτοι και τοπικοί.
Οι περισσότεροι Αμερικανοί Ακαδημαϊκοί έχουν την Αγγλοσαξονική οικονομική κουλτούρα (που δεν ισχύει στις περισσότερες χώρες) και μέσα από αυτό το πρίσμα και αντίληψη προσπαθούν να ερμηνεύσουν παγκόσμια οικονομικά γεγονότα.
Σε αυτό αποδίδονται και οι συχνές αποτυχίες τους στο να προβλέψουν σωστά. Οι γενικεύσεις, απλουστεύσεις και τα εθνικά στερεότυπα, εγγυημένα οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα.

Σήμερα, ο κ. Κρούγκμαν έχει κατακλύσει τα ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, διότι εν αντιθέσει με τη συνταγή εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη (GREXIT) στην περίπτωση της Βρετανίας τάσσεται υπέρ της παραμονής, με το επιχείρημα ότι… η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα.
Πάρτε το παράδειγμα του ΔΝΤ, είναι φημισμένο για τις λανθασμένες προβλέψεις και λύσεις που επιβάλει
στις χώρες που προσφεύγουν στην βοήθεια του. Είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο με την εμπειρία που έχει αποκομίσει μετά από τόσα χρόνια;
Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Και ΓΙΑΤΙ παρακαλώ; Μα διότι το ΔΝΤ το καλούν όλες οι χώρες όχι στο «παρά ένα», αλλά στο «και ένα». Αποτέλεσμα είναι να πρέπει να σώσει μία χώρα που δεν έχει αρκετά στοιχεία για το πρόβλημα της.
Οπότε έχει αναπτύξει ένα «Manual» εκτάκτων αναγκών που εφαρμόζει σε όλες τις περιπτώσεις μέχρι να συλλέξει όλα τα στοιχεία και τις παραμέτρους που οδήγησαν στην κατάρρευση την οικονομία μίας χώρας (σχεδόν πάντα οφείλετε σε αποτυχημένες επιλογές των πολιτικών προκειμένου να επανεκλεγούν). Για να γίνει αυτό χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος, αποτέλεσμα η οικονομία της χώρας να εμφανίζει χειρότερα αποτελέσματα από το αναμενόμενο.
Πως μπορεί να αλλάξει αυτό; Μόνο όταν οι χώρες αρχίσουν να φωνάζουν το ΔΝΤ εγκαίρως και όχι την τελευταία στιγμή, γιατί το γενικό Manual του ΔΝΤ θα αποτυγχάνει μονίμως. Πόσο πιθανό είναι να γίνει κάτι τέτοιο; Η απάντηση είναι ότι μάλλον θα συμβεί μετά τη Δευτέρα Παρουσία (ποιος πολιτικός θα παραδεχτεί εγκαίρως ότι τα έχει κάνει ρόιδο;).
Δεύτερη απόδειξη και πιο κατανοητή σε εμάς, είναι η παταγώδης αποτυχία όλων των διάσημων Αμερικανών οικονομολόγων να προβλέψουν την εξέλιξη του ελληνικού οικονομικού προβλήματος κατά τη διάρκεια της κρίσης…
Αν σε αυτό προσθέσετε και την οικονομική εκμετάλλευση της Ακαδημαϊκής τους βράβευσης, ήρθε και έδεσε το γλυκό. Πόσο αξιόπιστος μπορεί να είναι κανείς στις προβλέψεις του όταν ο ίδιος άμεσα η έμμεσα εκπροσωπεί συμφέροντα;
defence-point.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: