Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Υπάρχουν δύο ειδών κόμματα...

Είναι προφανές πλέον, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ειδών κόμματα.

Εκείνα που βάζουν το συμφέρον της χώρας πάνω από το δικό τους κι εκείνα που βάζουν το δικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας.
Το ζήτημα του εκλογικού νόμου, αποτελεί μια λαμπρή ευκαιρία για να ξεχωρίσουμε τα μεν από τα δε.

Τι μας λέει λοιπόν η κυβέρνηση προτείνοντας απλή αναλογική;
Οτι επιδιώκει να θεσπίσει ένα εκλογικό σύστημα, που να δημιουργεί συνθήκες συναίνεσης στην χώρα και να οδηγεί σε αναγκαστική συνεργασία τους.
Ενώ είναι βέβαιο οτι θα προκαλέσει συνθήκες παρατεταμένης αβεβαιότητας και μόνιμης ακυβερνησίας, επειδή είναι αδύνατο να υπάρξει στην Ελλάδα μια κυβέρνηση, που θα την στηρίζουν τέσσερα διαφορετικά κόμματα, χωρίς να εκβιάζει το ένα το άλλο.

Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε, που θα βρισκόταν σήμερα η χώρα, αν στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ίσχυε η απλή αναλογική. Ο τότε θριαμβευτής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας, θα ήταν υποχρεωμένος να συνεργαστεί με τον Καμμένο, με τον Θεοδωράκη και με τουλάχιστον άλλο ένα κόμμα για να διασφαλίσει αυτοδυναμία στη Βουλή. Ακόμα κι αν κατόρθωναν να συμφωνήσουν, το κυβερνητικό τους εγχείρημα δεν θα έφτανε ούτε μέχρι τον Φεβρουάριο.
Μπορεί να γλιτώναμε το καταστροφικό δημοψήφισμα θα ισχυριστούν κάποιοι. Μάλλον όχι. Το πιθανότερο είναι πως θα καταλήγαμε σε αυτό νωρίτερα κι ενδεχομένως με το ερώτημα “ναι ή όχι στο ευρώ”.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να φανταστούμε τι θα συνέβαινε, αν ίσχυε η απλή αναλογική στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση που να έχει πλειοψηφία στη Βουλή, ο και πάλι θριαμβευτής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας, θα έπρεπε να βρει τρόπο να συμβιώσουν πολιτικά ο Καμμένος με τον Λεβέντη και πιθανώς με τον Θεοδωράκη, η με τουλάχιστον άλλο ένα κόμμα. Κι όλοι αυτοί μαζί θα έπρεπε να συμφωνήσουν στην αποδοχή του τρίτου μνημονίου.
Με άλλα λόγια, αν ίσχυε η απλή αναλογική τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, μάλλον σήμερα θα είμαστε εκτός ευρωζώνης, ή στην καλύτερη περίπτωση μπροστά στη πόρτα της εξόδου...

Όσοι λοιπόν υποστηρίζουν οτι η λύση της χώρας στο μέλλον θα έλθει με την απλή αναλογική, απλώς δεν λένε την αλήθεια.

Το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, το γνωρίζει ο Πάνος Καμμένος, το γνωρίζει κι ο Βασίλης Λέβέντης.
Είναι προφανές οτι ο πρώτος το κάνει για να στερήσει το δικαίωμα από τους αντιπάλους του να κυβερνήσουν στο μέλλον χωρίς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Και οι άλλοι δύο για να διασφαλίσουν την είσοδο τους στην Βουλή, και να αυξήσουν τις βουλευτικές τους έδρες.

Ευτυχώς που υπάρχει ακόμα το Σύνταγμα, που τους απαγορεύει να το επιβάλλουν από τις επόμενες εκλογές, ακόμη κι αν αξιοποιήσουν και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής που την βολεύει να δει την χώρα σε πλήρη ακυβερνησία και σε απόλυτο χάος.

Αρκεί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τα υπόλοιπα κόμματα, αποδεικνύοντας οτι δεν βάζουν το δικό τους συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας.
Κι αφού Μητσοτάκης και Θεοδωράκης έχουν ήδη τοποθετηθεί, όλα θα εξαρτηθούν από τη σταση του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
Ας ελπίσουμε οτι αισθάνονται ήδη το βάρος της ευθύνης τους...


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: