Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

"Κόφτη" στο λαϊκισμό η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη

του Δημήτρη Γκάτσιου

Στα του εσωτερικού πολιτικού σκηνικού επιστρέφει σήμερα η λεωφόρος Συγγρού, μετά από ένα γεμάτο διήμερο επαφών και παρεμβάσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, επί βελγικού εδάφους. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί πλήρης ικανοποίηση από την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που έδωσε την ευκαιρία στον πρόεδρο της γαλάζιας παράταξης να παρουσιάσει σε ένα ευρύ κοινό, αυτό των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, τη στρατηγική του για το μείγμα της πολιτικής, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί, με στόχο να βγει η χώρα από το στενό πρεσάρισμα της παρατεταμένης ύφεσης και κρίσης.
Η κωδική ονομασία της οπτικής της λεωφόρου Συγγρού, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βιώνει τα απόνερα των δραματικών εξελίξεων του Brexit, ακούει στο όνομα "4% ανάπτυξη και 2% πλεονάσματα". Και σε αυτό ακριβώς το momentum κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του προς 215 ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Το μήνυμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας πως το πρόγραμμα που τρέχει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δε μπορεί να δώσει στην πραγματική οικονομία ανάσες ανάπτυξης, συντηρώντας τα αδιέξοδα, ήταν το ένα σκέλος επάνω στο οποίο πάτησε εμφατικά ο κ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό, σύμφωνα και με τους στενούς συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν η καταλυτική φράση του περί της άμεσης ανάγκης να τελειώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα με το λαϊκισμό.
"Ο λαϊκισμός δεν λύνει τα προβλήματα, πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και τελικά είναι εναντίον των λαών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης", ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το βλέμμα του να μη στρέφεται αποκλειστικά στην
Ευρώπη των "27", αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, όπου η κόκκινη διαχωριστική γραμμή που έχει χαράξει εδώ και καιρό ανάμεσα στους "μεταρρυθμιστές" και τους "λαϊκιστές" εξακολουθεί να ορίζει το δηκτικό αντιπολιτευτικό του λόγο έναντι του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Αυτό καθαυτό το γαλάζιο "κατηγορώ" ενάντια στον εσωτερικό λαϊκισμό σχετίζεται, κατά κύριο λόγο, με το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.
Σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η μικροκομματική τακτική των μαξιμινών να μετατοπίσουν την ατζέντα από τα πραγματικά προβλήματα της χώρας, της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών στα των αλλαγών του εκλογικού νόμου θα πέσει στο κενό, με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ήδη διαμηνύσει πως η λεωφόρος Συγγρού θα σταθεί δυναμικά απέναντι στην απλή αναλογική-παραδοχή ήττας στις επόμενες εκλογές από την Κουμουνδούρου.
"Ο κ. Τσίπρας θέλει την απλή αναλογική, για να βάλει φρένο στην προοπτική της Νέας Δημοκρατίας να πάρει υψηλό ποσοστό. Δε θα βρει 200 βουλευτές. Αν τη ψηφίσει, εγώ δεσμεύομαι ότι αμέσως θα ανοίξω συζήτηση εκλογικού νόμου για ένα πιο τολμηρό εκλογικό σύστημα…Η απλή αναλογική είναι η συνταγή της απόλυτης ακυβερνησίας. Στην αποχώρησή του από την πρωθυπουργία ο κ. Τσίπρας θέλει να βάλει μία βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος", είχε επισημάνει, στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Σε μοτίβο πέρα του εκλογικού νόμου, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…βράζουν για τα κυβερνητικά ήξεις αφήξεις, που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, δίνοντας ταυτόχρονα ακόμα ένα χτύπημα στην ήδη καταρρακωμένη εικόνα της χώρας ως προορισμού για επενδύσεις. "Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί τον ολισθηρό δρόμο του "άλλα λέμε, άλλα συμφωνούμε, άλλα ψηφίζουμε".
Η επιστολή κόλαφος της Cosco δείχνει σε όλο της το μεγαλείο την πλήρη αναξιοπιστία της κυβέρνησης. Η σταθερή αυτή πολιτική αναξιοπιστίας διώχνει και θα συνεχίσει να διώχνει επενδύσεις, την ώρα που η ελληνική οικονομία τις έχει ζωτική ανάγκη", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον τόνο της κριτικής της λεωφόρου Συγγρού έναντι των πρακτικών της συγκυβέρνησης.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: