Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

Μητσοτάκης: H ΝΔ να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή

Αναγκαιότητα η Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας με τους πολίτες - «Μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ - «Μπορούμε να πετύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο»

To να λέει κάποιος ότι η κυβέρνηση μεταλλάχθηκε σε όψιμο υπέρμαχο των μεταρρυθμίσεων είναι σαν να ισχυρίζεται ότι έγινε ευρωπαϊστής ο Νάιζελ Φάρατζ, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο συνέδριο του Economist και πρόσθεσε: «Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι μια πρόσκαιρη εκτροπή από τη λεωφόρο του λαϊκισμού που η ελληνική Κυβέρνηση βαδίζει. Μια μανούβρα πολιτικής επιβίωσης και παραμονής στην εξουσία». 

Περιέγραψε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης λέγοντας πως «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξισορροπήσει την υφεσιακή επίπτωση των μέτρων που συμφωνήθηκαν. Όσοι το υποστηρίζουν, δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην πραγματική οικονομία». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέφερε την πρότασή του για την «Συμφωνία Αλήθειας, το κοινωνικό Συμβόλαιο ειλικρίνειας και συνέπειας με τους πολίτες που δεν είναι πολιτική τακτική. Είναι αναγκαιότητα». Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι «Μπορούμε να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας» και «μπορούμε να πετύχουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε και πάλι ελπίδα σε όσους δεν περιμένουν τίποτε πια από την πολιτική».  

Παράλληλα, μίλησε για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζοντας: «Χρέος της Νέας Δημοκρατίας είναι να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην μετα-λαϊκισμό εποχή».

«Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα.  Στην Ελλάδα ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε στο καμίνι της διακυβέρνησης και έλιωσε στα εξ ων συνετέθη. Έχουμε μπροστά μας μια διπλή πρόκληση:
Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη όσων απέρριψαν τα παραδοσιακά Κόμματα εξουσίας, αλλά διαψεύστηκαν και απογοητεύτηκαν από τα καινούργια. Να αφυπνίσουμε και να εμπνεύσουμε εκατομμύρια συμπολίτες μας που απείχαν από τις εκλογές αφήνοντας τους υπόλοιπους να αποφασίζουν. Αυτό θα το επιτύχουμε εφόσον είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες, τεκμηριωμένοι στις εξαγγελίες μας και συνεπείς αλλά κυρίως αποτελεσματικοί στις πράξεις μας», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «ο λογαριασμός που πληρώνουμε σήμερα είναι λογαριασμός ενός ποδηλάτη που σταμάτησε να ποδηλατεί στον ανήφορο. Μιας οικονομίας που σταμάτησε να δουλεύει, με αποτέλεσμα να βρεθούμε πάλι σε ύφεση και να γιγαντωθούν ξανά τα γνωστά συναφή προβλήματα της εξυπηρέτησης του χρέους, της απώλειας πρόσβασης στις αγορές, της ρευστότητας της ιδιωτικής οικονομίας». 

Υπογράμμισε δε ότι η μεγαλύτερη ζημιά είναι η απώλεια αξιοπιστίας και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης
πολιτών και επενδυτών στις προοπτικές της χώρας. «Η  ζημία δεν περιορίζεται μόνο στα όσα συνέβησαν αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές που συμφωνήθηκαν. Δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε, πάντως, ότι με μία διαφορετική πολιτική η ελληνική οικονομία διαθέτει μετά από 6 χρόνια κρίσης τη δυνατότητα για μια φυγή προς τα εμπρός. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ακράδαντα ότι με τις κατάλληλες πολιτικές, με την προσέλκυση επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών, μπορούμε να επιτύχουμε ανάπτυξη 4% το χρόνο - κάθε χρόνο για την επόμενη πενταετία». 

Ακολούθως ανέπτυξε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και που, όπως είπε, «κάποια προέκυψαν ως απόρροια της κρίσης. Αλλά είναι τα δώρα που ο Θεός της Ελλάδας τόσο απλόχερα μας πρόσφερε».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

-Εκπαιδευμένο, υψηλής ποιότητας, εργατικό δυναμικό
-Πρωτογενώς ισοσκελισμένο δημόσιο προϋπολογισμό 
-Κομβική γεωγραφική θέση, τόσο γεωστρατηγικά, όσο και ως κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας
-Μία αγορά εργασίας απαλλαγμένη από τις ακαμψίες του παρελθόντος
-Ανταγωνιστικό μισθολογικό κόστος
-Ελκυστικές αποτιμήσεις πάγιων και άυλων αξιών
-Ευκαιρίες αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων και κλάδων μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων
-Φυσικό περιβάλλον ιδιαίτερου κάλλους.
-Σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει και το πλεονέκτημα να διαθέτει τομείς συγκριτικού πλεονεκτήματος (αγροδιατροφικός, τουριστικός, ανανενώσιμες πηγές ενέργειας) με τόσο ισχυρά τοπικά χαρακτηριστικά ώστε να μην απειλούνται από ενδεχόμενες εξελίξεις στην τεχνολογία».  

Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία: «Εύχομαι πραγματικά μια ψήφος υπέρ της παραμονής να δώσει την ευκαιρία στην Ευρώπη για μια ειλικρινή αυτοκριτική. Χρειάζεται επειγόντως ένα νέο ευρωπαϊκό πολιτικό αφήγημα. Ένα αφήγημα που θα εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και θα τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ένωσης. Ένα αφήγημα που θα επανασυνδέσει την ευρωπαϊκή μεσαία τάξη με την πολιτική… Η ευρωπαϊκή μεσαία τάξη - εύλογα σε ένα βαθμό κατά τη γνώμη μου - γύρισε την πλάτη στην πολιτική.  Τα παραδοσιακά Κόμματα επαναπαύθηκαν σε μία προσέγγιση "business as usual"».

protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: