Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

NATO: Η Ρωσία θέλει να δημιουργήσει ζώνη επιρροής με στρατιωτικά μέσα

«Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ένα ξεκάθαρο σινιάλο δύναμης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Ρωσία επιδιώκει να δημιουργήσει μία εκτενή «ζώνη επιρροής με στρατιωτικά μέσα», από τον Αρκτικό Κύκλο έως τη Μεσόγειο Θάλασσα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας πως η Συμμαχία έχει παρατηρήσει μεγάλες και επιθετικές κινήσεις από τη ρωσική πλευρά.

«Παρατηρούμε μαζική στρατιωτικοποίηση στα σύνορα του NATO, στον Αρκτικό, στη Βαλτική, από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Μεσόγειο Θάλασσα», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ένα ξεκάθαρο σινιάλο δύναμης», σημείωσε.

Στον απόηχο της απόφασης της Συμμαχίας να τοποθετήσει μόνιμα τέσσερα ακόμα τάγματα στις Βαλτικές χώρες και στην Πολωνία, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι κινήσεις του NATO είναι «αμυντικές», δεν αποσκοπούν στην πρόκληση αντιπαράθεσης με τη Μόσχα, αλλά αποδεικνύουν στους ανατολικοευρωπαίους συμμάχους την υποστήριξη των εταίρων τους.

«Θέλουμε να αποτρέψουμε συγκρούσεις. Θέλουμε να δείξουμε στους εταίρους μας ότι είμαστε εκεί όταν μας χρειάζονται», επισήμανε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να συνομιλήσει με τη Ρωσία. «Ξεκάθαρα δεν θέλουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ούτε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο».

Τέλος, στη σκιά των αυξανόμενων κυβερνο-επιθέσεων, ο κ. Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι ένα σοβαρό χακάρισμα θα μπορούσε να προκαλέσει συμβατική πολεμική αντίδραση από το ΝΑΤΟ.

«Το πώς ακριβώς [θα αντιδράσουμε] θα εξαρτάται από τη βαρύτητα της επίθεσης», είπε με νόημα.

Πηγή: skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: