Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Στους ιταλικούς σιδηρόδρομους η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 45 εκ. ευρώ

Δεκτή έγινε η πρόταση της ιταλικής Ferrovie από το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έναντι 45 εκατ ευρώ. Υπενθυμίζεται πως η κρατική ιταλική εταιρία ήταν η μόνη που είχε καταθέσει προσφορά καθώς παρά το αρχικό τους ενδιαφέρον τόσο οι Ρωσικοί σιδηρόδρομοι όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν εμφανίστηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως για την υπόθεση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπήρξε και προηγούμενο διαγωνισμοί που είχε κηρυχθεί άγονος λόγω της απουσίας ουσιαστικού ενδιαφέροντος, παρότι στο πρώτο στάδιο είχαν συμμετάσχει οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, η κοινοπραξία των ρωσικών σιδηροδρόμων (RZD) με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η ρουμανική GFR.
Μ' ενδιαφέρον τώρα αναμένεται η υπόθεση της ΕΕΣΣΤΥ όπου αναμένεται νέος διαγωνισμός. Στην τελευταία διαδικασία κανείς δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά παρά το αρχικό ενδιαφέρον ομίλων όπως η γαλλική Alstom, οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι και ο όμιλος Κοπελούζου
Όπως επισημαίνονταν πριν το σημερινό δ.σ του ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί η εταιρεία, η προσφορά των Ιταλών πρέπει να είναι κοντά στην αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών του ΤΑΙΠΕΔ και παράλληλα, πάνω από τα ταμειακά διαθέσιμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τα οποία υπολογίζονται στα 25 εκατ ευρώ.
Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει δεσμευτεί ότι η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα συνοδευτεί με τη διαγραφή της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ που συνδέονται με παράτυπες επιδοτήσεις και βαρύνουν τον ισολογισμό της.



Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ λίγο αργότερα:

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αποσφραγίσθηκε η δεσμευτική οικονομική προσφορά για την διάθεση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την οποία υπέβαλε η ιταλική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. Το ποσό του προσφερόμενου τιμήματος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.
Το ΤΑΙΠΕΔ, αφού έλαβε υπόψη την θετική εισήγηση των συμβούλων του για την εγκυρότητα της υποβληθείσας προσφοράς, τις αποτιμήσεις, που εκπόνησαν δύο (2) διαφορετικοί ανεξάρτητοι αποτιμητές και τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, έκανε αποδεκτή την προσφορά και ανακήρυξε την Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. ως προτιμητέο επενδυτή για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Το ΤΑΙΠΕΔ επιτυγχάνει να ολοκληρώσει μία διαδικασία, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και διασφαλίζει όχι μόνο τη βιωσιμότητα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά τίθενται οι βάσεις για το επιτυχές κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ.
Η Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A. αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη και αναμένεται να μεταγγίσει τεχνογνωσία και εμπειρία στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εντάσσοντας την ελληνική εταιρεία στον πανευρωπαϊκό σιδηροδρομικό χάρτη.

http://www.sofokleousin.gr/archives/308974.html

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: