Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Βενεζουελοποίηση της Ελλάδας;

Βενεζουελοποίηση της Ελλάδας;

Μια μέρα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 στην Ελλάδα έγραψα στη σελίδα μου στο Facebook «Κανονίστε Ελλαδίτες να μας αφήσετε για πάντα στα ξένα». Μετρούσα ήδη 4 χρόνια στο Καράκας στην Βενεζουέλα και το σφιχταγκάλιασμα του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με το εδώ καθεστώς με είχε κάνει πραγματικά έξαλλο. Τα λόγια θαυμασμού, τα συχνά πήγαινε - έλα πολλών στελεχών τους και οι εμφανίσεις τους στα κρατικά κανάλια της Βενεζουέλας με γέμιζαν οργή καθώς πραγματικά δεν μπορούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν ο άνθρωπος, που όπως όλα έδειχναν τότε θα γινόταν ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας μου, ή δεν είχε ιδέα για την πραγματική κατάσταση της χώρας που ζούσα ή πουλούσε αριστερά φούμαρα και επαναστατικές κορδέλες σε δύσκολες και κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα.
Στη Βενεζουέλα είχαν ήδη προηγηθεί τα αιματηρά επεισόδια του 2014, όπου το καθεστώς έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο ενάντια στον ξεσηκωμό των φοιτητών αλλά και χιλιάδων απλών πολιτών. 43 νεκροί, στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι, κυριολεκτικά εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις καταστολής και τους Colectivos. Και ενώ παραλίγο να γίνουμε θύματα εγώ και η γυναίκα μου το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου 2014 την «κόκκινη νύχτα» όπου έχασαν την ζωή τους πάνω από 5 άνθρωποι, την επόμενη μέρα διάβασα επιστολή υποστήριξης από το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ που καταδίκαζε τις δεξιές δυνάμεις που επιχειρούσαν να αποσταθεροποιήσουν την «επανάσταση».
Σήμερα πια και καθώς ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας για κάτι λιγότερο από 2 χρόνια δεν έχω υποψίες και ανησυχίες αλλά χειροπιαστές αποδείξεις ότι δεν μιλάμε μόνο για θαυμασμό προς τον τρόπο διακυβέρνησης της Βενεζουέλας τα τελευταία 17 χρόνια αλλά προσπάθεια εφαρμογής του στην Ελλάδα αντιγράφοντας βήμα προς βήμα τις κινήσεις και τις τακτικές τους. Η μόνη διάφορα, που όμως θα φέρει και την γρήγορη πτώση του Τσίπρα, βρίσκεται στο γεγονός ότι ο Τσάβες είχε γεμάτα ταμεία από τα πετροδόλαρα, άρα χρόνο και άνεση να εφαρμόσει ότι ήθελε, ενώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε δευτερόλεπτο διαθέσιμο για πειραματισμούς.
Η γιγάντωση του κράτους, οι διορισμοί χιλιάδων αργόμισθων ημετέρων υποστηρικτών και μόνο
του καθεστώτος είναι το πρώτο παράδειγμα, μαζί με την ταυτόχρονη αδιαφορία και τον στραγγαλισμό κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Φακέλωμα, στοχοποίηση και αποκλεισμός των αντιφρονούντων απλών πολιτών με ταυτόχρονους χαρακτηρισμούς όπως απάτριδες, ιμπεριαλιστές κλπ. Αρχικά λεκτικές επιθέσεις σε εκπροσώπους του τύπου, εξαιρετικά εχθρική αντιμετώπιση σε συνεντεύξεις τύπου και αποκλεισμός. Βοθροκάναλα, ολιγάρχες υποστηρικτές του ιμπεριαλισμού κατά της επανάστασης η ρητορική πριν περάσουμε στην εξάλειψη κάθε αντίθετης φωνής. Εκφοβισμός και χειραγώγηση του Τύπου με τακτικές όπως αυτή που εφαρμόστηκε στο παλαιότερο τηλεοπτικό κανάλι της Βενεζουέλας, RCTV, που ο Τσάβες έκλεισε μην ανανεώνοντας την άδεια λειτουργίας του και μαζί με αυτό και 16 ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ανοχή και ελευθερία στους υποστηρικτές και ομοϊδεάτες την ώρα που δημιουργούσαν χάος στους δρόμους, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Θεσσαλονίκη και την θλιβερή κατάσταση με το No Border Camp. Ανοχή σε βανδαλισμούς και καταλήψεις κτιρίων και καμία προστασία της ιδιοκτησίας.
Ότι περιγράφω εφαρμόστηκε σιγά σιγά, με άνεση χρόνου και για κάποια χρόνια με την υποστήριξη αρκετά μεγάλης μερίδας του πληθυσμού στην Βενεζουέλα. Είμαι σίγουρος ότι και χωρίς την δική μου υπόδειξη μπορείτε να αναγνωρίσετε τις παρόμοιες τακτικές που ατσούμπαλα και βιαστικά έχουν προσπαθήσει να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες και στην Ελλάδα. Ο Τσάβες άλλαξε νόμους και το σύνταγμα προσαρμόζοντας το στις δικές του ανάγκες και φιλοδοξίες και εγκαθίδρυσε αυτό που ονομάστηκε «Τσαβισμός» με τους πιστούς οπαδούς «Τσαβίστας».
Κανονίστε Ελλαδίτες όταν έρθει η ευλογημένη εκείνη ώρα που θα μπορέσω να γυρίσω στην πατρίδα να βρω τις ίδιες καταστάσεις, με τον «Τσιπρισμό» καθεστώς και τους «Τσιπρίστας» φύλακες της επανάστασης. Μπορεί το παιχνίδι με τις λέξεις να φαίνεται αστείο αλλά η Βενεζουελοποίηση της Ελλάδας κάθε άλλο παρά για γέλιο δεν προσφέρεται. Πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο Αλέξης και πίσω από αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει βρίσκεται η κατεστραμμένη χώρα που ζω εδώ και πέντε χρόνια.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: