Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Αδειοδότηση καναλιών: «Παραβιάζεται ο πλουραλισμός και η δημοκρατία»

Σωρεία επιχειρημάτων κατά των νομικών χειρισμών της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, στη δίκη που διεξάγεται μετά από την υποβολή αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί κατά του νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων.

Σωρεία επιχειρημάτων κατά των νομικών χειρισμών της κυβέρνησης για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών ανέφεραν ενώπιον της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, στη δίκη που διεξάγεται μετά από την υποβολή αιτήσεων ακυρώσεως που έχουν κατατεθεί κατά του νόμου αλλά και των υπουργικών αποφάσεων.

Οι δικηγόροι όλων των τηλεοπτικών σταθμών που έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για την αδειοδότηση των καναλιών υποστήριξαν μεταξύ άλλων ότι:

- Οι νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές αρχές, την κοινοτική νομοθεσία και το ελληνικό σύνταγμα.


Οι ρυθμίσεις ανέφεραν μεταξύ άλλων κινούνται «σε πλατφόρμα αντισυνταγματικότητας» ενώ πρόσθεσαν «ότι παραβιάζουν αρχές που προστατεύονται όπως η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και εν τέλει η ίδια η δημοκρατία».

Ειδικότερα, οι καθηγητές πανεπιστημίου Σπ. Φλογαϊτης και Γλυκερία Σιούτη που εκπροσώπησαν την ένωση ιδιωτικών καναλιών και τους τηλεοπτικούς σταθμούς Σκάι και Star, επέμειναν στις αντισυνταγματικότητες των κυβερνητικών ρυθμίσεων αλλά και της αντίθεσης τους στην κοινοτική νομοθεσία, εστιάζοντας, όπως είπαν, στο ότι:

- Μόνον το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με το κύρος του και τη θεσμική από το σύντάγμα θωράκισή του μπορεί να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών.

- Αντίθετα, υποστήριξαν, ότι η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, δεν μπορεί νομίμως να υποκαταστήσει το ΕΡΣ, διότι δεν διαθέτει εχέγγυα ανεξαρτησίας και μπορεί να υφίσταται το έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης.

-Επίσης ανέφεραν, ότι ο αριθμός των αδειών που έχει οριστεί στις τέσσερις είναι αυθαίρετος, προσκρούει στο σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και επιπλέον καταστρατηγεί αρχές, όπως της πολυφωνίας, της αντικειμενικότητας και του πλουραλισμού.


Επιπλέον, τόνισαν, ότι οι τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, δίδουν τη δυνατότητα για τουλάχιστον 16 άδειες και ο αριθμός 4 επελέγη χωρίς σοβαρή επιστημονική η άλλη τεκμηρίωση.

- Σε ό,τι αφορά την τιμή εκκίνησης που ορίστηκε στα 3 κ. Ευρώ οι συνήγοροι των τηλεοπτικών σταθμών, τόνισαν ότι η συγκεκριμένη τιμή είναι αυθαίρετη και προϊόν πρόχειρης προσέγγισης.

«Προβλήματα συγκρότησης του ΕΣΡ - δόθηκε παράταση αλλά όχι λύση»
Στη μη νόμιμη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και στην επί σειρά ετών μη τακτοποίηση του θέματος με τις τηλεοπτικές άδειες απέδωσαν οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο καθηγητής του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ιωάννη Δρόσος που μαζί με τον ποινικολόγο Ιωάννη Μαντζουράνη, εκπροσώπησαν το Δημόσιο, πέραν των νομικών συμβούλων του κράτους, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το ΕΣΡ είχε πρόβλημα συγκρότησης, δόθηκε παράταση αλλά δεν δόθηκε λύση.

Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων ότι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν θα κατέληγε σε συγκρότηση του ΕΣΡ και όφειλε μετά ταύτα να βρει λύση, υποστήριξε.

Ο κ. Δρόσος επιχείρησε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες από την επιστολή του ευρωπαίου επιτρόπου Έντινγκερ προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι «αφορούσε άλλο θέμα» ενώ αναφέρθηκε γενικά σε νεότερη δήλωση του επιτρόπου χωρίς να διευκρινίσει που δόθηκε και πότε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μαντζουράνης υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών και ανέφερε ότι οι άδειες δεν θα είναι μόνον τέσσερις, καθώς θα δοθούν στο μέλλον και άλλες θεματικές ή για περιφερειακά δίκτυα.

Οι παριστάμενοι νομικοί σύμβουλοι του κράτους ανέπτυξαν επιχειρήματα για τη νομιμότητα των κυβερνητικών επιλογών και της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου όρισε προθεσμία στις δύο πλευρές, τηλεοπτικούς σταθμούς και Δημόσιο, να προσκομίσουν ως τις 20 του μήνα τα υπομνήματά τους.


Πηγή:skai.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: