Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Μητσοτάκης: Η χώρα δεν χρειάζεται απλή αναλογική, χρειάζεται απλή λογική

"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη παραδοχή ήττας από την αλλαγή του εκλογικού νόμου."
Για μία κυβέρνηση που κάνει σταθερά ότι την βολεύει και όχι ότι πρέπει για το καλό του τόπου έκανε λόγο ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση παίζει με απροκάλυπτο τρόπο με τους θεσμούς.


Απλή αναλογική σημαίνει πολιτική αστάθεια και αναταραχή.
Η απλή αναλογική δεν είναι εχθρός για τη Νέα Δημοκρατία αλλά εχθρός της ίδιας της Δημοκρατίας

Αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Χρειαζόμαστε ισχυρή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο αύριο. Οι αξίες που ενέπνευσαν μία προηγούμενη γενιά ηγετών είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρες. Δεν πρέπει να λησμονούμε πως σκοπός μας είναι ένας, να βελτιώνουμε τη ζωή των πολιτών, να τους αφήσουμε ελεύθερους να αναπτύξουν το ταλέντο και τη ζωή τους.

Κάθε πολιτική πρωτοβουλία κρίνεται όχι μόνο από την ουσία της αλλά και από τα κίνητρα αυτού που την προτείνει. Βλέπετε πως οδεύετε πως μία βαριά ήττα και θέλετε τώρα να «μαγειρέψετε» τον εκλογικό νόμο για να μην μπορεί η ΝΔ να σχηματίσει αύριο κυβέρνηση. Επειδή αύριο δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν επιθυμούν να μην μπορεί να κυβερνήσει κανείς. Επειδή γνωρίζουν πως δεν έχουν καμία δυνατότητα πολιτικής ανάκαμψης επιχειρούν να κόψουν το δρόμο στο μέλλον. Σας το λέμε καθαρά κύριε Τσίπρα, αυτός ο νόμος δεν θα περάσει. Ο εκλογικός νόμος θα βρει απέναντι του μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που έχουν διαφορές αλλά έχουν ψηλά το κοινό καλό.

Αρκετοί πολίτες βλέπουν την ιδέα της απλής αναλογικής ελκυστική αλλά σήμερα θα προσπαθήσω να τους πείσω πως δεν έχουν δίκιο. Η απλή αναλογική δεν είναι εχθρός για τη Νέα Δημοκρατία αλλά εχθρός της ίδιας της Δημοκρατίας. Η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίθει από
πραγματολογικές και ιστορικές ανακρίβειες. Αλήθεια πρώτη δεν υπάρχουν μπόνους 50 εδρών για το 1ο κόμμα, το πραγματικό μπόνους είναι μεταξύ 25 και 35 εδρών, άρα το 10% των συνολικών εδρών του κοινοβουλίου. Κάθε φορά που εφαρμόστηκε η απλή αναλογική όποτε εφαρμόστηκε ήταν δραματικά τα αποτελέσματα. Ο μέσος χρόνος ζωής των κυβερνήσεων απλής αναλογικής ήταν 6 μήνες. Η εφαρμογή της απλής αναλογικής με το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα καθιστά δύσκολο αν όχι αδύνατο το σχηματισμό κυβέρνησης. είναι προφανές πως απλή αναλογική σημαίνει αναταραχή και ακυβερνησία. Τον σκοπό αυτό, της αναταραχής υπηρετεί η σημερινή πρότασή σας. Πάντοτε υπήρξαμε υποστηρικτές της ενισχυμένης αναλογικής που εξασφαλίζει την κυβερνησιμότητα της χώρας. Το μπόνους είναι επιβράβευση της βούλησης των πολιτών. Σε μία εποχή που χρειάζεται αποφασιστικότητα για γρήγορες αποφάσεις, η απλή αναλογική θα παράγει αντίθετα αποτελέσματα. Ποίος θα επενδύσει σε μία χώρα η οποία θα κυβερνάτε από ετερόκλητες κυβερνήσεις. Πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να ράψουν για τον εαυτό τους κοστούμι ρυθμιστή. Δεν υπάρχει ασφαλέστερος δρόμος υπονόμευσης της δημοκρατίας από την απλή αναλογική.

Αφού κόπτεστε για την απλή αναλογική γιατί δεν επιχειρήσατε αλλαγή της, κατά την 1η σας θητεία;


Αναφορικά με την ψήφο στα 17 ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αν θέλετε να κάνετε κάτι για την νεολαία δώστε δουλειά στους νέους, ενισχύστε τις νεοφυείς επιχειρήσεις και πατάξτε όσους λυμαίνονται τα πανεπιστήμια. Πιστεύετε πως οι 16χρονοι και 17χρονοι θα πρέπει να δικάζονται και να έχουν και τις αντίστοιχες των δικαιωμάτων τους υποχρεώσεις;»

Αναφορικά με την απουσία διάταξης για την κατάτμηση των περιφερειών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «από το 2004 έχω καταθέσει σχετική πρόταση αλλά μάλλον εσείς δεν συμφωνείτε με το αυτονόητο. Επίσης δεν παρέχετε καμία διευκόλυνση για τους Έλληνες του εξωτερικού. Αυτοί οι πολίτες έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα να ψηφίζουν και δεν πράττετε τίποτα. Αλλά δεν το κάνετε γιατί πολύ απλά δεν σας βολεύει. Είστε η επιτομή του κομματικού αμοραλισμού. Η συζήτηση που γίνεται σήμερα εξυπηρετεί και τον σκοπό της κυβέρνησης να μεταφέρει τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας αλλού».

«Θα υψώσουμε τείχος σήμερα απέναντι σας. Θα ηττηθείτε παρά το ότι σπεύσατε να χαϊδέψετε τη Χ.Α. Μόλις η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα συζητήσουμε άμεσα ένα νέο εκλογικό νόμο ο οποίος ναι δεν θα περιλαμβάνει απλή αναλογική αλλά θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που οφείλουμε να αλλάξουμε όπως τις περιφέρειες και κάθε άλλη παθογένεια του συστήματος. Βεβαίως η χώρα χρειάζεται συμμαχίες αλλά όχι ετερόκλητες όπως η δική σας με τον κύριο Καμμένο. Συναινέσεις θα επιδιώξουμε από την 1η ημέρα χωρίς παζάρια ώστε να υπάρξει ένας εκλογικός νόμος.

Ο σημερινός εκλογικός νόμος θα γραφτεί στην ιστορία γιατί θα είναι ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν θα εφαρμοστεί ποτέ.

Ελπίζω και εύχομαι ο σημερινός λαϊκισμός που επικρατεί στη σημερινή συζήτηση να μην επεκταθεί στον τομέα της αναθεώρησης του συντάγματος. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να μιλά πάλι πρόσφατα για δημοψηφίσματα. Νόμιζα πως το περσινό φιάσκο του είχε γίνει μάθημα. Τα δημοψηφίσματα όχι πάντα αλλά υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολωτικά και διχαστικά».

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: "Η κυβέρνηση σήμερα θα υποστεί μία μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα, η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές και αυτή είναι μία καλή εξέλιξη για την ίδια τη δημοκρατία. Η χώρα χρειάζεται απλή λογική και όχι απλή αναλογική. Η επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πλησιάζει στο τέλος της και η χώρα θα βρει το δρόμο της".


skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: