Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Η Τερέζα Μέι νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Την Τετάρτη αποχωρεί από την Downing Street ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέσα Μέι θα είναι η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε σήμερα ότι θα υποβάλει την παραίτησή του από το αξίωμα μεθαύριο Τετάρτη, ανοίγοντας τον δρόμο ώστε η υπουργός Εσωτερικών Τερίσα Μέι να αναλάβει τον θώκο την ίδια ημέρα.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου αύριο Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30΄ μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.
«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω (σ.σ. στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ) και θα υποβάλω την παραίτησή μ0υ», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής των Τόρις.

Στην κούρσα για τη διαδοχή του Ντέιβιντ Κάμερον σημειώθηκε σήμερα μια θεαματική εξέλιξη με την απόσυρση της υφυπουργού Ενέργειας Αντρέα Λίντσομ, χάρη στην οποία η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι έμεινε η μόνη υποψήφια για να διαχειριστεί το Brexit.

Η Αντρέα Λίντσομ, η οποία είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει την κούρσα με σύντομη δήλωσή της στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο, μόλις τέσσερις ημέρες αφού είχε επιλεγεί από τους βουλευτές ως υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Αναγνωρίζοντας πως η Μέι έχει συγκεντρώσει περισσότερη υποστήριξη από την ίδια εκ μέρους των βουλευτών των Τόρις, η Αντρέα Λίντσομ δήλωσε πως την υποστηρίζει. "Βρίσκεται στην ιδανική θέση για να θέσει σε εφαρμογή το Brexit με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τους Βρετανούς και υποσχέθηκε ότι θα το κάνει", δήλωσε η υφυπουργός.

Ενώ οι δύο γυναίκες επρόκειτο να αναμετρηθούν στη διάρκεια του καλοκαιριού για τις ψήφους των 150.000 μελών του κόμματος, η αποχώρηση της Λίντσομ αφήνει στην Μέι ελεύθερο το πεδίο για να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του στις 24 Ιουνίου, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.

Η επικύρωση του διορισμού της επικεφαλής των Τόρις πρόκειται πάντως να αποτελέσει αντικείμενο διαβουλεύσεων στους κόλπους του κόμματος, διευκρίνισε ένας από τους αξιωματούχους του, ο Γκρέιαμ Μπρέιντι.
Ερωτηθείς να πει αν η Μέι μπορεί να οριστεί πρωθυπουργός εντός της ημέρας ή μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο Μπρέιντι αρνήθηκε να απαντήσει.
Οι βρετανοί συντηρητικοί είχαν ανακοινώσει πως θέλουν να ορίσουν τη νέα αρχηγό τους στις 9 Σεπτεμβρίου, όμως η διαδικασία του διορισμού πρόκειται πλέον να επιταχυνθεί σημαντικά.

"Το Brexit σημαίνει Brexit"

Η Μέι, ευρωσκεπτικίστρια που πέρασε στο στρατόπεδο της παραμονής στην ΕΕ στη διάρκεια της εκστρατείας για το δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα πως θα σεβαστεί τη νίκη των υποστηρικτών του Brexit, αφήνοντας λίγες ελπίδες σ' αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζητούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕ.
"Δεν μπορώ να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ", δήλωσε σήμερα το πρωί στο Μπέρμιγχαμ.
"Το Brexit σημαίνει Brexit" και "θα το κάνουμε να επιτύχει", επέμεινε αυτή που πρόκειται να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας.
Χθες η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ φάνηκε πεπεισμένη ότι η Βρετανία θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να επισημοποιήσει την απόφασή της να αποχωρήσει από την ΕΕ.
"Η απόφαση κατά την άποψή μου ελήφθη" όταν η πλειοψηφία των Βρετανών είπε πως επιθυμεί να βγει από την ΕΕ, τόνισε.
Ο πόλεμος των αρχηγών συνεχίζεται αντίθετα στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, όπου η βουλευτής Άντζελα Ιγκλ ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για να εκθρονίσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν.
Η υποψηφιότητα αυτή ανοίγει τον δρόμο για νέες εκλογές για τον αρχηγό του κόμματος, οι διαιρέσεις στο οποίο εντάθηκαν με τη νίκη του Brexit.
Ο Κόρμπιν, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά τον Σεπτέμβριο επικεφαλής των Εργατικών χάρη στην ψήφο των μελών του κόμματος, ουδέποτε κατάφερε να επιβληθεί σ' ένα μεγάλο μέρος των κομματικών στελεχών, τα οποία τον θεωρούν υπερβολικά αριστερό και ανίκανο να κερδίσει βουλευτικές εκλογές.
Οι επικρίσεις ενισχύθηκαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες, με κινητοποίηση των εργατικών βουλευτών εναντίον του και την παραίτηση των δύο τρίτων της σκιώδους κυβέρνησής του.

"Επικίνδυνη περίοδος"

Η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος πρόκειται να συνεδριάσει για να αποφασίσει αν ο Κόρμπιν θα πρέπει να συγκεντρώσει την υποστήριξη 50 βουλευτών για να θέσει υποψηφιότητα ή αν καθίσταται υποψήφιος αυτομάτως.
Υπογραμμίζοντας πως η χώρα διέρχεται μια "επικίνδυνη περίοδο", η Ιγκλ δήλωσε σήμερα ανακοινώνοντας την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της πως ο Κόρμπιν "δεν είναι ικανός να παράσχει την ηγεσία" που είναι απαραίτητη.
"Θα αντέβαινε στο δίκαιο ο εν ενεργεία ηγέτης να μην βρίσκεται στην ψηφοφορία", απάντησε σήμερα το πρωί στο BBC η Νταϊάν Άμποτ, η οποία πρόσκειται στον Κόρμπιν, και χαρακτήρισε την Ιγκλ υποψήφια του παρελθόντος.

Κάμερον: Ανακοίνωσε ότι παραιτείται την Τετάρτη και έφυγε τραγουδώντας [βίντεο]


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: