Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

Τι δεν καταλαβαίνεις; Στην Ελλάδα ύφεση 0,7%, στην Κύπρο ανάπτυξη 2,7%

H Ελλάδα μπήκε στα μνημόνια το 2010. Η Κύπρος το 2013. Η Ελλάδα είναι ακόμα στα μνημόνια. Η Κύπρος βγήκε τον περασμένο Μάρτιο. Η Ελλάδα κατέγραψε το β’ τρίμηνο του 2016 ύφεση 0,7%. Η Κύπρος κατέγραψε για την ίδια περίοδο ανάπτυξη 2,7%. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Η Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ήταν η μέρα ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων για την τριμηνία Απριλίου – Ιουνίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από τη Λευκωσία, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης εξέδωσε γραπτή δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο ρυθμός ανάπτυξης επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αλλά και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών. Αυτή η αναπτυξιακή προοπτική δεν πρέπει να υπονομευθεί, μέσα από την επιστροφή σε ανεύθυνες πρακτικές του παρελθόντος, αλλά αντιθέτως πρέπει να διαφυλαχθεί και να ενισχυθεί μέσα από μια σταθερή και υπεύθυνη συνέχιση της προσπάθειας» σημείωσε. Είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο που η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη μετά από ύφεση που κράτησε για 14 συνεχή τρίμηνα, ξεκινώντας από το τρίτο τρίμηνο του 2011.
Από την Αθήνα, ο έλληνας ομόλογος του κ. Γεωργιάδη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν είπε τίποτα. Ο αναπληρωτής του κ. Τσακαλωτου, ο Τρύφων Αλεξιάδης, μίλησε στο φιλόξενο ραδιόφωνο της ΕΡΤ και δεν σχολίασε τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για την ύφεση του 0,7% στο β’ τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, εξέλιξη που σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία και επίσημα έχει επιστρέψει σε ύφεση, μολονότι έχει μεσολαβήσει μια εξατία άγριων μέτρων και πέντε εκλογικές αναμετρήσεις. Αρκέστηκε ο κ. Αλεξιάδης να πει ότι «το πρώτο επτάμηνο του έτους έχουμε πιάσει τους στόχους του προϋπολογισμού και μάλιστα τους έχουμε υπερβεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» και να διαβεβαιώσει ότι «δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης». Ας το ελπίσουμε.
ΠΗΓΗ


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: