Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Νέες τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, για το φυσικό αέριο

Νέες τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου, για το φυσικό αέριο
Με την λήψη «προληπτικών μέτρων» εναντίον της Κύπρου, προκειμένου να εμποδίσει την προσπάθεια της Λευκωσίας για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ, απείλησε και πάλι η Άγκυρα.
Με αφορμή τον Γ’ Γύρο αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα 6,8 και 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, που πετρελαϊκοί κολοσσοί εκδήλωσαν ενδιαφέρον για απόκτηση άδειας, το τούρκικο ΥΠΕΞ επανέρχεται στην πολιτική των απειλών και των διεκδικήσεων κάνοντας λόγο για «μονομερείς πρωτοβουλίες (της Κύπρου) και παράνομες δραστηριότητες των διεθνών εταιριών για εντοπισμό υδρογονανθράκων» στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, κ. Μπιλγκιτς, με δήλωσή του στρέφεται εναντίον της Κύπρου αλλά συγχρόνως και εναντίον των πετρελαϊκών εταιριών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, καθώς όπως επισημαίνει, η Τουρκία «θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της εντός της υφαλοκρηπίδας της».
Η Αγκυρα επαναφέρει τον γνωστό ισχυρισμό ότι το Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ επικαλύπτει την... τουρκική υφαλοκρηπίδα, πάρα το γεγονός ότι το Οικόπεδο αυτό εκτείνεται νοτιοδυτικά της Πάφου. Η Τουρκία όμως στο πλαίσιο της γενικής αναθεωρητικής πολιτικής της υποστηρίζει ότι ούτε η Κύπρος ούτε τα ελληνικά νησιά έχουν πλήρη επήρεια για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, πέραν των χωρικών υδάτων τους, διεκδικώντας έτσι σχεδόν όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο…
Όμως το τουρκικό ΥΠΕΞ επιχειρεί να συνδέσει το θέμα του φυσικού αερίου και με τις τρέχουσες συνομιλίες για το Κυπριακό.
Στην δήλωση του ο κ. Μπιλγκιτς υποστηρίζει ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση» συμπεριφέρεται ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού και ισχυρίζεται ότι έχει ήδη συμφωνηθεί (αν και στις συνομιλίες του κυπριακού τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο εάν δεν συμφωνηθούν όλα στο τέλος) η ανάθεση της αρμοδιότητας των φυσικών πηγών του νησιού στην ομόσπονδη κυβέρνηση, θεωρώντας δηλαδή ότι αυτό το σκέλος της «συμφωνίας» πρέπει να δεσμεύει από τώρα την Κυπριακή Δημοκρατία!
Ο κ. Μπιλγκιτς μάλιστα υποστηρίζει ότι πρέπει να τεθεί στις διαπραγματεύσεις και το θέμα του φυσικού αερίου γιατί μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει «δίκαιη, διαρκής και συνολική λύση» στο Κυπριακό.
liberal.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: