Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Ένας χρόνος από το ξεπούλημα της χώρας

Επειδή η ιστορία είναι εδώ για να μας θυμίζει τι έχει συμβεί και ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του δράματος, θυμίζουμε κι εμείς ότι ένα χρόνο ακριβώς πριν, στις 14 Αυγούστου 2015 ψηφιζόταν από τη Βουλή το Μνημόνιο της Αριστεράς. Το Μνημόνιο που έφερε ο Αλέξης Τσίπρας και η παρέα του και με το πιστόλι στον κρόταφο ψήφισε η πλειοψηφία της Βουλής.
Η εγκληματική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου και το ακόμη πιο δραματικό και άκρως ανόητο δημοψήφισμα που έφερε τις κλειστές τράπεζες και τη χρεοκοπία προ των πυλών, οδήγησε σ’ εκείνη την τραγική ημέρα. Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς και στη Βουλή μπήκε ταφόπλακα στις θυσίες που είχαν κάνει μέχρι τότε οι Έλληνες. Καταστράφηκε κάθε προσπάθεια που είχε γίνει και απέδιδε καρπούς μέχρι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε… περήφανη διαπραγμάτευση.
Για εκείνη την ημέρα, ένας χρόνος πριν από σήμερα, δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, άλλωστε με τον εκβιασμό δεν μπορείς να αντιδράσεις και πολύ. Για όλα όσα προηγήθηκαν, όμως, και οδήγησαν στην ψήφιση του νομοσχεδίου – Μνημονίου της Αριστεράς, κάποτε πρέπει να υπάρξει λογοδοσία. Πρέπει να τιμωρηθούν οι άθλιοι.
Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου οδήγησε και στο τέλος του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ καθώς το κυβερνών κόμμα μέτρησε συνολικά 40 απώλειες βουλευτών (32 ψήφισαν ΟΧΙ και 8 ψήφισαν παρών)
Αναλυτικότερα:

ΟΧΙ: Κωνσταντοπούλου Ζωή, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάνης Βαρουφάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Σωτηρίου Ελένη, Χατζηλάμπρου Βασίλειος, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Γαϊτάνη Ιωάννα, Λαπαβίτσας Κώστας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Αμανατίδου Ευαγγελία, Διαμαντόπουλος Ευάγγελος, Σαμοΐλης Στέφανος, Ραχήλ Μακρή, Ψαρρέα Ελένη, Λεουτσάκος Ευστάθιος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Λέβα Βασιλική, Νάντια Βαλαβάνη, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Γιάννης Σταθάς, Θωμάς Κώτσιας, Αθανάσιος Σκούμας, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Κωνσταντίνος Δελημέτρος, Βασίλειος Κυριακάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Κοδέλλας.
ΠΑΡΩΝ: Κατριβάνου Βασιλική, Καββαδία Αννέτα, Μητρόπουλος Αλέξης, Κανελλοπούλου Μαρία, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κουρεμπές Θεοφάνης, Διώτη Ηρώ, Νικόλαος Μιχαλάκης.
Λίγες ημέρες μετά, και παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου του… αρχιψεύταρου, ο Τσίπρας ανακοινώνει με διάγγελμά του προσφυγή στις κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου. Μία ημέρα μετά, ένα μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί και ιδρύει τη Λαϊκή Ενότητα υπό τον Π. Λαφαζάνη.
Η περήφανη λοιπόν διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ κόστισε στην Ελλάδα ένα νέο Μνημόνιο 86 δις ευρώ. Κόστισε φυγή καταθέσεων πάνω από 40 δις ευρώ. Κόστισε συνολική απώλεια του ΑΕΠ πάνω από 3,5 μονάδες, κόστισε παντελή κατάρρευση της όποιας αξιοπιστίας είχε κερδηθεί ως τότε. Και κόστισε εξευτελισμό της ελληνικής κοινωνίας διότι αυτοί που πίστεψαν τον Τσίπρα αισθάνθηκαν προδομένοι αλλά και όσοι δεν τον είχαν πιστέψει και κατάλαβαν από νωρίς πόσο κάλπικος είναι αισθάνθηκαν ότι η χώρα τους καταστρέφεται από ανίδεους ιδεοληπτικούς.
Για την τεράστια αυτή καταστροφή κάποια στιγμή πρέπει κάποιοι να πληρώσουν.
Η Ελλάδα δεσμεύτηκε έτσι, όπως αναφέρει επί λέξει ο νόμος, «να θέσει ως στόχο την επίτευξη µεσοπρόθεσµου δηµοσιονοµικού πλεονάσµατος ύψους 3,5% του ΑΕΠ, µέσω ενός συνδυασµού εµπροσθοβαρών παραµετρικών δηµοσιονοµικών µεταρρυθµίσεων, συµπεριλαµβανοµένων του συστήµατος ΦΠΑ και του συνταξιοδοτικού συστήµατός της, υποστηριζόµενου από ένα φιλόδοξο πρόγραµµα για την ενίσχυση της φορολογικής συµµόρφωσης και της διαχείρισης των δηµόσιων οικονοµικών, καθώς και για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η επαρκής προ-στασία των ευπαθών οµάδων».
Μέτρα που ψήφισε στις 14 Αυγούστου πέρυσι η Βουλή, όπως:
- αυξήσεις ΦΠΑ, κατάργηση εκπτώσεων στα νησιά, επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση κλπ
- κατάργηση του ΕΚΑΣ για το ανώτερο 20% των δικαιούχων μέσα στο 2016 και για όλους ως το 2019 (σσ: ένα χρόνο αργότερα με νόμοΚατρούγκαλου η κυβέρνηση έκοψε τα διπλάσια και από το... κατώτερο 20% των δικαιούχων).
- «ξήλωμα» της ρύθμισης των 100 δόσεων και μείωση του αριθμού των δόσεων και για όσους είχαν υπαχθεί
- κατάργηση της προνομιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήµατος, µε ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017
- φόροι στα τυχερά παιχνίδια
- αύξηση φόρου στα ενοίκια, για εισοδήµατα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήµατα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%)
- τέλος η κατώτατη σύνταξη στους κάτω των 67. Αυτό και στους νέους συνταξιούχους αλλά και ... αναδρομικά για όσους πρόλαβαν να πάρουν σύνταξη πριν τη ψήφιση του νόμου, μετά την 1.12015. Μέχρι τα 67 οι συνταξιούχοι λαµβάνουν το ποσό της σύνταξης που αναλογεί στα έτη ασφάλισής τους (ό,τι πλήρωσαν δηλαδή και όχι την κατώτατη σύνταξη που ίσχυε και υπολόγιζαν).
- αύξηση ορίων ηλικίας καταβολής της σύνταξης
- μειώσεις συντάξεων για όσους αποχωρούν (και αναδρομικά από 1.1.2015) από Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας
- σύνδεση των μισθών και της απασχόλησης στο δημόσιο, με τη συγκράτηση του μισθολογικού κόστους κατά την περίοδο 2016-2019
- ενεργοποίηση του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου»
- μηχανισμός πρόβλεψης και διόρθωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού
- αυστηρότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, μείωση ακατάσχετου μισθών και συντάξεων στα 1000 ευρώ το μήνα κλπ)
- καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με ισχύ από 1.1.2016
- αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων
- ενοποίηση των Ασφαλιστικών ταμείων
- επαναφορά του «πεντάευρου» στα νοσοκομεία
- επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμκάκων
-όριο δαπανών υγείας για τα έτη 2016 έως 2018 1,4 δισ. ευρώ το χρόνο
-Άνοιγμα επαγγελμάτων (αρτοποιών κλπ)
- πλήρη εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ
- αύξηση φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο
- αύξηση φόρου στην αιθυλική αλκοόλη
- μεταφορά του ΣΔΟΕ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων
-πρόστιμα για οχήματα που δεν πέρασαν από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ
- μείωση των «εκτός έδρας» στο δημόσιο
-φόρος στο κρασί
-αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων
-προετοιμασία του σχεδίου για ηλεκτρονικές πληρωμές αντί μετρητών
- είσπραξη των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από την εφορία
- εισαγωγή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος
-νέο μοντέλο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας
-έκτακτη εισφορά και φόρος χωρητικότητος στη ναυτιλία
-επιτάχυνση όλων των παλαιών ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ (αεροδρόμια, λιμάνια, Ελληνικό κλπ)
-ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή εφαρμογή ισοδύναμης πρότασης
-αλλαγές στην εγχώρια αγορά θαλασσίων μεταφορών
- εκκαθάριση επιχειρήσεων που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
- νέο πρόγραμμα κινητικότητας στο Δημόσιο
- διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων
-αλλαγές στη διοίκηση των ελληνικών τραπεζών
-εκκαθάριση μη βιώσιμων επιχειρήσεων
-µόνιµη µείωση του ανωτάτου ορίου εξόδων για τις αµυντικές δαπάνες κατά 100 εκατοµµύρια ευρώ το 2015 και 2,2% του ΑΕΠ κατά το 2016, συµπεριλαµβανοµένης της µείωσης των απασχολούµενων και συμβασιούχων του δηµοσίου
-να µειωθούν κατά το ήµισυ οι δαπάνες για τις επιδοτήσεις πετρελαίου θέρµανσης στον προϋπολογισµό του 2016.

antinews.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: