Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Παραιτούνται τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ - Τι καταγγέλλουν διακεκριμένοι καθηγητές

Οι παραιτηθέντες κάνουν λόγο για προσπάθεια απαξίωσης και περιφρόνησης προς τους ξένους και Έλληνες επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό για να βοηθήσουν την πατρίδα τους - Την ίδια ώρα επιστρέφουν οι «αιώνιοι» φοιτητές

Σε πλήρη απαξίωση οδηγούν την τριτοβάθμια εκπαίδευση οι χειρισμοί της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ημέρα που στη Βουλή ψηφιζόταν η τροπολογία με την οποία ανοίγει η «πόρτα» επιστροφής των «αιώνιων» φοιτητών στα Πανεπιστήμια, υπήρξε μπαράζ παραιτήσεων από τους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Μακεδονίας.

Όπως εξηγούν στις επιστολές με τις οποίες υποβάλουν την παραίτησή τους, οι αποφάσεις ελήφθησαν μετα την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να επεκτείνει με το «έτσι θέλω» τη θητεία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2017 χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του θεσμού.

Αυτό που καταγγέλλουν,
δηλαδή, τα παραιτηθέντα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχωρά στην απαξίωση του θεσμού δια της μεθόδου της «καταψύξεως». Κι αυτό γιατί αντί να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων συμβουλίων - καθώς η θητεία των σημερινών Συμβουλίων έληξε στις 31 Αυγούστου - το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την παράταση της θητείας των ήδη υπαρχόντων.

«Είχαμε εξ' αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστήμιων. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε συνεπεις με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπο απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδιως αυτών που αφορούσαν στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμο , οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επισαίνεται ότι παραιτήθηκαν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΑΠΘ.

Την παραίτησή τους υπέβαλαν και πέντε μέλη υ Συμβουλίου Ιδρύματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής Γεώργιος Τσώνης (πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος) και οι καθηγητές Αλέξανδρος Νεχαμάς, Jack Davis, Ελένη Ματζουράνη και Ευγενία Μπουρνόβα υποβάλλουν την παραίτησή τους μεεπιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και επισημαίνουν ότι δεν επιθυμούν ν παραμείνουν στη θέση τους για ακόμη ένα έτος.

Από την πλευρά τους οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρουν χαρακτηριστικά στις επιστολές παραίτησής τους: Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμέιναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας, όμως δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας. Τα τρία μέλη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που παραιτήθηκαν είναι ο Γεώργιος-Μιχαήλ Κωνσταντινίδης από το University of Chicago, ο Στυλιανός Περράκης από το Cocordia University και ο Νικόλαος Σαχινίδης από το Carnegie Mellon University.
protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: