Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Γ. Χουλιαράκης: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat


Με μια αμφίσημη δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης έδειξε ότι βρίσκεται σε διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση σχετικά με την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη σε στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat και σέβεται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ. Δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που στηρίχθηκε η συμφωνία Αυγούστου, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της, όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα», είπε ο Γ. Χουλιαράκης μιλώντας στη Βουλή, δίχως, πάντως, να ξεκαθαρίσει αν η αναφορά του συμπεριλαμβάνει και το έλλειμμα του 2009.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός παρουσίασε την… ανάπτυξη, παραβλέποντας το γεγονός ότι η χώρα βυθίζεται εκ νέου στην ύφεση. «Όταν έρχεται τρίμηνο θετικού μεγέθους δεν μπορούμε να μιλάμε για βάθεμα της ύφεσης. Τυπικά μιλάμε για τέλος της ύφεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Τολμώ να προβλέψω ότι η οικονομία 2016 θα έχει καλύτερη επίδοση από τις εκτιμήσεις μας. Δεν πανηγυρίζει κανείς, όταν το 2016 η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα. Είναι ανεύθυνο, όμως, να αναπαράγεις ότι η ύφεση βαθαίνει». «Το πρώτο εξάμηνο υπήρξε υπέρβαση στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος κοντά στα 2 δις ευρώ. Η πρόθεσή μας δεν είναι να τη διατηρήσουμε. Το έτος θα κλείσει εκεί που πρέπει, δηλαδή 0,5% άρα το 2ο εξάμηνο θα έχουμε αύξηση δημοσίων επενδύσεων», συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» με στόχο «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό». Τέλος, σημείωσε ότι «η μόνη ρεαλιστική στόχευση για ανάπτυξη της τάξης του 2% είναι η προσέλκυση ξένων ιδιωτικών επενδύσεων. Αυτό σημαίνει θεσμικές τομές και στην αγορά και στην οικονομία και στη Δικαιοσύνη».
"Ταπεινωτική αναδίπλωση"
Σε ταπεινωτική αναδίπλωση υποχρεώθηκε η κυβέρνηση μετά το θέμα που άνοιξε με την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, σχολιάζει ο κ. Χάρης Θεοχάρης με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη.
"Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία πάνω στα οποία στηρίχτηκε η συμφωνία του Αυγούστου. Η κυβέρνηση εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ" δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο κ. Χουλιαράκης, προσθέτοντας:
"Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επέλεξε να εφαρμόσει  τη λαϊκή ρήση 'τα λέει της πεθεράς για να τα ακούσει η νύφη' σε μια να προσπάθεια να σώσει την τιμή και την υπόληψη της κυβέρνησης.
Την υπόληψη μιας κυβέρνησης που αρχικά 'είδε' στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ άλλη μια ευκαιρία για μικροπολιτική εσωτερική εκμετάλλευση και την άδραξε. Χωρίς να συνυπολογίσει τις συνέπειες. Χωρίς να σκεφτεί ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο. Και συνειδητοποίησε την πραγματικότητα  στη συνάντηση των κ. Τσακαλώτου- Σταθάκη- Μοσκοβισί, όπου φαίνεται ότι της 'τραβήξαν το αυτί' πάντα όμως 'σε καλό κλίμα'. 
Και εννιά μέρες πριν το Eurogroup αναγκάζεται να κάνει μια δήλωση μετανοίας για "εξωτερική κατανάλωση" αυτή τη φορά.
Αλήθεια, εκεί στην κυβέρνηση αποφασίστε: Έχετε ή όχι εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ";
"Γιατί ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει: Δε σας έχει καμία εμπιστοσύνη" κατέληξε ο κ. Χουλιαράκης.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: