Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

Ομπάμα-Μέρκελ σε κοινό άρθρο-παρέμβαση: Το μέλλον είναι ήδη εδώ… ο κόσμος δεν θα γυρίσει πίσω!

Με μια από κοινού παρέμβαση, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, επιχειρούν να κρατήσουν ζωντανή τη διατλαντική συνεργασία εν όψει του προτεινόμενου απομονωτισμού από τον Τραμπ.

Σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο εβδομαδιαίο, γερμανικό περιοδικό «Wirtschaftswoche», με τίτλο «Παγκοσμιοποίηση. Συνεργασία, Δημιουργία», Μέρκελ και Ομπάμα απαντούν εμμέσως στα όσα έχει κατά καιρούς υποστηρίξει ο μεγιστάνας Τραμπ και καλούν για εμβάθυνση της συνεργασίας Αμερικής και ΕΕ σε μια σειρά ζητημάτων, όπως η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και το διεθνές εμπόριο.

Ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, υποστηρίζουν οι δυο ίσως ισχυρότεροι ηγέτες του κόσμου, τονίζοντας ότι «Το μέλλον ήδη συμβαίνει και ο κόσμος δεν πρόκειται να επιστρέψει στην προ-παγκοσμιοποίησης εποχή».

«Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία και να διαμορφώσουμε την παγκοσμιοποίηση σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες μας», καλούν τους λαούς τους Μέρκελ και Ομπάμα και σημειώνουν, «Το οφείλουμε στις επιχειρήσεις μας και στους πολίτες μας. Το χρωστάμε στο σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, ακόμη, το να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας».

Οι δυο ηγέτες απαντούν μέσω του άρθρου και στην κριτική του Τραμπ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, υποστηρίζοντας: «Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μας υποχρεώνει να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια σε πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο, γιατί ξέρουμε ότι η πραγματική δύναμη των αξιών μας μετριέται με τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε το πιο αδύναμο και πιο ευάλωτο».

Στο άρθρο επίσης Ομπάμα και Μέρκελ υπερασπίζονται την διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο (TTIP), την οποία ο Τραμπ έχει ήδη «ενταφιάσει», σημειώνοντας ότι «θα βοηθούσε αναμφίβολα τους εργοδότες, εργαζόμενους, καταναλωτές και αγρότες της Γερμανίας και των ΗΠΑ».

Τέλος, οι δυο ηγέτες αναφέρονται και στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, άλλος ένας τομέας αμφισβήτησης από τον Ντόναλντ Τραμπ, γράφοντας ότι αυτή η συνεργασία των εθνών «παρέχει στον κόσμο ένα πλαίσιο για την από κοινού προστασία του πλανήτη μας».


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: