Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Ο Τραμπ αναβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίας

Στενοί συνεργάτες του νέου Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζουν την Τουρκία ως προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η προσέγγιση Ουάσιγκτον-Αγκυρας και ο αντίκτυπος στα ελληνοτουρκικά

Νώντας Βλάχος
 Αλλαγή σελίδας στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Αγκυρας φέρνει η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ. Το «ψυχρό-πολεμικό» κλίμα που καλλιεργήθηκε επί προεδρίας Ομπάμα και βρέθηκε στο αποκορύφωμά του στο πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία, φαίνεται ότι θα «σβηστεί» μονοκονδυλιά από τον Ντόναλντ Τραμπ. Τα «σημάδια» επαναπροσέγγισης είναι πλέον ορατά και προέρχονται από τους στενούς συνεργάτες του νέου προέδρου, που έσπευσαν να πάρουν θέση υπέρ της Τουρκίας, την οποία αποκαλούν «σημαντική και ισχυρή σύμμαχο των ΗΠΑ. Σε νέα και προφανώς καλύτερα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών, ευελπιστεί και η τουρκική ηγεσία, που χαιρέτισε χωρίς χρονοτριβή την εκλογή Τραμπ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί το άνοιγμα του δίαυλου επικοινωνία ανάμεσα σε Τραμπ και Αγκυρα, επιχειρώντας να αντλήσει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις και τη στρατηγική του νέου Αμερικανού προέδρου στην περιοχή μας αλλά και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της αμερικανοτουρκικής επαναπροσέγγισης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στενοί συνεργάτες του Τραμπ: Να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως προτεραιότητα
Τα… σημάδια σχετικά με την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία είναι ξεκάθαρα, όπως τουλάχιστον αποτυπώνονται στα λόγια των στενών του συνεργατών. Όπως για παράδειγμα του αντιστράτηγου Μάικλ Φλιν, συμβούλου του Τραμπ στα θέματα Εθνικής Ασφαλείας και κατά πάσα πιθανότητα επόμενου υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ. Με άρθρο στην εφημερίδα «Hill», το πιθανό νέο «αφεντικό» του Πενταγώνου, κάνει λόγο για «τη σύμμαχο Τουρκία που είναι σε κρίση και χρειάζεται τη στήριξή μας». Ο Φλιν αποκαλεί την Αγκυρα «πολύ σημαντική για τα αμερικανικά συμφέροντα» και τονίζει ότι «είναι ο πιο ισχυρός σύμμαχος των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος».
Παράλληλα εξαπολύει τα «πυρά» του κατά της κυβέρνησης Ομπάμα, που αποστασιοποιήθηκε από καθεστώς Ερντογάν, ενώ τάσσεται ανοιχτά υπέρ της έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία. «Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική ώστε να αναγνωρίσουμε την Τουρκία ως προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο μέσα από το πρίσμα της Τουρκίας».
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του επόμενου αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, που με την σειρά του αποκάλεσε την  Τουρκία «ως τον πιο σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή, σημειώνοντας ότι «η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Αγκυρα»…
Πως επηρεάζονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
Γίνεται λοιπόν φανερό ότι η νέα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ αποστασιοποιείται πλήρως από την πολιτική Ομπάμα στις σχέσεις με την Τουρκία. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι αν η «ισχυροποίηση» του ρόλου της Άγκυρας στην περιοχή, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, διαταράξει επιπρόσθετα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δώσει το «άλλοθι» στον Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίσει την πολιτική προκλήσεων και διεκδικήσεων. Η εν λόγω «ισχυροποίηση» γίνεται σε μια χρονική περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος και οι συνεργάτες του έχουν εντείνει την ρητορική του νέο-οθωμανισμού, που πρεσβεύει την εδαφική επέκταση της Τουρκίας. Τόσο προς ανατολάς, δηλαδή προς τη Μοσούλη και το Ιράκ όσο και προς δυσμάς, δηλαδή προς το Αιγαίο, το status qvo του οποίου αμφισβητεί ανοιχτά ο Ερντογάν.
Η ελληνική κυβέρνηση, όντας «μουδιασμένη» από την εκλογή Τραμπ, παρακολουθεί τις εξελίξεις. Στόχος είναι να αποκτήσει σταδιακά ερείσματα στο περιβάλλον του νέου προέδρου και να ανταλλάξει απόψεις πάνω σε μια σειρά από ζητήματα, όπως αναμφίβολα είναι και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

sofokleousin.gr


Η Τουρκία παραλίγο να ορίσει το νέο αφεντικό του Πενταγώνου ή τον ΣΕΑ!




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: