Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Νικητής ο Francois Fillon στις εκλογές της γαλλικής κεντροδεξιάς

Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Francois Fillon πήρε το χρίσμα της κεντροδεξιάς παράταξης της Γαλλίας ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 επικρατώντας με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του, του πρώην πρωθυπουργού Alain Juppe, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προκριματικών εκλογών.

Ο Francois Fillon εξασφάλισε το 69,5% των ψήφων βάσει των αποτελεσμάτων από τα 2.121 εκλογικά τμήματα έναντι του συνόλου των 10.228, είπαν οι διοργανωτές της αναμέτρησης. Ο αντίπαλός του Alain Juppe συγκέντρωσε το 30,5% των ψήφων.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, βάσει των αποτελεσμάτων από το 50% των εκλογικών τμημάτων, ο Francois Fillon εξασφάλισε το 68,4% των ψήφων, ενώ ο αντίπαλός του Alain Juppe συγκέντρωσε το 31,6% των ψήφων.

Η δυναμική του πρώτου γύρου που του έδωσε ένα 44% προφανώς δεν τον εγκατέλειψε. Το ερώτημα είναι ποιά θα είναι η διαφορά με τον αντίπαλο του.

Ο Αλέν Ζυπέ μεταβαίνει στο γραφείο του χωρίς να κάνει κάποια δήλωση, ενώ ο Francois Fillon αναμένεται από τα διεθνή μίντια στην ιστορική αίθουσα στο «Maison de la chimie».

Η Δεξιά και το Κέντρο έχει από σήμερα τον εκπρόσωπό της για την προεδρική του Μαΐου και αυτός είναι ο Francois Fillon.

Αυξημένη η συμμετοχή


Με αισθητά αυξημένη συμμετοχή προσήλθαν οι Γάλλοι πολίτες στις κάλπες για να εκλέξουν τον νέο αρχηγό της κεντροδεξιάς.

Για πολλούς αναλυτές οι εκλογές της κεντροδεξιάς αποτελούν μια πρόβα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017 καθώς θεωρείται πως οι Γάλλοι θα επιλέξουν πρόεδρο. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις και εξαιρώντας το ενδεχόμενο σοβαρών ανατροπών νικητής της αναμέτρησης θεωρείται ο Φρανσουά Φιγόν. Συγκεκριμένα η δημοκοπική εταιρεία "βλέπει" νίκη του Φιγόν με 61% των ψήφων, ενώ ο Alain Juppe αναμένεται να συγκεντρώσει το 39%.

Tα τελευταία στοιχεία σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της κεντροδεξιάς παράταξης στη Γαλλία, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017, καταδεικνύουν ότι η προσέλευση των ψηφοφόρων ήταν 4,5% μεγαλύτερη σε σύγκριση με εκείνη την ίδια ώρα κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, γνωστοποίησαν οι διοργανωτές της ψηφοφορίας.

Ο Τιερί Σολέρ, πρόεδρος της Επιτροπής που οργανώνει την ψηφοφορία στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα ότι η συμμετοχή ανερχόταν σε άνω των 2,9 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στις 18.00 ώρα Ελλάδας, με το 78% των εκλογικών τμημάτων να λαμβάνεται υπόψη.

Συνολικά 4,4 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει μέχρι την ώρα που έκλεισαν οι κάλπες την προηγούμενη Κυριακή.

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 20:30 τοπική ώρα (21:30 ώρα Ελλάδας).

Οι δύο υποψήφιοι

Ο 62χρονος Francois Fillon, ο οποίος έχει διατελέσει πρωθυπουργός επί προεδρίας του Νικολά Σαρκοζί, θεωρείται υπέρ - νεοφιλελεύθερος και εκφραστής της παραδοσιακής Δεξιάς στη Γαλλία.

Ο Fillon θέλει κατάργηση του 35ώρου και αύξηση των ωρών εργασίας σε 39 την εβδομάδα, μείωση δαπανών και απολύσεις στο δημόσιο που φτάνουν μέχρι τις 500.000 σε μια πενταετία, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65, μείωση των φόρων των επιχειρήσεων και συνταγματική απαγόρευση των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό και προτείνει ΦΠΑ 22%. Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Φιγόν εκτιμά πως πρέπει να υπάρχουν όρια στην είσοδο στη χώρα.

Ο 71χρονος Alain Juppe, πρωθυπουργός επί προεδρίας του Ζακ Σιράκ, ο οποίος εθεωρείτο φαβορί μέχρι την περασμένη Κυριακή, έχει μεγάλη εμπειρία στην πολιτική ζωή της Γαλλίας και θεωρείται ικανός και ως τεχνοκράτης.

Το πρόγραμμα του έχει ομοιότητες με αυτό του Fillon, με κάποιες, όμως, διαφορές, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά και διαχείρισης του δημόσιου τομέα. Πάντως, και αυτός θέλει το 35ωρο να γίνει 39 ώρες την εβδομάδα και να επεκτείνει το όριο συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 και μιλά επίσης για περικοπές στο δημόσιο τομέα και απολύσεις, ενώ προτείνει το ΦΠΑ στο 21%.

liberal.gr




Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: