Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Χτύπησε και ο… φίλος Τσαβούσογλου για τα Ίμια!

Δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έρχεται να βάλει το δικό του λιθαράκι στη «σκάλα της κλιμάκωσης», υποστηρίζοντας μέσω άρθρου στη «Μιλιέτ», ότι τα Ίμια είναι… Καρντάκ και φυσικά τουρκικό έδαφος.
Μετά το παραλήρημα – στοχευμένο και συνειδητό για να μην παρεξηγούμαστε – του πολυχρονεμένου ηγέτη της Τουρκίας, του ισλαμιστή που ανακάλυψε τον εθνικισμό ως συγκολλητική ουσία μιας χώρας-μωσαϊκού και κατόπιν του ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος πάλι εμφορούμενος από ανησυχία για το μέλλον του ιδίου και του κόμματός του – και δε μιλάμε μόνο για το πολιτικό απλά – υπερθεμάτισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν κάνει τίποτα για να ανακτήσει 18 νησιά τα οποία όλως τυχαίως είναι ελληνικά από αρχαιοτάτων χρόνων, έρχεται και ο «φίλος» Μεβλούτ, μη μείνει πίσω και δεν προλάβει να πάει με το ρεύμα. Όχι ότι δεν τα πιστεύει κιόλας…
Όπως αναφέρει ο ιστοχώρος «http://www.liberal.gr/», στο άρθρο του που έχει τίτλο «Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση», ο Τσαβούσογλου σημειώνει ότι οι συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς:

«Τα βασικά διεθνή έγγραφα ως προς την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Οι συνθήκες αυτές περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις αναφορικά με την κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Οι θέσεις της χώρας μας για όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο, μεταξύ των οποίων και του συγκεκριμένου, και για την επίλυσή τους έχουν τεθεί υπ’ όψιν της κοινής γνώμης με ποικίλες ανακοινώσεις του Υπουργείου μου από το 1996 έως και σήμερα.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων
de facto καταστάσεων επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς και, σε περίπτωση απόπειρας, ανακοινώνεται ότι αυτά δεν θα έχουν αποτέλεσμα από νομική σκοπιά.
Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας έχουν ξεκινήσει από το 2002, επί Πρωθυπουργίας του συγχωρεμένου Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο».
defence-point.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: