Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Επιβεβαίωσε η SOCAR το «ναυάγιο» για ΔΕΣΦΑ και φεύγει από την Αθήνα

Επιβεβαίωσε η αζέρικη κρατική εταιρεία SOCAR τον τερματισμό των συνομιλιών για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Η επιβεβαίωση δόθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Socar Energy Greece, Ανάρ Μαμάντοφ, σε δηλώσεις του στο αζέρικο πρακτορείο Trend.

Παράλληλα, η SOCAR αποφάσισε να μεταφέρει το γραφείο αντιπροσώπευσής της από την Αθήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Το οριστικό «ναυάγιο» επισημοποιήθηκε χθες Τρίτη, όταν έληξε η εγγυητική της Socar, και εταιρεία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ για νέα ανανέωσή της.

Oι Αζέροι είχαν ζητήσει μείωση του τιμήματος για την εξαγορά του 66%, από τα 400 εκατομμύρια ευρώ στα 260 εκατομμύρια ευρώ, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τα τιμολόγια διέλευσης του φυσικού αερίου.

Το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε ότι η πρόταση της αζερικης SOCAR και της ιταλικής Snam «σχετικά με απομείωση του τιμήματος, ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό».

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέματα ενέργειας – και πρώην υπουργός – Γιάννης Μανιάτης επέρριψε ευθύνες στον τέως υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, ότι το καλοκαίρι του 2016, με δική του τροπολογία άλλαξε τους όρους του διαγωνισμού.


Ο κ. Μανιάτης τόνισε επίσης ότι υπεύθυνος για το ΔΕΣΦΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ και προκαλεί έκπληξη γιατί η ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο Ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης σημείωσε ότι η συμφωνία με τους Αζέρους ήταν κομμάτι και της στρατηγικής συμφωνίας για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον αγωγό TAP, που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη.


skai.gr/new



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: