Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Εurogroup: Διατηρούν το στόχο για πλεόνασμα 3,5%


  • Δίνουν βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αλλά ζητούν και νέα μέτρα!
  • Πανηγυρίζει(;) η κυβέρνηση ..παρουσιάζοντας για μια ακόμη φορά το μαύρο ως άσπρο.

Το Eurogroup καλωσορίζει, με ανακοίνωσή του, την πρόοδο της Ελλάδος η οποία έχει επιτευχθεί προκειμένου να... κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, μεταξύ Ελλάδος και των Θεσμών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Το Eurogroup σημειώνει ότι η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος δημοσιονομικού στόχου για το 2018 (πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ) καθώς και μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας κόστους, συμπεριλαμβανόμενων και των περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις.

Μεταξύ άλλων, το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ο διορισμός των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εφαρμοστεί πριν από το τέλος του Ιανουαρίου 2017, ώστε να καταστεί το ταμείο πλήρως λειτουργικό.

Το Eurogroup υπενθύμισε ότι ο πρωταρχικός στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2018, θα πρέπει να διατηρηθεί μεσοπρόθεσμα. Υπενθύμισε επίσης τη σημασία μιας δημοσιονομικής πορείας που θα είναι συνεπής με τους δημοσιονομικούς στόχους στο πλαίσιο της ΕΕ. Προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους με βιώσιμο τρόπο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να συμφωνήσουν με τα θεσμικά όργανα σε ένα μηχανισμό και σε διαρθρωτικά μέτρα που θα το εξασφαλίσουν αυτό.

Σήμερα το Eurogroup συζήτησε και πάλι τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, με στόχο να ανακτήσει η χώρα την πρόσβαση στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενέκρινε σήμερα το σύνολο των βραχυπρόθεσμων μέτρων στη βάση των προτάσεων του ESM και των προπαρασκευαστικών εργασιών του EWG, το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ESM μετά από αυτή τη συνάντηση.

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους είναι τα εξής:

1, Εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων του EFSF, δηλαδή την επέκταση της μέσης σταθμικής διάρκειας του συνόλου των δανείων κατά μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τον ESM, σήμερα η μέση διάρκεια αποπληρωμής των δανείων είναι 28 χρόνια και θα στα 32,5 χρόνια, μέσω νέου δανεισμού του ESM, ώστε να μειωθεί το χρηματοδοτικό βάρος σε κάποιες χρονιές όπου συσσωρεύονται μεγάλα ποσά αποπληρωμών.

2. Η κατάργηση του «πέναλτι» στα επιτόκια που θα πρέπει να πληρώσει το 2016 η Ελλάδα για αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 11,3 δισ. ευρώ, τα οποία εξαγοράστηκαν το 2012 με λεφτά το δεύτερου μνημονίου. Το πέναλτι ισοδυναμεί με αύξηση των επιτοκίων κατά 2% στο επιτόκιο του δανείων των 11 δισ. ευρώ και αν αυτή δεν γίνει, εκτιμάται ότι θα εξοικονομούνται περί τα 226 εκατ. ευρώ ετησίως από τόκους.

3. Μείωση του κινδύνου επιτοκίου χωρίς επιβάρυνση για τα κράτη μέλη που συμμετείχαν σε πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει μια συμφωνία ανταλλαγής μέρους των δανείων του EFSF/ΕSM με νέα δάνεια μεγαλύτερης διάρκειας και χαμηλότερων επιτοκίων που θα αντλήσει από την αγορά ο ESM μέσω ενός τριακονταετούς ομολόγου με σταθερό επιτόκιο. Το επιτόκιο αυτό εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 1,5%. Στο επίκεντρο αυτής της αναδιάρθρωσης βρίσκονται τα δάνεια ύψους 42,7 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για τους σκοπούς των δύο ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών (37,3 δισ. ευρώ η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση και 5,4 δισ. ευρώ η τελευταία). Επίσης ο ESM θα χρησιμοποιήσει πρακτικές ανταλλαγής επιτοκίων προκειμένου να περιορίσει το ρίσκο μιας μελλοντικής αύξησης επιτοκίων, και τέλος θα προχωρήσει σε συνδυασμένη χρηματοδότηση για τα δάνεια που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα από το υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος.


Sapin: Συμφωνία στα βραχυπρόθεσμα, δεν καθορίστηκε η διάρκεια διατήρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά δεν κατέληξαν σχετικά με ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα διατηρήσει η Ελλάδα μετά το 2018, ούτε και για πόσο χρονικό διάστημα, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Michel Sapin.

«Εγκρίναμε σήμερα το σχέδιο για τη βραχυπρόθεσμη μείωση του ελληνικού χρέους», είπε ο κ. Sapin σε δημοσιογράφους.

Επιπλέον τόνισε ότι «έχουμε στόχο να επιτευχθεί συμφωνία (για τη δεύτερη αξιολόγηση) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς της ΕΕ πριν από το τέλος του έτους».

greece-salonika


Δεν υπάρχουν σχόλια: