Πέμπτη 27 Απριλίου 2017

Ιδού οι φόροι σας κ. Τσίπρα

Ιδού οι φόροι σας κ. Τσίπρα
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δύο αδυναμίες τις οποίες ποτέ δεν έκρυψε. Η μία είναι ότι προτιμά να βάζει φόρους αντί να εργάζεται για την ανάπτυξη, και η δεύτερη ότι αποσιωπά την αλήθεια για αυτούς.
Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Ant1, υπερέβη τα εσκαμμένα ενός πολιτικού που σε κάποια δεδομένη στιγμή δεν κρίνει ωφέλιμο να πει την αλήθεια. Ενώ υπάρχουν πλέον επίσημα στοιχεία για το φορολογικό «μακελειό» που συντελέστηκε το 2016 και την άλωση των εισοδημάτων της μεσαίας τάξης που παραδέχθηκε δημόσια ακόμη και ο εμπνευστής της Ευκλείδης Τσακαλώτος, προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τον παραμορφωτικό φακό της πραγματικότητας και να παίξει με τις εντυπώσεις ότι η κυβέρνηση χτύπησε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. 
Ο πρωθυπουργός είπε δύο ψέματα σε μία φράση: ότι ο μοναδικός φόρος που αυξήθηκε ήταν ο ΦΠΑ κατά μια μονάδα, και ότι η φορολογία είναι ίδια σήμερα σε σχέση με την περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση στις αρχές του 2015.
Και στη μία και στην άλλη περίπτωση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τον διαψεύδουν. Τα φορολογικά βάρη που έχουν φορτωθεί στο σαμάρι δεν είναι σε καμία περίπτωση ίδια με το 2014 και πολύ περισσότερο με το 2015. Έχουν αυξηθεί δραματικά, και ειδικά πέρυσι εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα της αύξησης ή της επιβολής περίπου 30 φόρων, επιβαρύνσεων και περικοπών.
Με το μείγμα της πολιτικής της η κυβέρνηση κατάφερε ταυτόχρονα να προκαλέσει μείωση στο ΑΕΠ (από τα 177,9 δισ. ευρώ το 2014 σε 175,8 δισ. ευρώ το 2016) και να αυξήσει τους φόρους ως ποσοστό από το 24% στο 27%.  
Το 2015 ο κρατικός προϋπολογισμός είχε έσοδα 43,531 δισ. ευρώ  από άμεσους και έμμεσους φόρους και το 2016 είχε 47,519 δισ. ευρώ. Αυτή η διαφορά των 3,988  δισ. ευρώ μας κάνει μια αύξηση κοντά στο 10% που είναι το αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης χαμηλών, μεσαίων και υψηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων στο όνομα της επίτευξης αχρείαστα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αυτή η διαφορά λειτούργησε ως ταφόπλακα σε κάθε ικμάδα ανάπτυξης που μπορούσε να έχει η οικονομία το 2016, αλλά ακόμη χειρότερα, συνεχίζει να κόβει τα φτερά και φέτος, καθώς δεν υπάρχει κανείς πια που να πιστεύει πως η οικονομία μπορεί να ξεπεράσει το 1% με 1,5% σε ανάπτυξη το 2017.
Αναμφισβήτητα το 2016 συντελέστηκε ένα φορολογικό και δημοσιονομικό «θαύμα». Τα έσοδα
ήταν υψηλότερα από τους στόχους, όμως προήλθαν αποκλειστικά σχεδόν από την αύξηση της άμεσης και της έμμεσης φορολογίας, την περικοπή των δημοσίων επενδύσεων και τη μείωση των δαπανών του κράτους για τόκους.
Για του λόγου το αληθές, επικαλούμενοι στοιχεία από την έκθεση του ΙΟΒΕ, βλέπουμε ότι:
Άμεση φορολογία
Οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία αυξήθηκαν το 2016 κατά 10,5% και διαμορφώθηκαν στα 21,8 δισ. ευρώ. Το 2014 τα ίδια έσοδα ήταν 20,464 δισ. ευρώ και το 2015 ακόμη λιγότερα, στα 19,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τα έσοδα στη φορολογία των επιχειρήσεων, που αυξήθηκαν κατά 37,1% έναν του 2017 και έφτασαν τα 3,969 δισ. ευρώ. Η άνοδός τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή και στην μεγαλύτερη αύξηση της προκαταβολής φόρου, που στέρησαν πολύτιμη ρευστότητα από την αγορά.
Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων ήταν υψηλότερες κατά 4,5% και εδώ ο στόχος ξεπεράστηκε κατά 337 εκατ. ευρώ. Εδώ έπαιξαν ρόλο η νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα από 1.1.2016 η οποία αύξησε την παρακράτηση φόρου, η μείωση της έκπτωσης του φόρου εισοδήματος, και η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες που εφαρμόστηκαν με το Ν. 4387/2016.
Τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία αυξήθηκαν κατά 13,3% και έφτασαν στα 3,604 δισ. ευρώ. Το 2014 οι αντίστοιχες εισπράξεις ήταν 3,4 δισ. ευρώ. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση έκανε τα «μαγικά» της στον ΕΝΦΙΑ (μια δόση περισσότερη το 2016, αύξηση των υπόχρεων και επιβολή πρόσθετου φόρου περιουσίας από τις 200.000 ευρώ), ενώ η εισπραξιμότητα υποστηρίχθηκε και από τα «φορο-δάνεια» των τραπεζών και την εφάπαξ πληρωμή με πιστωτικές κάρτες.
Επίσης οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους παρελθόντων ετών (ΠΟΕ) κατέγραψαν άνοδο 3,82% και από 1,7 δις. ευρώ αυξήθηκαν σε 1,765 δις. ευρώ αλλά παραμένουν χαμηλότεροι από το 2014 (1,928 δισ. ευρώ).
Οι λεγόμενοι «λοιποί άμεσοι φόροι» γνώρισαν επίσης μεγάλη άνοδο κατά 11% και διαμορφώθηκαν σε 3,091 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών, αλλά η διεύρυνσή τους οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, τις εισπράξεις του τέλους επιτηδεύματος και την διεύρυνση των προϊόντων που υπόκεινται σε φόρο πολυτελείας.
Έμμεσοι φόροι- κατασχέσεις
Εκεί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έκανε την φορολογική αδικία επιστήμη, είναι στους έμμεσους φόρους. Μέσα σε μόλις ένα χρόνο τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους αυξήθηκαν κατά 8%, από τα 23,77 δισ. ευρώ στα 25,680 δισ. ευρώ το 2016 και αυτό παρά τη μείωση του ΑΕΠ, τη γενικότερη συμπίεση εισοδημάτων και την αύξηση των άμεσων φόρων. Ο σχετικός στόχος του προϋπολογισμού ξεπεράστηκε κατά 942 εκατ. ευρώ.
Είναι για να πανηγυρίζει κανείς επειδή φορτώθηκαν μια σειρά από νέοι φόροι και αυξήσεις στο κεφάλι των καταναλωτών; Προφανώς όχι. Η αύξηση των εσόδων όμως προήλθε κατά κύριο λόγο από την τριπλή αύξηση του ΦΠΑ για την οποία μίλησε και ο Πρωθυπουργός, την αύξηση των φόρων στον καπνό και στα οινοπνευματώδη ποτά καθώς και από τους έμμεσους φόρους προηγούμενων ετών.
Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,1% και έφθασαν τα 15 δισ. ευρώ. Η αύξησή τους αποδίδεται: (α) στην μετάταξη πολλών αγαθών από το μειωμένο (13%) στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) τον Ιούλιο του 2015, (β) στην άνοδο του κανονικού συντελεστή από 23% σε 24% από την 1η Ιουνίου 2016, (γ) στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, και (δ) στην διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών.
Τα έσοδα από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) παρουσίασαν άνοδο 3,1% σε σχέση με το 2015 και διαμορφώθηκαν σε 9,033 δισ. ευρώ ενώ το 2017 η εκτίμηση είναι πως θα ξεπεράσουν τα 9,5 δισ. ευρώ.
Παρά την άνοδο τους, οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν επετεύχθησαν το 2016 όπως πιθανόν θα πέσουν έξω και φέτος. Η απόκλιση πέρυσι υπήρξε επειδή εισπράχθηκαν λιγότερα λεφτά από τη φορολογία των καυσίμων καθώς οι καταναλωτές έχουν μειώσει αισθητά τις δαπάνες-μετακινήσεις τους. Αντίθετα τα έσοδα από τη φορολογία καπνού αυξήθηκαν 5,5% σε σχέση με το 2015 και αυτό επειδή ήδη από το πρώτο 6μηνο του 2016 οι οι καπνοβιομηχανίες δημιούργησαν αποθέματα ενόψει της αλλαγής της συσκευασίας των προϊόντων από 1-6-2016, αλλά και της αύξησης της φορολογίας από 1-1-2017. Σημαντική αύξηση σημείωσαν και οι εισπράξεις από τον ΕΦΚ οινοπνεύματος, κατά 21,5%.
Εκρηκτική αύξηση κατά 67,3% καταγράφηκε στις εισπράξεις από έμμεσους φόρους παρελθόντων ετών. Ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν για 385 εκατ. ευρώ, το Δημόσιο έβαλε στο ταμείο πάνω από 753 εκατ. ευρώ. Η υπεραπόδοση αυτή ήρθε ως συνέπεια των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και των  κατασχέσεων μετρητών και περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση φέτος.
 Που πάμε
Το 2016 και οι υπεραποδόσεις του αποτελούν πλέον παρελθόν. Το ερώτημα είναι τι γίνεται φέτος και τα επόμενα χρόνια. Στον προϋπολογισμό του 2017 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη υψηλότερα φορολογικά έσοδα συνολικού ύψους 46,8 δισ. ευρώ κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από τον ΦΠΑ και τους Ειδικούς φόρους Κατανάλωσης (στα 26,4 δισ. ευρώ).
Αν, όπως φαίνεται, δεν επιβεβαιωθούν οι φιλόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και των δανειστών για ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,7%, το πρόβλημα θα επιστρέψει πίσω σε εμάς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Και χωρίς επενδύσεις και ανάπτυξη θα γίνει πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο το 2018, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να βγει από το μνημόνιο και να μπει στον πραγματικά σκληρό κόσμο των επαναλαμβανόμενα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων…
Οι φόροι και οι περικοπές της διετίας ΣΥΡΙΖΑ 



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: