Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Το Greek Drama συνεχίζεται…

Ο Τσίπρας «απείλησε» με σύνοδο κορυφής αν στο επόμενο Eurogroup δεν κλείσει η αξιολόγηση. Κατ’ αρχήν, δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για ένα αίτημα που ενδεχομένως θα καταθέσει. Το αίτημα -αν τελικά υποβληθεί- μπορεί να απορριφθεί με την ίδια ακριβώς ευκολία με την οποία θα διατυπωθεί. Έχει συμβεί και στο παρελθόν. Ο Τουσκ και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο σφύριξαν αδιάφορα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαναλάβει κάτι τέτοιο (Απρίλιος 2016).

Η κίνηση Τσίπρα λόγω της επανάληψής της, ανήκει στις προβλέψιμες τακτικές κινήσεις οι οποίες έχουν στόχο περισσότερο στον εντυπωσιασμό και λιγότερο στην ουσία. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί για μια ακόμα φορά να δραματοποιήσει την κατάσταση για να δείξει -περισσότερο στο εσωτερικό ακροατήριο- ότι δίνει γενναίες μάχες. Τα αποτελέσματα αυτών, συνήθως είναι κάποιες γενναίες ήττες, αλλά αυτό έχει μικρή σημασία για το Μαξίμου. Προέχει η επικοινωνιακή διαχείριση του εσωτερικού προβλήματος.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως θα βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο. Αυτή θα είναι η μικρή υποχώρηση από τους δανειστές ώστε τα νέα μέτρα (μείωση συντάξεων, αφορολόγητου κ.α.) να μοιραστούν το 2019 και 2020 ως προς τον χρόνο εφαρμογής τους με την προϋπόθεση ότι το 2018 θα έχουν επιτευχθεί οι προβλεπόμενοι στόχοι. Η λύση αυτή εξυπηρετεί και τις δυο πλευρές. Οι δανειστές θα έχουν πάρει αυτό που θέλουν, αφού οι επιδιώξεις τους για νέα μέτρα θα υλοποιηθούν με πολλές πιθανότητες αυτό να συμβεί από το 2019 (οι στόχοι του 2018 είναι πολύ φιλόδοξοι για να επιτευχθούν). Και παράλληλα θα κλείσουν προσωρινά τουλάχιστον, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία, το Ελληνικό ζήτημα.

Εξυπηρετεί και την Ελληνική κυβέρνηση ωστόσο, η οποία θα επαίρεται πως κατάφερε να μετατοπίσει για αργότερα την εφαρμογή των μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει νέες υποσχέσεις στο εσωτερικό ακροατήριο ότι έως τότε -έως το 2019- θα έχει καταφέρει να ακυρώσει αρκετά από αυτά! Σίγουρα την εξυπηρετεί και γιατί θα οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες λίγο πριν αρχίσουν τα μέτρα να εφαρμόζονται. Ή στο τέλος του 2019 ή λίγους μήνες νωρίτερα, αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν και χρειαστεί να εφαρμοστούν νωρίτερα.

Αυτοί που δεν εξυπηρετούνται είναι οι φορολογούμενοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα γνωρίζουν πως θα μειωθεί δραματικά το εισόδημά τους. Το Greek drama θα έχει συνέχεια...

Γιάννης Παντελάκης


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: