Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Οι ακούσιες συνέπειες και η λύση της May

Του Νίκου Φιλιππίδη

Στη ζωή κυριαρχούν οι ακούσιες συνέπειες, δηλαδή η απόσταση μεταξύ του τι επιδιώκουμε να κάνουμε και του τι τελικά συμβαίνει. Η σχέση μεταξύ αιτιών και αποτελεσμάτων, τις περισσότερες φορές παραμένει ανεξιχνίαστη. Στην οικονομία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Κλασσικό παράδειγμα ακούσιων συνεπειών αποτελεί ο φόρος στο κρασί. Αυξάνεις τον φόρο για να ενισχύσεις τα δημόσια έσοδα, αλλά προκαλείς τέτοιες επιπτώσεις σε έναν ολόκληρο κλάδο της οικονομίας, που τελικά συγκεντρώνεις λιγότερα έσοδα. 

Επιδίωκε η κυβέρνηση να εισπράξει 65 εκατ. ευρώ, αλλά δεν συγκέντρωσε ούτε το ένα τρίτο. Αντίθετα οργανώθηκε πλήρως το λαθρεμπόριο κρασιού, κατασκευάστηκαν παράνομες δεξαμενές κάτω από την γη και πλέον μόνο το 35% της συνολικής ποσότητας κρασιού διακινείται με νόμιμα παραστατικά, ενώ από τους 111.000 αμπελουργούς της χώρας, μόνο 26.000 καταθέτουν δήλωση συγκομιδής.

Ο ξεκάθαρος αθέμιτος ανταγωνισμός που δημιουργήθηκε στον κλάδο, προκάλεσε τριγμούς και σύντομα αναμένεται να φέρει και λουκέτα.

Και πάλι καλά θα έλεγε κανείς, αν θυμηθεί ότι ένας αντίστοιχα παράλογος φόρος από τους Άγγλους στο τσάι το 1773 οδήγησε τους Αμερικανούς σε μαζικές αντιδράσεις. Οι Άγγλοι έστειλαν 4.000 στρατιώτες για να ελέγξουν την κατάσταση και κάπως έτσι ξεκίνησε η Αμερικανική Επανάσταση και δημιουργήθηκαν οι Ηνωμένες Πολιτείες (1783).

Η κυβέρνηση δεν φοβάται προφανώς κάποια επανάσταση. Αλλά σύντομα είναι βέβαιο ότι θα
αρχίσει να θορυβείται από την «κόπωση» που καταγράφεται στα έσοδα του προϋπολογισμού. Πιάσαμε ταβάνι. Όσοι κινούνται στην κοινωνία γνωρίζουν τις συνήθειες που έχουν εδραιωθεί στις συναλλαγές. Η «μαύρη» συναλλαγή βρίσκεται παντού και αν παλαιότερα περιορίζονταν στις υπηρεσίες (δικηγόροι, υδραυλικοί κλπ.) πλέον μπορεί να βρει κανείς να αγοράσει και προϊόντα κάθε είδους (από ηλεκτρικές συσκευές μέχρι έπιπλα και ρουχισμό) χωρίς παραστατικά. Ούτε η επιβολή των POS ούτε ο Πιτσιλής μπορούν να την σώσουν.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει τι την περιμένει. Θα ανακοινώσει την Παρασκευή πρωτογενές πλεόνασμα 7,2 δις. ευρώ και λίγες εβδομάδες μετά θα νομοθετήσει μέτρα 4 δις. ευρώ. Θα επιχειρήσει να ψελλίσει κάτι περί αντιμέτρων, αλλά όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτά αφορούν «εάν» και «εφόσον» και «ίσως» ξεπεραστούν κάποιοι υπερφιλόδοξοι στόχοι μετά από μια τριετία.

Εδώ υπάρχει ένας αριθμός όχι μόνο άδικων αλλά και αναποτελεσματικών φόρων ο οποίος διαρκώς θα αυξάνει και θα καταστρέφει τους εναπομείναντες κλάδους της οικονομίας φέρνοντας ύφεση. Η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση της παραοικονομίας, άρα και σε νέα μείωση των εσόδων. Τα μειωμένα έσοδα θα δημιουργήσουν ανάγκη για νέες περικοπές των δαπανών.

Η κυβέρνηση αν δεν θέλει να μάθει τελευταία τι τελικά θα συμβεί, πρέπει να προσαρμόσει εγκαίρως τις επιδιώξεις τις. Από το «μένω με κάθε τρόπο στην εξουσία», στο «πως αγωνίζομαι για την χώρα μου και τους πολίτες της». Αν δεν μπορεί να το κάνει, η λύση που έδωσε για την χώρα της η Theresa May, μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζε, είναι η κατάλληλη και για την δική της περίσταση...
Τα πράγματα δυσκολεύουν. Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινώσει το απόγευμα της Τετάρτης ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 και μάλιστα με μια διαφορά 2,7 δισ. ευρώ, ζητώντας εμμέσως την εφαρμογή των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, νωρίτερα σε 8 μήνες από τώρα.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: