Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η παρακμή στην εξουσία: Η προσπάθεια ευτελισμού του δημόσιου βίου


Η πολύπλευρη κρίση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί το σημαντικό πρόβλημα στο οποίο πρέπει να εστιάσουν οι υγιείς κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Το πρόβλημα δεν είναι απλά η έξοδος από την οικονομική κρίση, αλλά η έξοδος από την κρίση θεσμών, από την πολύπλευρη κρίση που οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  έχουν οδηγήσει το δημόσιο διάλογο και την κοινωνία.
Η πολιτική ζωή του τόπου έχει απωλέσει τη βάση της αστικής αγωγής, της αστικής ευγένειας, της στοιχειώδους λογικής και της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών. Ο ευτελισμός του δημόσιου βίου και της πολιτικής ζωής δεν ξεκίνησε ξαφνικά, ούτε έγινε τυχαία. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της «φιλοσοφίας» και της πολιτικής κουλτούρας των κυβερνητικών εταίρων.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, η ανάπτυξη ενός κλίματος ανοχής και στήριξης πράξεων εκτός των ορίων της νομιμότητας, όπως το κίνημα «δεν πληρώνω», οι τραμπουκισμοί και οι προπηλακισμοί, η βία και τα γιαουρτώματα κατά πολιτικών αντιπάλων, οι μούντζες των μαθητών στις παρελάσεις, η ενθάρρυνση παράνομων ενεργειών, όπως το σπάσιμο, το κάψιμο και η λεηλασία ξένης περιουσίας, οι δράσεις κουκουλοφόρων και οι κλοπές σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ, η κατάληψη ξένων ιδιοκτησιών, το άβατο των Εξαρχείων και οι συνεχείς επιθέσεις, σχεδόν κάθε βράδυ, κατά της αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας. 
Κι όλη αυτή η υπόθαλψη αντικοινωνικής και παραβατικής συμπεριφοράς, υπό την επίκληση ενός διαστρεβλωμένου μηνύματος περί «κοινωνικού αγώνα» ευτελίζει και προσβάλλει την έννοια των κοινωνικών κινημάτων και του κοινωνικού αγώνα. 
Δεν είναι καθόλου τυχαία, η «κανονικοποίηση» μιας κακόγουστης και προσβλητικής για τους θεσμούς εικόνα στη Βουλή, μια εικόνα που αναδεικνύει την έλλειψη ευπρέπειας και σεβασμού προς τον ανώτατο δημοκρατικό θεσμό.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, η προσπάθεια ωμών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, με το πλέον πρόσφατο παράδειγμα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, ο οποίος επιβεβαίωσε τη τηλεφωνική του συνομιλία με ισοβίτη έμπορο ναρκωτικών. Η απόλυτη «σικελοποίηση» της πολιτικής ζωής.
Δεν είναι καθόλου τυχαία, η συνεχής και επίμονη προσπάθεια άλωσης και παρέμβασης του κ. Παππά στη λειτουργία των ΜΜΕ, υπό το πρόσχημα της εξυγίανσης και της αδειοδότησης. 
Δεν είναι καθόλου τυχαίες, οι δηλώσεις περί του «η καριέρα είναι χολέρα», μέχρι να ξεκινήσει, βεβαίως, κανείς καριέρα στο Μαξίμου. Οι δηλώσεις ότι «η αριστεία είναι ρετσινιά» σε μια προσπάθεια εξίσωσης προς τα κάτω και υποτίμησης της σκληρής προσπάθειας και δουλειάς των νέων για βελτίωση, για απόκτηση γνώσεων και εφοδίων και διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Οι δηλώσεις ότι οι παράνομες ενέργειες και η εμπορία ναρκωτικών σε ακαδημαϊκούς χώρους μπορεί να αντιμετωπισθεί από «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα», προσφέροντας κάλυψη και ανοχή σε δράσεις του ποινικού δικαίου και καθιστώντας το φοιτητικό κίνημα υπεύθυνο για την αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων! 
Άλλωστε, φαίνεται πως απαράδεκτες και αχαρακτήριστες συμπεριφορές μελών της Κυβέρνησης εκφράζουν τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αφού τυγχάνουν της αποδοχής του. Οι τραμπουκισμοί, οι απειλές και το υβριστικό παραλήρημα Πολάκη προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, η ανάρτηση Καμμένου με τη γραβάτα με φαλλούς, η φράση για «στα τέσσερα οι βουλευτές της αντιπολίτευσης» και η προτροπή να λιντσαριστεί Δήμαρχος, καθώς και η ανάρτηση Παππά «στ’ αρχ.... μας» φαίνεται να αποτελούν «κανονικότητα» για τον κ. Τσίπρα.
Άλλωστε, η εικόνα «βαρύμαγκα, που κάθεται στο σπίτι του με τους κολλητούς του» ενώ συνομιλεί με ξένους ηγέτες, η φράση «τα σκυλιά γαβγίζουν αλλά το καραβάνι προχωρά» και άλλες προσβλητικές εκφράσεις και αστεία τύπου «η θάλασσα δεν έχει σύνορα» και «μη διαβάζετε εφημερίδες για να βρείτε την υγειά σας» προσβάλλουν τον πολιτισμό μας και όλους τους πολίτες.
Η προσπάθεια ευτελισμού του δημόσιου βίου οδηγεί σε μια πολύπλευρη κρίση αξιών και θεσμών η οποία απαιτεί πολύ περισσότερη, σύνθετη και πολυμερή δουλειά για να εξοβελιστεί ο ευτελισμός και η αλητεία εκεί που ανήκει: πέρα από το περιθώριο! Είναι χρέος όλων των υγιών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων να διασφαλίσουμε τον αστικό πολιτικό μας πολιτισμό, τη στοιχειώδη λογική και τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών. 
*Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης είναι Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ηρακλείου.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: