Σάββατο, 5 Αυγούστου 2017

Γκάμπριελ: Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία στοχεύουν και την Ευρώπη

Οι κυρώσεις που ενέκρινε την Τετάρτη η Ουάσινγκτον σε βάρος της Ρωσίας στοχεύουν εν μέρει να εμποδίσουν τον εφοδιασμό των Ευρωπαίων με ρωσικό φυσικό αέριο, υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Το να ανακατεύεις με τόσο ευθύ τρόπο την εξωτερική πολιτική με τα οικονομικά συμφέροντα και να λες ‘θέλουμε να βγάλουμε το ρωσικό φυσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά’ είναι σίγουρα κάτι που δεν μπορούμε να το δεχτούμε» είπε ο κ. Γκάμπριελ σε συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της Σλοβακίας στο Βόλφσμπουργκ.

Οι κυρώσεις, που εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από το αμερικανικό Κογκρέσο και επικυρώθηκαν την Τετάρτη, με επιφύλαξη, από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επικρίνονται όχι μόνο από τη Μόσχα αλλά και από τις Βρυξέλλες. Και αυτό γιατί μπορεί να πλήξουν ευρωπαϊκές εταιρείες και, μακροπρόθεσμα, τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.

Στο επίκεντρο των ανησυχιών βρίσκεται η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

Στο έργο μετέχουν ο ρωσικός κολοσσός Gazprom και πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι: ο γαλλικός Engie, οι γερμανικοί Uniper (πρώην EON) και Wintershall (BASF), ο αυστριακός OMV και ο αγγλοολλανδικός Shell.

Με βάση τον νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο, ο αμερικανός πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις στις εταιρείες που εργάζονται στους αγωγούς που προέρχονται από τη Ρωσία, περιορίζοντας για παράδειγμα την πρόσβασή τους σε αμερικανικές τράπεζες ή αποκλείοντάς τις από διαγωνισμούς για την ανάληψη δημοσίων έργων στις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr

Νέες ευρωκυρώσεις στη Ρωσία για τη μεταφορά τουρμπινών Siemens στην Κριμαία

Κυρώσεις σε βάρος τριών ακόμα Ρώσων, περιλαμβανομένου του υφυπουργού Ενέργειας Αντρέι Τσερεζόφ, και τριών ρωσικών εταιρειών επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως ποινή για την παράνομη μεταφορά τουρμπινών της Siemens στην προσαρτημένη Χερσόνησο της Κριμαίας.

Οι τουρμπίνες αερίου προορίζονταν κανονικά για την περιοχή Κρασνοντάρ της νότιας Ρωσίας, όμως μεταφέρθηκαν στην Κριμαία όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, που θα σημαίνουν την ενεργειακή αυτονόμηση της χερσονήσου από την Ουκρανία.

«Η εγκαθίδρυση ανεξάρτητης παροχής ενέργειας στην Κριμαία και [στο λιμάνι] της Σεβαστούπολης υποστηρίζει την αποκοπή τους από την Ουκρανία και υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι κυρώσεις, που απαιτούν ομοφωνία από τα κράτη-μέλη, προβλέπουν
«πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκή δικαιοδοσία και απαγόρευση εισόδου στα εδάφη της Ένωσης.

Πέραν του κ. Τσερεζόφ, ποινές επιβλήθηκαν στον τμηματάρχη του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας που είναι αρμόδιος για ενεργειακές υποδομές στην Κριμαία και στον επικεφαλής της εταιρείας Technopromexport, η οποία παρήγγειλε τις τουρμπίνες από τη Siemens.

Η Technopromexport και δύο ακόμα επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη μεταφορά των τουρμπινών στην Κριμαία είναι τα τρία νομικά πρόσωπα που συμπληρώνουν τη λίστα των ποινών.

Η Μόσχα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να περιορίσει τη δραστηριότητα της γερμανικής εταιρείας στη ρωσική επικράτεια ως αντίποινα.

Η ΕΕ και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζουν την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα. Ωστόσο, τρία χρόνια διπλωματικής πίεσης και οικονομικών κυρώσεων δεν έχουν κάμψει τη βούληση του Κρεμλίνου να διατηρήσει τον έλεγχο της χερσονήσου.

Η ΕΕ έχει πλέον επιβάλει κυρώσεις σε 153 ανθρώπους και 40 νομικά πρόσωπα λόγω της ουκρανικής κρίσης. Όλες οι ποινές θα παραμείνουν σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου, όταν και θα πρέπει να ανανεωθούν. Η προηγούμενη ανανέωση συμφωνήθηκε τον Μάρτιο.

Πηγή: skai.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: