Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Απόρρητη συνομιλία Kissinger: Η Τουρκία ήθελε διχοτόμηση της Κύπρου το 1974

Απόρρητη συνομιλία Kissinger: Η Τουρκία ήθελε διχοτόμηση της Κύπρου το 1974
Αποκαλυπτικό για τις προθέσεις της Τουρκίας αναφορικά με το Κυπριακό είναι το περιεχόμενο ενός απόρρητου εγγράφου της αμερικανικής διπλωματίας, το οποίο αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα. Το έγγραφο, που μελέτησαν και έφεραν στη δημοσιότητα ο Μιχάλης Ιγνατίου και ο Νίκος Μελέτης, αναφέρεται σε συνομιλία που είχε στις 30 Ιουλίου 1974 -δηλαδή, στο διάστημα ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο «Αττίλα»- ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, με τον ισραηλινό ομόλογό του Yigal Allon και συνεργάτες τους.
Στη συνομιλία αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο State Department και το περιεχόμενό της δημοσιεύεται στη συνέχεια, ο Kissinger φέρεται να παραδέχεται ευθέως ότι στόχος της τουρκικής ηγεσίας ήταν από τότε η ουσιαστική διχοτόμηση της Κύπρου, μέσω της απουσίας οποιασδήποτε δομής κεντρικής εξουσίας στο νησί. Με άλλα λόγια, η εγκαθίδρυση ενός αδύναμου συνομοσπονδιακού κράτους, που θα συγκροτείται από δύο ισχυρά κρατίδια, ένα ελληνοκυπριακό και ένα τουρκοκυπριακό -κάτι το οποίο με συνέπεια υποστηρίζει η Άγκυρα μέχρι σήμερα, όπως φάνηκε και από τις θέσεις της κατά τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.
«Τι θέλουν οι Τούρκοι», ρωτά ο Allon, για να λάβει την εξής απάντηση, σύμφωνα με το έγγραφο: «Διχοτόμηση πρώτα. Θα ήθελαν να μην υπάρχει κεντρική εξουσία». Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Kissinger εμφανίζεται έτοιμος να μεσολαβήσει προς τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας και πρώην φοιτητή του, Bulent Ecevit, προκειμένου να επιτρέψει στον πραξικοπηματία Νίκο Σαμψών και την οικογένειά του να διαφύγουν στο Ισραήλ. «Έχω τόση επιρροή πάνω του όση και επάνω σε σένα! Αν επιθυμείς, δεν έχω πρόβλημα να πω στον Ecevit ότι μου έχεις μιλήσει», λέει χαρακτηριστικά ο Kissinger προς τον Allon, ενώ αναφερόμενος στην τύχη του ανατραπέντος προέδρου της Κύπρου, Μακαρίου, περιορίζεται στο να πει: «Δεν θα γυρίσει πίσω εύκολα, για να το θέσω ήπια».
Ολόκληρο το αποχαρακτηρισμένο έγγραφο ακολουθεί:
http://www.liberal.gr/admin/uploads/KISSINGER-EGGRAFO-IGNATIOU041.pdf

Πηγή: Απόρρητο έγγραφο του Χένρι Κίσιγκερ: Ο στόχος της Τουρκίας από το 1974 ήταν η διχοτόμηση της Κύπρου http://mignatiou.com/2017/08/aporrito-engrafo-tou-chenri-kisigker-o-stochos-tis-tourkias-apo-to-1974-itan-i-dichotomisi-tis-kiprou/


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: