Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Οι «τζάμπα μαγκιές» έλαβαν τέλος


Οι «τζάμπα μαγκιές» έλαβαν τέλος
Μάλλον είχε «καλομάθει» η κυβερνητική πλειοψηφία. Η μέθοδος του «πατάω σε δύο βάρκες» φαίνεται πως είχε βολέψει το Μέγαρο Μαξίμου, όμως κάποια στιγμή η συνεχής ισορροπία μπορεί να σε οδηγήσει και στο... νερό, ένα σενάριο που φαίνεται πως είχαν ξεχάσει στην κυβέρνηση. Πώς αλλιώς να εξηγήσεις το ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει διανύσει πέραν του μισού του κοινοβουλευτικού της βίου, στηριζόμενη στα δύσκολα εντός της Βουλής στις ψήφους της αντιπολίτευσης.
Η πρακτική της κυβέρνησης από την μία να περνάει τις διατάξεις με τις οποίες διαφωνεί ο κυβερνητικός της εταίρος στηριζόμενη στα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την άλλη οι ΑΝΕΛ να εμφανίζονται ως «εγγυητές» των εθνικών θεμάτων ολοκληρώθηκε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο.
Η κοινή απόφαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίζουν από εδώ και στο εξής διατάξεις ακόμα και αν συμφωνούν με αυτές, από τη στιγμή που δε θα υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, βάζει φρένο σε ένα «παιχνίδι» που πήγε να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Διαστάσεις που παρ' ολίγο να έχουν και εθνικές συνέπειες.
«Ή θα υπάρχει συμπαγής κυβερνητική πλειοψηφία ή αλλιώς οι διατάξεις δεν θα περνούν με τη βοήθεια της αντιπολίτευσης» είναι το μήνυμα που έστειλαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνοντας κίνηση ΜΑΤ, σε μία χρονική περίοδο που η κυβέρνηση δεν περνάει και τις καλύτερες μέρες της. Ομολογουμένως επρόκειτο για μέρος μίας ευρύτερης κυβερνητικής τακτικής, με προφανή στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία.
Όλοι θυμούνται το τί είχε γίνει στη Βουλή με την τροπολογία για την κατασκευή μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. Στις 4 Αυγούστου η διάταξη ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία 206 βουλευτών. Οι βουλευτές όμως των ΑΝΕΛ καταψήφισαν, δημιουργώντας ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα ρήγμα που δεν είχε καμία απολύτως συνέπεια για την λειτουργία της κυβέρνησης, αντιθέτως  έδωσε την ευκαιρία στον κ. Καμμένο να αναδείξει την ιδεολογική του αυτοτέλεια.
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λοιπόν αποφάσισαν να μην αφήσουν άλλο χώρο σε αυτή τη λογική των «δύο πλειοψηφιών» και έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους οποίους κατηγορούν για επικοινωνιακά παιχνίδια, που έχουν ως στόχο να διατηρήσει ο κ. Καμμένος το ποσοστό του.
Πόσο θεμιτό ήταν άραγε μέχρι σήμερα το στοιχείο της «κοινοβουλευτικής πολυτέλειας» που διατηρούσαν οι ΑΝΕΛ όταν κάτι δεν τους άρεσε να μην το ψηφίζουν, καθιστώντας διακριτικό το πολιτικό στίγμα τους, αλλά το νομοσχέδιο όμως τελικά ψηφιζόταν κανονικά με την στήριξη της αντιπολίτευσης, συνεχίζοντας απρόσκοπτα τον κοινοβουλευτικό βίο της κυβέρνησης. Προφανώς και σε μία κυβέρνηση συνασπισμού, ο κάθε εταίρος έχει δικαίωμα να διατηρεί την «ιδεολογική» αυτονομία του, όμως η επιλογή αυτή έχει και πολιτικό κόστος.
Ας θυμηθούμε στην τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά πόσες φορές η ΝΔ είχε την πρωτοβουλία νομοθετικών παρεμβάσεων που όμως δεν τελεσφόρησαν εξαιτίας των αντίθετων θέσεων των κυβερνητικών της εταίρων. Σε καμία περίπτωση όμως νομοσχέδιο δεν πέρασε στη Βουλή με τη στήριξη της τότε αντιπολίτευσης και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Η αφορμή για να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δόθηκε με την κατάθεση της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για την Τουρκική Ένωση Ξάνθης.
Ο αιφνιδιασμός της κυβέρνησης, ήταν εμφανής καθώς ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έδειξε να μην περίμενε την «ντρίμπλα» των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάλιστα δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για ανευθυνότητα θυμίζοντας, όπως ο ίδιος είπε, την σοβαρότητα που επέδειξε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίζοντας νομοσχέδια της κυβέρνησης Σαμαρά με τα οποία συμφωνούσε.
Τώρα θα μου πείτε ποια είναι αυτά τα νομοσχέδια. Ας ρωτήσετε καλύτερα τον αρμόδιο υπουργό, σίγουρα γνωρίζει καλύτερα…
Σημαντική παράμετρος, η οποία αναδείχτηκε από την κοινή πρωτοβουλία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, είναι η δημοσιοποίηση στην πράξη του διαύλου επικοινωνίας που λειτουργεί μεταξύ των δυο κομμάτων. Ενός διαύλου που τώρα μπορεί να μην λέει και πολλά πράγματα, όμως ενδεχομένως στο μέλλον να παίξει ρόλο στις όποιες πολιτικές εξελίξεις.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: