Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Eldorado: Ποια... τσακίδια; Της έδωσαν και τρίτη άδεια για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας

Προχθές είχαν δοθεί δύο ακόμη άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος

Σήμερα το πρωί δόθηκε μία ακόμη άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος, εκκρεμεί μία ακόμη που θα δοθεί εντός της ημέρας - Παραμένει η βασική εκκρεμότητα των Σκουριών

Μια ακόμη άδεια για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας εκδόθηκε σήμερα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Ωστόσο, η βασική εκκρεμότητα που είχε οδηγήσει την Eldorado Gold στην αρχική της ανακοίνωση για αναστολή της επένδυσής της, παραμένει. Πρόκειται για την άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, θέμα το οποίο παραπέμφθηκε στη διαιτησία.

Η άδεια που εκδόθηκε σήμερα αφορά την έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας.

Εκκρεμεί μία ακόμη άδεια για την εγκατάσταση της Ολυμπιάδας, η οποία αναμένεται να κλείσει άμεσα, μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου και πρόκειται για την άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα λιθογόμωσης.

Πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνεται ότι τόσο η άδεια που εκδόθηκε όσο και εκείνη που εκκρεμεί είναι ήσσονος σημασίας για τη λειτουργία του συγκροτήματος της Ολυμπιάδας, το οποίο μπορεί να λειτουργεί κανονικά με τις ήδη εκδοθείσες άδειες από την εταιρεία Eldorado.

Η απόφαση για την τεχνική μελέτη που αφορά το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας προβλέπει ότι η έγκριση «δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιοδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Είχε προηγηθεί, προχθές, η έκδοση δύο ακόμη αδειών: τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας και λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα. 

Διαβάστε την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος που αναρτήθηκε στη Διαύγεια.

Την έγκριση της νέας άδειας για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας επιβεβαίωσε σήμερα και η Eldorado, με σχετική ανακοίνωση, στην οποία δεν παραλείπεται να γίνει αναφορά για τις εκκρεμείς άδειες των Σκουριών. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε ότι «είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο περιμένουμε ακόμα τα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Καλούμε για άλλη μια φορά τον Υπουργό να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Ανακοίνωση της Eldorado Gold 

«Η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” ή “Εταιρεία”) επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε σήμερα την έγκριση Τεχνικής Μελέτης για το κλείσιμο των παλιών στοών Ολυμπιάδας καθώς και την άδεια εγκατάστασης της νέας Μονάδας Λιθογόμωσης με πάστα στην Ολυμπιάδα.

Αυτή τη στιγμή παραμένει σε εκκρεμότητα η έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού  Σκουριών, καθώς και άλλα θέματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη μετεγκατάσταση αρχαιοτήτων στη θέση Σκουριές.

Αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμενης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμησης μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου από την Ελληνική Κυβέρνηση, η Εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα.

Ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ακόμη θετικό βήμα προς τα εμπρός, ωστόσο περιμένουμε ακόμα τα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Καλούμε για άλλη μια φορά τον Υπουργό να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση.»

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
protothema.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: