Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

ΝΔ: «Ναι» στην προανακριτική - Οι μάρτυρες να έρθουν χωρίς κουκούλες



Ναι στη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis λέει η Νέα Δημοκρατία, η οποία από την αρχή αυτής της ιστορίας έχει πει να έρθουν «όλα στο φως», αλλά χωρίς κουκούλες. 
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο.
Παράλληλα, σημειώνει όσον αφορά το θέμα του Π. Καμμένου και την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, ότι η κυβέρνηση θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του σκανδάλου, τώρα που έφτασε στη Βουλή. 
Αναλυτικά, στη η δήλωσή της ανέφερε: «Η Νέα Δημοκρατία είπε από την αρχή "όλα στο φως". Και εννοείται ότι λέει “ναι” και στην προανακριτική επιτροπή, ανεξαρτήτως του κατηγορητηρίου που προφανώς θα κατασκευάσει η Κυβέρνηση για να υποστηρίξει τη σκευωρία της».
«Όμως οι μάρτυρες θα έρθουν χωρίς κουκούλες. Όχι μόνο γιατί τους ξέρει ήδη η κυβέρνηση, αλλά και γιατί το καθεστώς προστασίας τους είναι νομικά διάτρητο, καθώς απαιτεί την έγγραφη έγκριση του αντιεισαγγελέα διαφθοράς του Αρείου Πάγου, την οποία παραδόξως δεν ζήτησε η αρμόδια εισαγγελέας», πρόσθεσε.
Και καταλήγει «κατά τα λοιπά, θεωρούμε αυτονόητο ότι η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με την επιλογή της να συγκαλύπτει, μέχρι σήμερα, το σκάνδαλο Καμμένου, θα συναινέσει επιτέλους στη διαλεύκανση του, τώρα που έφτασε στη Βουλή».
Προανακριτική επιτροπή προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Νωρίτερα, τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis αποφάσισε η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που την ήθελαν να ρίχνει τους τόνους και ουσιαστικά να στέλνει τη δικογραφία πίσω στη Δικαιοσύνη. Τι πρακτικά όμως σημαίνει αυτό; Κατ’ αρχήν την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσει η Ολομέλεια το σχετικό αίτημα (που θα πρέπει να υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές) και με απλή πλειοψηφία (151 βουλευτών) θα συσταθεί η σχετική επιτροπή.
Ουσιαστικά, η προανακριτική έχει ρόλο και αρμοδιότητες εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ή να ασκήσει διώξεις.
Παράλληλα, όμως μπορεί να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες. Επειδή, όμως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (λόγω της παρέλευσης δύο Κοινοβουλευτικών Συνόδων) η προανακριτική το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι να διαπιστώσει το παραπάνω και ακολούθως να στείλει τη δικογραφία πίσω στην τακτική δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Με άλλα λόγια, ότι ακριβώς έγινε στην υπόθεση Παπαντωνίου. Τότε, μάλιστα, οι συνεδριάσεις δεν ξεπέρασαν τον ένα μήνα, αφού όλα τα μέλη είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα, οπότε ούτε καν δεν υπήρχε η δυνατότητα για την κλήση μαρτύρων.
Η διαδικασία
Μόλις κατατεθεί το αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας συγκαλείται η Ολομέλεια και παράλληλα κληρώνεται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας το τριμελές δικαστικό συμβούλιο. Σε περίπτωση, που η επιτροπή αποφασίσει να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους, τότε συγκαλείται εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της άσκησης ποινικής δίωξης (με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών). Ακολούθως, η δικογραφία αποστέλλεται στον αρεοπαγίτη ανακριτή και εν συνεχεία επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την παραπομπή ή όχι σε δίκη.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: