Παρασκευή 27 Απριλίου 2018

Κυρ. Μητσοτάκης σε Α. Τσίπρα: Πήγαινε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, αν θεωρείς ότι πάμε καλά

Κυρ. Μητσοτάκης σε Α. Τσίπρα: Πήγαινε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, αν θεωρείς ότι πάμε καλά
Το γάντι στον Αλέξη Τσίπρα πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην προκήρυξη εκλογών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στο συντονιστικό όργανο των τομεαρχών κάλεσε τον κ. Τσίπρα να στήσει κάλπες εφόσον, όπως σημείωσε, η κατάσταση στη χώρα είναι τόσο καλή, όπως λέει η κυβέρνηση.
«Τα πράγματα νομίζω πως είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Αν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εννοούν τα όσα υποκριτικά διαλαλούν, ας δοκιμαστούν.
Αν θεωρούν ότι «μνημόνια τέλος», ας θέσουν αυτή την άποψη στην κρίση του λαού. Αν βλέπουν ανάπτυξη, ας δοκιμάσουν αν την ίδια γνώμη έχουν οι πολίτες. Αν όντως πιστεύουν ότι λένε αλήθεια, ας την επαληθεύσουν στις κάλπες. Αν σέβονται όπως λένε το λαό, ας τον εμπιστευτούν.
Κι αν δεν φοβούνται τη ΝΔ, ας αναμετρηθούν επιτέλους μαζί της. Δεν έχω αμφιβολία ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί θα σκαρφιστεί τα πάντα για λίγες ακόμη μέρες στην εξουσία. Αλλά τον προκαλώ σήμερα αν όντως πιστεύει το αφήγημά του να το δοκιμάσει στην πράξη, εκθέτοντας το στην κρίση των πολιτών», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ποτέ δεν κρύψαμε ότι θεωρούμε αρνητική κάθε μέρα που περνάει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αν πραγματικά ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ένας κύκλος κλείνει τον Αύγουστο με την έξοδο ας κάνει εκλογές τον Σεπτέμβριο», ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Μητσοτάκη.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της οικονομίας, τονίζοντας ότι η μισή Ελλάδα χρωστάει σήμερα στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
«Όλα αυτά ο κ. Τσίπρας έχει το θράσος να τα παρουσιάζει ως έξοδο από το μνημόνιο. Αυτό που κρύβει ο κ. Τσίπρας είναι ότι τελειώνει ο φθηνός δανεισμός. Και συνεχίζουν τα σκληρά μέτρα.
Ο υπουργός Οικονομικών με μία φράση γκρέμισε τη φιέστα που επιχείρησε να στήσει ο κ. Τσίπρας. Αυτό που περιέγραψε ο κ. Τσακαλώτος δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουν γίνει στην Κύπρο και στην Πορτογαλία», ξεκαθάρισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε συγκεκριμένες αναφορές για τη ρύθμιση του χρέους.
«Η ρύθμιση του χρέους πρέπει να είναι οριστική, αυτόματη και χωρίς νέες δεσμεύσεις. Αυτά είπα και χθες στη συνάντησή μου με τον κ. Γιούνκερ. Ο,τιδήποτε άλλο δε θα πείσει τις αγορές. Ο,τιδήποτε άλλο θα συνιστούσε υποχώρηση από όσα είχαν συμφωνηθεί το 2012. Περιμένουμε από τους εταίρους να τηρήσουν το λόγο τους και η κυβέρνηση να κάνει το αυτονόητο.
Τα υπερπλεονάσματα που γονατίζουν τους Έλληνες δεν είναι είναι αφορμή για πανηγυρισμούς», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος, ενώ κάλεσε τη δικαιοσύνη να διερευνήσει τις καταγγελίες του Σταμάτη Κριμιζή, χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο θέμα «παράγκα του διαστήματος».
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε εκτενείς αναφορές και στα εθνικά θέματα, λέγοντας ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. «Τι να πει κανείς για το θέαμα ενός υπουργού να διαψεύδει τον αναπληρωτή του, εκείνος να επιμένει, να τον διαψεύδει ξανά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αμέσως μετά να τους διαψεύσει η γαλλίδα υπουργός Άμυνας. Δεν πρόκειται μόνο για κυβερνητική ιλαροτραγωδία αλλά για εθνικό εφιάλτη», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενες στο ζήτημα των γαλλικών φρεγατών.
«Πέτυχε να ενώσει τους γείτονές μας και αποπειράθηκε να διχάσει τους Έλληνες. Δε θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους σκοπιανούς. Λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν πρώτα δεν αλλάξουν το όνομά τους», είπε για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα, μιλώντας με θετικό τρόπο για το αποτέλεσμα της δουλειάς που έκαναν οι τομεάρχες στο κομμάτι της εξειδίκευσης του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης το λόγο πήρε ο τομεάρχης Οικονομικών της Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος τόνισε πως το υπερπλεόνασμα οφείλεται στην υπερφορολόγηση, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και οι κατασχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι πως δημοσιονομικά οι στόχοι μπορεί να υπερκαλύπτονται, αλλά η ανάπτυξη υπονομεύεται με αυτή την πολιτική, συμπλήρωσε.
Στο σημείο αυτό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, παρενέβη στη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο ίδιος δίνει μεγάλη σημασία στην οριστική, καθαρή και αυτόματη λύση για το χρέος, επιμένοντας ότι η ΝΔ δε δεσμεύεται από το αναπτυξιακό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κουβέντα ξαναγύρισε στον πιθανό χρόνο των εκλογών με τον κ. Μητσοτάκη να επιμένει στη λογική της εκλογικής ετοιμότητας, μιας και όσο εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να προχωρήσει σε  εκλογικό αιφνιδιασμό.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και εκτίμησε ότι ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει λάβει τις αποφάσεις της, τονίζοντας ότι η ΝΔ πρέπει να είναι πανέτοιμη για το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναρωτήθηκε αν μπορεί η κυβέρνηση να δώσει νωρίτερα κοινωνικό μέρισμα, με τον κ. Σταϊκούρα να απαντά πως η κυβέρνηση βρίσκεται ούτως ή άλλως σε μεγάλη δυσκολία επίτευξης στόχων, γιατί φέτος πρέπει να επιτευχθεί 3,5% πλεόνασμα και δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί το 4% που οφειλόταν στην υπερφορολόγηση. Το πλεόνασμα αυτό δίνεται με βάση τις επιδόσεις της χώρας το τρέχον έτος, άρα είναι και αντικειμενικά δύσκολο, όπως σημείωσε, να το δώσουν νωρίτερα. 
Ο τομεάρχης Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης ρώτησε το κατά πόσο είναι εφικτή μία παράταση του μνημονίου, με τον κ. Σταϊκούρα να μην το αποκλείει αλλά να μην το θεωρεί και ως το πιθανότερο σενάριο. Ο κ. Βορίδης, μάλιστα, αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το μαξιλάρι ρευστότητας για παροχές ή να πουν ότι δεν θα κόψουν τις συντάξεις, στις αρχές του χρόνου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα ακόμη και να αφήσουν πίσω τους καμμένη γη.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: