Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για να πολώσει και να συγκαλύψει

Ευ. Βενιζέλος: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για να πολώσει και να συγκαλύψει
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα σχέδια της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση κρούει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δήλωσή του, καθώς -όπως λέει- η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις προκειμένου να συγκαλύψει τη βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα. 
Ο κ. Βενιζέλος τονίζει πως θεμελιώδες καθήκον κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι η προστασία του νομικού κύρους του Συντάγματος και της αναθεωρητικής διαδικασίας, η οποία απαιτεί ουσιαστικές συναινέσεις και σοβαρές προσεγγίσεις και όχι δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα.
Παράλληλα, επισημαίνει πως αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τα θέματα της πΓΔΜ και του δημοσίου χρέους, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις, ενώ ζητά άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης,
Αναλυτικά, στη δήλωσή του αναφέρει: 
«Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες για τα σχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχετικά με την επικοινωνιακή και εργαλειακή χρήση του Συντάγματος και της κορυφαίας συντεταγμένης διαδικασίας της αναθεώρησης προκειμένου να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει και προκαλεί στη χώρα και η υπονόμευση του μέλλοντός της. Υπονόμευση δημοσιονομική, αναπτυξιακή, θεσμική.
Έχω κρούσει εδώ και πολύ καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες εκβιασμού των θεσμών και υποβάθμισης της αυστηρότητας του Συντάγματος που θα επιχειρήσει να διαμορφώσει η κυβέρνηση καθοδόν προς τις εκλογές, καταστρατηγώντας την αναθεωρητική διαδικασία μέσω δημοψηφίσματος για «δημοφιλή» θέματα και καλλιεργώντας την εσχάτη μορφή λαϊκισμού που είναι ο συνταγματικός λαϊκισμός.
Θεμελιώδες καθήκον κάθε προοδευτικού δημοκράτη πολίτη είναι η προστασία του νομικού κύρους του Συντάγματος και της αναθεωρητικής διαδικασίας που απαιτεί ουσιαστικές συναινέσεις και σοβαρές προσεγγίσεις. Όχι δημαγωγικά τεχνάσματα συγκυριακού χαρακτήρα. Σοβαρά θέματα όπως οι σχέσεις κράτους και εκκλησίας ή ο τρόπος εκλογής του ΠτΔ μπορούν να συζητηθούν σοβαρά μόνο μέσα στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και όχι ως συγκυριακά επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Αν η κυβέρνηση χειριστεί το ζήτημα του Συντάγματος όπως χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και την υπόθεση του δημοσίου χρέους και της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο, και δεν υπάρξουν άμεσες και καθαρές αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης, η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις».



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: