Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018

Ευ. Βενιζέλος: Κωμική η εικόνα της χώρας στο ΝΑΤΟ

Ευ. Βενιζέλος: Κωμική η εικόνα της χώρας στο ΝΑΤΟ  
Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Για βιοτεχνία θεσμικών τεχνασμάτων, ευτελισμό των θεσμών και για φτηνά και εναλλασσόμενα παιχνίδια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο εκλογικό σύστημα μίλησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της παρέμβασής στη Βουλή.
«Βλέποντας αυτά τα παιχνίδια και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση υπονομεύει θεσμικά το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης καθιστώντας την αδύναμη να ασκήσει τις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες της και να υπηρετήσει τις τοπικές κοινωνίες, φαντάζομαι ότι όλες και όλοι σας θα έχετε αντιληφθεί την τεράστια σημασία που είχε η παρέμβαση που έγινε στο Σύνταγμα με την αναθεώρηση του 2001 όταν θεσπίστηκε η ρήτρα της αυξημένης πλειοψηφίας των δύο τρίτων για την άμεση τροποποίηση του εκλογικού νόμου», τόνισε αρχικά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Εξήγησε ότι πλέον αναδεικνύεται  η αντικαταστάτη σημασία του Συντάγματος που αναθεωρείται με μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία, πολύπλοκη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει δύο βούλες, παρεμβολή του εκλογικού σώματος και αυξημένη πλειοψηφία τριών πέμπτων  ως εγγύηση της μακροπρόθεσμης σχέσης  της Δημοκρατίας με τον εαυτό της, με την ιστορία, με τους θεσμούς.

Σύμφωνα, δε, με τον κ. Βενιζέλο πλέον έχουμε μπει στην εποχή του ευτελισμoύ των θεσμών και της τέχνης της έντασης. Το επόμενο μεγάλο παιχνίδι -κατά τον ίδιο- θα αφορά την αναθεώρηση του Συντάγματος, την απονεύρωση των εγγυήσεων του και «θα πάρει τη μορφή της ευθείας προσβολής του Συντάγματος με τη διοργάνωση και προκήρυξη δήθεν συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για διάφορα δημοφιλή θέματα τα οποία συνδέονται με την αναθεώρηση».
Σε ότι αφορά την εικόνα που παρουσίασε η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, όπου πρωθυπουργός και υπουργός Εθνικής Άμυνας είχαν διαφορετική γραμμή, την χαρακτήρισε «κωμική». Κωμική ήταν η εικόνα  με τον πρωθυπουργό να πανηγυρίζει για τη συμφωνία των Πρεσπών και τον υπουργό Άμυνας να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται ποτέ να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ γιατί δεν θα ισχύσει ποτέ η συμφωνία. «Είναι αυτό εικόνα εξωτερικής πολιτικής;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: