Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Τι συμβαίνει με τα ελληνοαλβανικά σύνορα; "Αναδιάρθρωση", "αποσαφήνιση" ή "διευθέτηση";

Τι στα αλήθεια συμβαίνει με τα Ελληνοαλβανικά σύνορα; Γιατί όλοι οι εμπλεκόμενοι, ξαφνικά, βάζουν θέμα “αναδιάρθρωσης” ή “διευθέτησης” ή “αποσαφήνιση” των συνόρων και μετά σπεύδουν να τα μαζέψουν, ασχέτως αν περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και τα κάνουν χειρότερα;
Τον χορό της… «αναδιάρθρωσης των συνόρων» άνοιξε δυο ημέρες πριν ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν λέγοντας ότι «είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η Κομισιόν διευκρίνισε ότι ο επίτροπος αναφερόταν στις διμερείς συνομιλίες για την ανακήρυξη Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, που μπορεί να επιτευχθεί μονάχα σε περίπτωση αμοιβαίας συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Όμως το θέμα επαναφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος δεν μίλησε μεν για «αναδιάρθρωση» αλλά για «διευθέτηση»: «Τα δύο θέματα που απομένουν, πέραν της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, είναι το ζήτημα του εμπολέμου και των συνόρων το οποίο βρισκόμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί μια κάποια διευθέτηση. Θέματα τα οποία όμως ενώ έχουμε προχωρήσει σε ένα εξαιρετικά σημαντικό σημείο δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ολοκληρώσει».

Το Μαξίμου έσπευσε να «μαζέψει» την δήλωση και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για «αποστροφή του πρωθυπουργού στο ζήτημα των συνόρων με την Αλβανία αναφέρεται στο θέμα της συντήρησης των πυραμίδων στα υφιστάμενα σύνορα με τη γειτονική χώρα».
Κι εκεί που όλα, υποτίθεται, ότι ξεκαθαρίζονταν, επανέρχεται ο Επίτροπος Χαν, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του, κάνοντας λόγο για παρεξήγηση: «Λυπάμαι που τα λόγια μου παρεξηγήθηκαν, γιατί είχε απλώς να κάνει με αποσαφήνιση της συνοριογραμμής και τίποτα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό αυτό και είμαι σίγουρος ότι σε μερικές εβδομάδες όλα αυτά θα έχουν διευθετηθεί».
Μετά από αυτό το αλαλούμ και με την προϋπηρεσία της κυβέρνησης σε “επιτυχημένες” διαπραγματεύσεις, όπως με τα μνημόνια, τους φόρους, τις συντάξεις, τους κατώτατους μισθούς και το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης ή τις “μεγάλες διπλωματικές νίκες” όπως στο Σκοπιανό με την συμφωνία των Πρεσπών, οι Έλληνες πολίτες μάλλον δικαιολογημένα ανησυχούν και για τις εξελίξεις με τις συζητήσεις με την Αλβανία.
thepresident.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: