Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Με τη συναίνεση Τσίπρα-Καμμένου ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

Του Νίκου Μελέτη

Με την συναίνεση της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών Π. Καμμένου και Ν. Κοτζιά δίνεται το μεσημέρι από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το πράσινο φως στην πρόσκληση του Γ.Γ. της Συμμαχίας προς την πΓΔΜ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με τους όρους και τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από την Συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρόσκληση θα επιδοθεί από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ το απόγευμα της Πέμπτης σε μια μάλλον υποβαθμισμένη σχεδόν «οικογενειακή» τελετή καθώς θα συμμετέχουν οι νατοϊκοί αξιωματούχοι και η πολυμελής αντιπροσωπεία από την πΓΔΜ με επικεφαλής τον Ζ. Ζάεφ, όταν ουσιαστικά οι εργασίες της Συνόδου θα έχουν ολοκληρωθεί και περισσότεροι ηγέτες θα έχουν ήδη αναχωρήσει από την βελγική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνάντηση με τον Τ.Ερντογάν, ο κ. Κοτζιάς θα έχει αναχωρήσει για την Βολιβία, για την Διάσκεψη των Αρχαίων Πολιτισμών και ο Π. Καμμένος θα κατευθύνεται στο Παρίσι για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 14ης Ιουλίου.

Μετά από δέκα χρόνια και τρεις μήνες, πρακτικά εγκαταλείπεται το Βουκουρέστι, καθώς η ενταξιακή διαδικασία της χώρας προς το ΝΑΤΟ ξεπαγώνει αν και η Συμφωνία που έχει υπογραφεί δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Για τον λόγο αυτό εξάλλου και όλες οι διαδικασίες μέχρι την στιγμή που θα επικυρωθούν τα Πρωτόκολλα Ένταξης οι συνομιλίες θα διεξάγονται ,με βάση το προσωρινό όνομα.

Τόσο πάντως στο κείμενο της επιστολής πρόκλησης του κ. Στόλτενμπεργκ όσο και στην Διακήρυξη των Βρυξελλών ,που αποτελεί το ανακοινωθέν της Συνόδου, υπάρχουν σαφείς αναφορές και στην Συμφωνία των Πρεσπών αλλά κυρίως στο ότι για να ολοκληρωθεί η ενταξιακή διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί και εφαρμοσθεί όλο το πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών (έγκριση από το Δημοψήφισμα και συνταγματικές αλλαγές).

Αυτό εξάλλου είναι κάτι που επανειλημμένα έχει επισημάνει ο ίδιος ο κ. Στόλτενμπεργκ, όπως έκανε και χθες στην διάρκεια της τελετής υπογραφής της Κοινής Διακήρυξης Ε.Ε.-ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοσθεί η Συμφωνία για το όνομα,τότε η χώρα θα ενταχθεί στην Συμμαχία με τον νέο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Για τον κ. Ζάεφ όμως το γεγονός ότι θα εμφανισθεί στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα τον καλωσορίσουν οι 29 ηγέτες της Συμμαχίας και δείξει με την επιστολή του κ. Στόλτεμπεργκ ότι βγάζει την χώρα του από την άτυπη διεθνή απομόνωση, στην οποία βρίσκονταν, παρά τα επιχειρήματα περί «αναγνώρισης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας από 140 χώρες» αποτελεί ένα από τα επικοινωνιακά χαρτιά με τα οποία ελπίζει ότι θα στηρίξει την καμπάνια υπέρ του ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου. Από την έκβαση του οποίου εξαρτάται και η τύχη της Συμφωνίας αλλά και η συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε..

Γιατί παρά τις όποιες πιέσεις ασκηθούν, που θα είναι πολλές μια και έχει ήδη προεξοφληθεί από την Διεθνή κοινότητα η επίλυση του ονοματολογικού, τυπικά θα ισχύει και πάλι η προϋπόθεση του Βουκουρεστίου (στην οποία υπάρχει αναφορά και στα κείμενα της τωρινής Συνοδού) για προηγουμένη επίλυση του ονοματολογικού.

Βεβαίως τώρα η πΓΔΜ θα έχει κάνει ένα πρώτο βήμα με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αλλά και η επιστολή πρόσκλησης και η Διακήρυξη των Βρυξελλών θα συνδέουν ευθέως την ένταξη της στο ΝΑΤΟ με την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών..

Η ενταξιακή διαδικασία στο ΝΑΤΟ επαναλαμβάνουμε δεν είναι αυτόματη αλλά απαιτεί μια σειρά σταδίων:

1. Ενταξιακές διαπραγματεύσεις: Ξεκινούν μετά από πρόσκληση που απευθύνει στην χώρα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ και διεξάγονται στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, από κοινή ομάδα ειδικών της Συμμαχίας και εκπροσώπων των υποψηφίων. Στόχος είναι η επίσημη επιβεβαίωση της επιθυμίας και της ικανότητας των υποψηφίων να ανταποκριθούν στις πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της ιδιότητας του κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, όπως προβλέπονται από την Συνθήκη της Ουάσιγκτον και της «Μελετης για την Διεύρυνση του ΝΑΤΟ».

2. Η χώρα που έχει λάβει πρόσκληση ,με Επιστολή του υπουργού εξωτερικών της, προς τον Γ.Γ., προσφέροντας την επιβεβαίωση της αποδοχής των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, και η Επιστολή αυτή συνοδεύεται και με ένα χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

3. Το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τα Πρωτόκολλα Ένταξης στην Συνθήκη της Ουάσιγκτον, που ουσιαστικά αποτελούν τις προσθήκες στην Συνθήκη και έτσι γίνονται συστατικό μέρος της Συνθήκης επιτρέποντας στην χωρά να γίνει μέλος.

4. Τα Πρωτόκολλα Ένταξης επικυρώνονται από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σύμφωνα με την δική τους έννομη τάξη.(π.χ. στις ΗΠΑ απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για να περάσει η σχετική νομοθεσία από την Γερουσία).

5. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ καλεί την χώρα να προσχωρήσει στην Βορειοατλαντική Συνθήκη.

Αφού τα κράτη μέλη ενημερώσουν την Αμερικανική κυβέρνηση που είναι ο θεματοφύλακας της Συνθήκης της Ουάσιγκτον, για την εκ μέρους τους αποδοχή των Πρωτοκόλλων για την ένταξη του νέου μέλους ,ο Γ.Γ. προσκαλεί την χώρα να προσχωρήσει στην Συνθήκη.

6. Η χώρα που έχει προσκληθεί προσχωρεί στην Βορειοατλαντική Συνθήκη ,σύμφωνα με την εθνική διαδικασία που ισχύει.

7. Με την κατάθεση όλων των κειμένων της Ένταξης στο Στειτ Ντιπαρτμεντ η προσκεκλημένη χώρα καθίσταται και τυπικά μέλος του ΝΑΤΟ.



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: