Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Όχι στον «Κλεισθένη» από τους φορείς της αυτοδιοίκησης


Όχι στον «Κλεισθένη» από τους φορείς της αυτοδιοίκησης
Στα σχοινιά βρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων βρήκε απέναντί του την πλειοψηφία των αυτοδιοικητικών παραγόντων. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) Γιώργος Πατούλης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο όχι ως μεταρρύθμιση αλλά ως απορρύθμιση. «Ο Κλεισθένης είναι ένα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει στους δήμους σε ακυβερνησία και θα διαλύσει την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών και θα επιβαρύνει περαιτέρω την καθημερινότητα των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε αν το θέμα της κυβερνησιμότητας απασχολεί τον νομοθετεί.
«Τους ενδιαφέρει δηλαδή με ποιον τρόπο την επόμενη μέρα θα λειτουργήσουν οι δήμοι. Ακόμα περιμένω την απάντησή του υπουργού για την ακυβερνησία και με ποιο τρόπο μπορεί να δώσει τη δυνατότητα της κυβερνησιμότητας», επανήλθε ο Γ. Πατούλης και μίλησε για παράνοια παθογενειών που δεν διορθώνονται με τον Κλεισθένη. Όπως εξήγησε η απλή αναλογική πρόκειται για μια ιδεοληψία της Αριστεράς και προσέθεσε ότι ο Π. Σκουρλέτης δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον αλλά το κομματικό. «Όταν η απλή αναλογική δε δώσει τη σύνθεση σε μία κεντρική κυβέρνηση ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οι εκλογές, στην τοπική αυτοδιοίκηση τι θα γίνει; Πάλι στου κασίδη το κεφάλι, πάλι ο πολίτης θα την πληρώσει;» αναρωτήθηκε και ξεκαθάρισε ότι «διαφωνούμε κάθετα με αυτό το έκτρωμα που λέγεται Κλεισθένης 1». Έκλεισε, δε, την ομιλία του λέγοντας ότι «η ελληνική κοινωνία θα πρέπει να αλλάξει αυτούς που δημιουργούν την παθογένεια της διοίκησης».
Από την πλευρά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας), Κωνσταντίνος Αγοραστός συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφενός δεν φέρνει καμία μεταρρύθμιση αφετέρου δεν λύνει κανένα πρόβλημα. «Ούτε η κακονομία, ούτε η πολυνομία δεν χτυπιέται», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι μέσω του νομοσχεδίου επιχειρείται να μπουν εμπόδια.
Σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική έκανε λόγο με την σειρά του για ιδεοληψία. «Καθένας μπορεί να έχει τα πιστεύω του, αλλά πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα που να μην πληρώνει το διχασμό. Εμείς είπαμε υπάρχει μία ιδεοληψία, μία ιδεολογία απλής αναλογικής», ξεκαθάρισε και κάλεσε ουσιαστικά τους βουλευτές να καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης. «Έχετε μεγάλο βάρος να αποφασίσετε σωστά τι θα ψηφίσετε γιατί αυτό δεν είναι ένα στιγμιαίο νομοσχέδιο. Η καθεμία και ο καθένας έχει ιστορική ευθύνη, δεν είναι νομοσχέδια που ψηφίζονται με άδειες αίθουσες», είπε χαρακτηριστικά.
Τα πυρά της στον Π. Σκουρλέτη εξαπέλυσε και η πρόεδρος της ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας), Βέτα Πανουτσάκου. Όπως είπε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου ήταν προκαθορισμένο και «το παιχνίδι στημένο». Διαφώνησε πλήρως με την απλή αναλογική και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν άγγιξε την τη ραχοκοκαλιά του ρόλου των ΟΤΑ.
Τη σκυτάλη πήρε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο οποίος ζήτησε να «ξαναδούμε συνολικά το θέμα του Κλεισθένη ως μια μεταρρύθμιση». Είπε «όχι» στην απλή αναλογική που προωθεί η κυβέρνηση, λέγοντας ότι θα «πρέπει να βρούμε τον τρόπο εκείνο ώστε να μη αποδυναμώνεται ο θεσμός των παρατάξεων».

«Στο όνομα της δημοκρατίας και ότι τάχα όλοι πρέπει να μη συμμετέχουμε ισότιμα ήδη δημιουργούνται συντεχνίες. Πρέπει να μη δίνουμε ρόλους οι φωνές που δεν πρέπει να έχουν», είπε κλείνοντας.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας δήλωσε ότι ναι μεν συμφωνεί με την απλή αναλογική αλλά «με την προϋπόθεση να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των δήμων».
Αψιμαχίες Πατούλη - Σκουρλέτη
Ένταση ανάμεσα στον Γιώργο Πατούλη και τον Πάνο Σκουρλέτη επικράτησε λίγο αργότερα, όταν ο υπουργός Εσωτερικών κάλεσε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να ξεκαθαρίσει εάν τάσσεται υπέρ του συστήματος ένα προς πέντε για τις προσλήψεις εργαζομένων, ή με το σύστημα ένα προς ένα. Μάλιστα, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει το σύστημα μια πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. «Από του χρόνου θα πάμε στο ένα προς ένα, που είναι μία επιτυχία της κυβέρνησης. Θέλετε το ένα προς ένα ή να γυρίσουμε στο ένα προς πέντε στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πρέπει να τοποθετηθείτε απέναντι στη πρόταση του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
Άμεση ήταν η απάντηση του κ. Πατούλη, ο οποίος κάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να μην τον συνδέει με κάποιο κόμμα. «Σκεφτείτε εθνικά. Εμείς θεωρούμε ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν το προσωπικό που απαιτείται. Ούτε το ένα προς ένα φτάνει. Θα έπρεπε να είστε πιο διεκδικητικοί. Μην τάζετε συνεχώς μόνιμες θέσεις. Κάντε τις. Οι δήμοι πρέπει να πάρουν τους υπαλλήλους που χρειάζονται μέσω ΑΣΕΠ και να μην μπλέκονται τα κόμματα, γιατί αυτοί πληρώνουν», είπε για να ξεσπάσει σφοδρή κόντρα. «Είστε λαϊκιστής, ντροπή σας», φώναζε ο Γ. Πατούλης, όταν ο Π. Σκουρλέτης τον εγκάλεσε για προσωπική προπαγάνδα. Ισχυρίστηκε, δε, ότι πλήρωσε «300.000 ευρώ από τα λεφτά του ελληνικού λαού για να κάνετε προσωπική προπαγάνδα». Εδώ είναι Βουλή και όχι το δημοτικό συμβούλιο του Αμαρουσίου», προσέθεσε ο κ. ΥΠΕΣ, την στιγμή που ο κ. Πατούλης τον χαρακτήριζε λαϊκιστή.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: