Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

FT: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η παρέμβαση των Ρώσων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών


FT: Στην Αλεξανδρούπολη έγινε η παρέμβαση των Ρώσων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών
Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει γίνει το επίκεντρο των ρωσικών δραστιριοτήτων στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο την αποτροπή της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την επέκταση της επιρροής της Ρωσίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναφέρει εκτενές δημοσίευμα των Financial Times.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα οι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που απελάθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Ελλάδα κατηγορούμενοι ότι συνεργάστηκαν με επιχειρηματίες για να χρηματίσουν κρατικούς αξιωματούχους, μητροπολίτες και μέλη πολιτιστικών συλλόγων και ακροδεξιών ομάδων ώστε να υποκινήσουν αντιδράσεις και συλλαλητήρια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ήταν γνωστοί στο λιμάνι της Θράκης.
«Οι Ρώσοι ήθελαν να προκαλέσουν κατάρρευση των συνομιλιών. Ενέτειναν την εμπλοκή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη», δήλωσε ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους Financial Times.
«Για την Ελλάδα να διώξει Ρώσους αξιωματούχους είναι υπερβολικό, όχι μόνο γιατί υπάρχουν πολιτισμικοί και θρησκευτικοί δεσμοί ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα κυβερνάται από ένα κόμμα που κάποτε απολάμβανε των στενών δεσμών με το Κρεμλίνο» παρατηρούν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι μια προσπάθεια χρηματισμού απέτυχε όταν ένας Έλληνας αξιωματικός ανέφερε στον διοικητή του το περιστατικό και σημειώνει ότι στην Αλεξανδρούπολη λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο το χρηματοδοτούμενο από τη Μόσχα «Ρωσικό Σπίτι», ενώ Ρώσοι σπόνσορες που συνδέονται με το πυρηνικό εργοστάσιο της Αγίας Πετρούπολης χρηματοδότησαν την ανέγερση ενός νέου ναϊδρίου ρωσικής τεχνοτροπίας με την ευλογία του οικείου μητροπολίτη Ανθίμου.
Σύμφωνα με τους Financial Times οι Ρώσοι διπλωμάτες πιστεύεται ότι δωροδόκησαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω ενός ντόπιου συμπατριώτη μας επιχειρηματία, εκμεταλλευόμενοι την υψηλή ανεργία και την δυσαρέσκεια κυρίως στις τάξεις των νέων κατά των υφιστάμενων πολιτικών κομμάτων.
«Μπορείς να εξαγοράσεις μεγάλη στήριξη με 20 - 30.000 ευρώ στην Αλεξανδρούπολη όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι είναι εξοργισμένοι με τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα» δηλώνει στους Financial Times πρόσωπο επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμο, ενώ διπλωμάτης δυτικής χώρας προσθέτει «είναι μια "έξυπνη" επιχείρηση που διεξήχθη με το προπέτασμα των μακροχρόνιων πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσία και την κοινή θρησκευτική κληρονομιά».


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: