Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Γ. Στουρνάρας: Αν αθετήσουμε τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν


Γ. Στουρνάρας: Αν αθετήσουμε τα συμφωνηθέντα, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν
Οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν αν η χώρα υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ενώπιον των δανειστών της μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, προειδοποιεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο reuters.
Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα, τώρα ή στο μέλλον, οι αγορές θα μας εγκαταλείψουν και δεν θα μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε δάνεια που λήγουν με βιώσιμους όρους για το χρέος, λέει ο κεντρικός τραπεζίτης στην εφημερίδα και επισημαίνει πως παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την Παιδεία αλλά και την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
Ο κ. διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προσθέτει πως αν υπάρξει μια ισχυρή διεθνής αναταραχή, είτε στην Τουρκία ή στην Ιταλία είτε στην παγκόσμια οικονομία, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες στην πρόσβασή μας στις αγορές με δεδομένο ότι o συντελεστής ευαισθησίας των ελληνικών ομολόγων παραμένει υψηλός.
Αλλά αυτός ο δεύτερος κίνδυνος είναι πιο διαχειρίσιμος, είπε, και θα μειώνεται όσο οι αγορές πείθονται ότι η Ελλάδα ακολουθεί τη σωστή οικονομική πολιτική και τηρεί τις υποσχέσεις της.
Ας μην ξεχνάμε, τονίζει ο κ. Στουρνάρας, ότι η Ευρωζώνη έχει ακόμη κενά στην αρχιτεκτονική της. Η τραπεζική ένωση δεν έχει ολοκληρωθεί και έτσι κάθε αναστάτωση επηρεάζει τα πιο αδύναμα μέλη της περισσότερο, προσθέτει.
Σημειώνει επίσης ότι ουδείς αμφισβητεί σήμερα ότι η διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015 είχε σημαντικό κόστος για την οικονομία, το τραπεζικό σύστημα και το κλίμα εμπιστοσύνης, ενώ σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι οι στόχοι για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, ειδικά εάν συνδυαστούν με υψηλή φορολογία.
«Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει, όχι στο τόσο μακρινό μέλλον, να συζητηθεί με τους εταίρους μας», αναφέρει.
Επίσης το πρακτορείο παραθέτει και τις δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ στην εφημερίδα Το Βήμα ότι «οι συμφωνηθείσες δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν».


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: