Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια - Στα 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο


Εκτός ελέγχου η φωτιά στην Εύβοια - Στα 11,5 χιλιόμετρα το πύρινο μέτωπο

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η περίμετρος του μετώπου της πυρκαγιάς έφτασε λίγο μετά τις 8.00 μ.μ. τα 11,5 χιλιόμετρα, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος έχει μεταβεί στα Ψαχνά.
Οι άνεμοι υποχώρησαν το βράδυ, ωστόσο οι προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς δυσχεραίνουν, αφού διεξάγονται μόνο από τις δυνάμεις εδάφους.
Σημειώνεται ότι από τις 5 μ.μ. η Πυροσβεστική έλαβε την απόφαση να σταματήσουν οι πτήσεις των εννέα Canadair πάνω από τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρό και Πλατάνια στον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων, λόγω των πολύ ισχυρών αναταράξεων που προκαλούνταν και καθιστούσαν σχεδόν απαγορευτικές τς πτήσεις πάνω από τα μέτωπα της φωτιάς.
«Δίνουμε μια πολύ σκληρή μάχη με το χρόνο», τόνισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, τονίζοντας ότι η βασική προσπάθεια των 300 πυροσβεστών που δρουν για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. «Να μην έχουμε καμία απώλεια και να σωθούν τα σπίτια» είπε και πρόσθεσε ότι η περίμετρος του μετώπου είναι 11,5 χλμ.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κεντρική Εύβοια - Αίτημα για βοήθεια από την ΕΕ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε από το μεσημέρι της Τρίτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά.
Η Ελλάδα ζήτησε βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια μέσα ώστε να αντιμετωπιστεί η φωτιά. Θετικά στο αίτημα ανταποκρίθηκαν η Ιταλία και η Κροατία, οι οποίες θα στείλουν 4 Canadair στην Ελλάδα το πρωί της Τετάρτης, ενώ απάντηση αναμένεται και από τις άλλες χώρες. Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης έκανε γνωστό πως η ΕΕ κινητοποιεί άμεσα τα επιχειρησιακά μέσα της μετά το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, όπου μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά και η άμεση ενίσχυση με υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα στην περιοχή. Ήδη από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μετακινούνται άλλα 10 χωματουργικά μηχανήματα όπως επίσης και από το εργοτάξιο της ΛΑΡΚΟ, έτσι στο σύνολο θα βρίσκονται στην περιοχή 18 βαριά μηχανήματα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμένα σπίτια αλλά μόνο ζημιές σε 3 επιβατικά οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού οι ιδιοκτήτες τους τα άφησαν σε ένα σημείο πριν το χωριό Μακρυμάλλη και έσπευσαν να βοηθήσουν στην εκκένωση μιας κατασκήνωσης στην οποία φιλοξενούνταν υπερήλικες». Μάλιστα όπως σημείωσε ο δήμαρχος «η εκκένωση της κατασκήνωσης έγινε με επιτυχία πολύ πριν φτάσουν οι φλόγες στην περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Ψαθά «η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη, καθώς τα εναέρια μέσα λόγω των πυκνών καπνών δεν μπορούν να προσφέρουν τη βοήθειά που χρειάζεται η περιοχή σε αυτή τη φάση». Σε σχέση με τα δύο μέτωπα προς το χωριό Πλατανιά και προς τα Ψαχνά εκτίμησε ότι «το μέτωπο προς τα Ψαχνά είναι πολύ δύσκολο και αποφασίστηκε εκεί να ληφθούν μέτρα με διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών τις οποίες άρχισαν να δημιουργούν τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα».
Εκκενώθηκαν 4 χωριά 
Τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στην κεντρική Ευβοια, υπό την απειλή του πύρινου μετώπου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους οικισμούς Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, ενώ εκκενώθηκε και η Μονή Μακρυμάλλη. Οι κάτοικοι των τεσσάρων χωριών οδηγήθηκαν με λεωφορεία σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά. Σημειώνεται πως δύο ηλικιωμένοι στα Πλατάνια αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την κατοικία τους.
Η πυρκαγιά βρίσκεται γύρω από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός και πολύ κοντά στα Πλατάνια, έχοντας κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ανακόψουν την πορεία της. Συγκεκριμένα, πυροσβεστικά οχήματα και ισχυρές πεζοπόρες δυνάμεις έχουν δημιουργήσει ζώνη προστασίας στο χωριό Μακρυμάλλη.
Σημειώνεται πως γύρω στις 6.30 μ.μ. ένα νέο μέτωπο ξέσπασε στην περιοχή, με τον αέρα να αλλάζει φορά και να κατευθύνει τις φλόγες προς τα Ψαχνά και την Αγία Άννα, αναγκάζοντας τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αναπροσαρμόσουν τον σχεδιασμό τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση της φωτιάς.
Κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης τραυματίστηκε και ένας πυροσβέστης. Πρόκειται για εθελοντή της Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο της Χαλκίδας και στη συνέχεια στην Αθήνα. Η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.
liberal.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: