Παρασκευή 16 Αυγούστου 2019

Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού στην Εύβοια-Τρεις ύποπτοι εξετάζονται

Η πυρκαγιά στην Εύβοια σύμφωνα με την πυροσβεστική, είναι χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένει επικίνδυνη. Η οικολογική καταστροφή που έχει προκληθεί στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων είναι τεράστια.

Λίγο πριν πέσει ο ήλιος τα 7 αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο έκαναν από μία ακόμη ρίψη προληπτικά. Αυτή την ώρα στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής θα χρειαστούν μέρες ακόμη μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από το πρωί μέχρι και την δύση του ηλίου επιχειρούσαν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, καθώς και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετείχε ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα ήταν σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Σαφείς ενδείξεις εμπρησμού στην Εύβοια -Τρεις ύποπτοι εξετάζονται

Την ίδια ώρα, σαφείς ενδείξεις για εμπρησμό έχουν τα κλιμάκια διεύθυνσης αντιμετώπισης εμπρησμού στο σημείο έναρξης της φωτιάς στην Εύβοια, στην περιοχή Αγριλίτσα.
Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι Αρχές βρίσκονται σε διαδικασία συλλογής στοιχείων για να σχηματίσουν δικογραφία ενδεχομένως και σε βάρος προσώπων.

Μαρτυρίες πάντως μιλούν για ένα όχημα και μοτοσικλέτες που βρέθηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα της Τρίτης και μπορεί να σχετίζονται με τη φωτιά που ξέσπασε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, λίγα λεπτά μετά τις 3 τα ξημερώματα της Τρίτης, ένα άτομο -που ίσως είχε και συνεργό- που κινούνταν με όχημα ανάμεσα στο χωριό Σταυρός και Μακρυμάλλη, σταμάτησε επί του επαρχιακού δρόμου, αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο και κινήθηκε περίπου 50 μέτρα μέσα στο δάσος, όπου και έβαλε την πρώτη πυρκαγιά.


Επέστρεψε στο αυτοκίνητο, επιβιβάστηκε και συνέχισε για περίπου 100 μέτρα. Εκεί αποβιβάστηκε και έβαλε τη δεύτερη εστία πυρκαγιάς μέσα στο δάσος. Το ίδιο μοτίβο συνέχισε και για την τρίτη εστία φωτιάς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο δράστης έβαλε τη φωτιά είτε με αναπτήρα, είτε με σπίρτα, είτε με στουπί για να μην αφήσει ίχνη.

Οι ανακριτικές Αρχές έχουν πάρει μέχρι στιγμής 25 καταθέσεις και από την πρώτη στιγμή υπήρχαν υπόνοιες για εμπρησμό.

Τα κλιμάκια της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού φαίνεται να έχουν σχηματίσει ήδη βάσει των στοιχείων και τουλάχιστον 25 καταθέσεων κατοίκων και μαρτύρων, το προφίλ τουλάχιστον 3 βασικών υπόπτων.

Οι ύποπτοι αυτοί είναι κάτοικοι της περιοχής και έχουν ήδη εξεταστεί από τις αρχές. Και οι τρεις σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προτάξει άλλοθι, τα οποία και εξετάζονται από τις αρχές οι οποίες συνεχίζουν την έρευνα.


Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν και οι τρεις ύποπτοι απουσίαζαν τόσο από την περιοχή όσο και από τις οικείες τους, κατά τον χρόνο εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σημειώνεται πως ένας εξ αυτών είναι ο ίδιος άνθρωπος που κατηγορήθηκε για την περσινή φωτιά στην περιοχή Κοντοδεσπότι.

«Στάχτη» 22.689 στρέμματα

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Κεντρική Εύβοια από τη φωτιά, μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου.


Αυτό προκύπτει από τα υψηλής ανάλυσης δεδομένα για τις καμένες εκτάσεις που παρέχει ο ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel-2.


Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η τελική έκταση θα είναι μεγαλύτερη.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: