Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Κυρ. Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls


Κυρ. Μητσοτάκης: Παρελθόν τα capital controls

Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κλείνει οριστικά ένας κύκλος ανασφάλειας, καθώς «μετά από 50 μήνες τα capital controls» καταργούνται.

«Και ταυτόχρονα ανοίγει σε μια δύσκολη συγκυρία ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, για την Ελλάδα που αξίζουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η άρση των περιορισμών γίνεται νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. 

«Σήμερα αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν» είπε. 

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι ο κ. Σταϊκούρας θα καταθέσει τη σχετική τροπολογία, ενώ επιτέθηκε στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε «κρίση εμπιστοσύνης και εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες». 

«Αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και ο δραματικός περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και κίνησης κεφαλαίων». Εξάλλου, κατά τον πρωθυπουργό, «το αποτέλεσμα των εκλογών αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό αποδεικνύεται από τα επιτόκια των τελευταίων δημοπρασιών και ότι δανειστήκαμε με επιτόκια 1,9%».

«Χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα»
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για το GDPR τονίζοντας ότι πλέον «κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς τη συγκατάθεσή του». Όπως επίσης ότι κανείς εργοδότης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία σε βάρος εργαζομένων. 

«Εικόνες από κάμερες ασφαλείας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απόλυσή του. Θα μειωθούν και οι συνεχείς οχλήσεις από κάθε είδους μηνύματα που μέχρι σήμερα σας κατακλύζουν», υπογράμμισε και ξεκαθάρισε ότι πλέον το δικαίωμα της ελεύθερης πληροφόρησης  εναρμονίζεται με το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη, επίσης, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρα, διότι «πολλές από τις προτάσεις των κομμάτων και φορέων που συμμετείχαν στη διαβούλευση έγιναν δεκτές».
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από τα τηλεοπτικά συμβόλαια των ΠΑΕ. Όπως υπογράμμισε έχουν εξοικονομηθεί 35 εκατομμύρια ευρώ «και σε πείσμα όσων ανέμεναν καταστροφές το πρωτάθλημα ξεκίνησε κανονικά». 

Υπενθύμισε, δε, ότι καθαρίστηκε το περιβόητο οικόπεδο στο Μάτι ενώ εξήρε την προσπάθεια όλων όσοι έδωσαν και δίνουν τη μάχη με τις φλόγες. «Η μάχη με τις φωτιές αποδεικνύουν την παρουσία μας δίπλα στον πολίτη», είπε προσθέτοντας ότι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα «αποτελεί τη σταθερή πυξίδα της κυβέρνησης».  «Έτσι κινηθήκαμε τις πρώτες 40 μέρες και με αυτό το ρυθμό θα συνεχίσουμε τα επόμενα 4 χρόνια», είπε.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: