Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Κατρακύλα… χωρίς φρένα στο χρηματιστήριο

Τραπεζικό sell off διαρκείας κλονίζει το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

"Κεφάλι" δεν μπορεί να σηκώσει ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού το σφυροκόπημα συνεχίζει για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση οδηγώντας δύο από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας σε ιστορικά χαμηλά και σε απογοητευτικά χαμηλά επίπεδα τις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Τραπεζικό sell off διαρκείας κλονίζει το Χρηματιστήριο

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,67% στις 606,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 6,91 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,3 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 1,52% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.592,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,24% στις 418,26 μονάδες.

Στο επίκεντρο των απωλειών και σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος κυριολεκτικά δεν μπορεί να… σηκώσει κεφάλι από τις πωλήσεις που επιδίδονται πλέον παντός είδους χαρτοφυλάκια. Οι απώλειες από τη στιγμή της ανακοίνωσης των αλλαγών των δεικτών του MSCI ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 15%, ενώ αν προστεθούν στις άνω του 40% απώλειες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, τότε η εικόνα είναι άκρως απογοητευτική.


Πλέον μιλάμε για μια πανωλεθρία των χαρτοφυλακίων που πίστεψαν ότι σταδιακά ο κλάδος θα ανακάμπτει, ήταν το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, η οποία τονίζει ότι η έννοια της εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά έχει εξαφανιστεί. Τα σενάρια, τα σκάνδαλα και η αβεβαιότητα έχουν δημιουργήσει μια κανονικότητα, η οποία σε τίποτα δεν θυμίζει μια χώρα που υποτίθεται έχει αφήσει πίσω της την εποχή της κρίσης, προσθέτει η ίδια πηγή.

Μέσα σε δυόμιση μήνες όμως ο κλάδος έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες, σε μια αγορά που κινείται γύρω από αυτόν. Και όλα αυτά, όταν ακόμη οι αλλαγές στα χαρτοφυλάκια, απόρροια των αλλαγών των δεικτών του MSCI, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Άλλωστε, η ίδια η Wood χτες έκανε τη διαφορά σε σχέση με άλλους αναλυτές, και εκτίμησε ότι οι εκροές από το ΧΑ, ελέω των αλλαγών του MSCI, θα φτάσουν τα 211 εκατ. δολάρια.

Σε αυτό το κλίμα, αν προστεθεί και η αρνητική ψυχολογία των διεθνών αγορών, τότε ουδείς μπορεί να μιλήσει με κάποια προοπτική για την ελληνική αγορά. Άλλωστε, είναι πλέον κοινό μυστικό ότι οι short έχουν άλλα… σχέδια για την ελληνική αγορά, και καθώς έχουν το "πάνω χέρι", δεν θα αφήσουν τα σχέδια τους ανεκπλήρωτα.


Η επιδείνωση αυτή του κλίματος στο Χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με τις διεθνείς πιέσεις, επιβαρύνουν σήμερα και την εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευθεί στο 4,67% από 4,55% χθες, τη στιγμή που το ιταλικό 10ετές ομόλογο, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, διαμορφώνεται στο 3,65%.

Την ίδια ώρα, ανησυχητική είναι και η εικόνα των μη τραπεζικών μετοχών, καθώς απουσιάζουν οι ειδήσεις που θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν κάποιες επιλεκτικές κινήσεις που θα στηρίξουν την αγορά. Μια στήριξη που έχει ανάγκη στα επίπεδα των 610 μονάδων, καθώς η απώλειά τους θα σηματοδοτήσει την είσοδο της αγοράς σε ένα νέο πτωτικό κανάλι, με κίνδυνο πτώσης τουλάχιστον μέχρι τις 550 μονάδες.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 5,34%, με την Πειραιώς να χάνει 4,54% και την Εθνική να είναι στο -3,44%. Πτώση 2,60% και 2,18% καταγράφουν οι ΟΛΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Eurobank, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΔΕΗ και Aegean.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, ΕΥΔΑΠ, Grivalia, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Φουρλής και Τιτάν, με τις Σαράντης, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να μην έχουν πρόσημο.

Νέα «βουτιά» άνω του 3% στο Χ.Α. – Έχασε τις 600 μονάδες ο Γ.Δ. - Σκηνικό διάλυσης στα ομόλογα



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: