Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Ερντογάν: «Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες...»

Σε μία σειρά σημαντικών δηλώσεων σε σχέση με τις διάφορες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες οι οποίες έχουν εξολοθρευτεί από την Τουρκία προέβη ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν … κατόπιν εορτής βεβαια.

Πιο συγκεκριμένα τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας χαρακτηρίζουν ως «Ιστορική αυτοκριτική για τις μειονότητες» χαρακτηρίζουν τα όσα είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε τοπικό συνέδριο του AKP. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε για «εκδίωξη από την Τουρκία, όσων είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα στο παρελθόν», πράγμα που ο ίδιος κατονόμασε, ως «αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης».

Ο Ρ. Τ. Ερντογάν στηλίτευσε και την νοοτροπία η οποία προωθεί την ιδέα πως «Είναι τόσο απλό να λέμε χάνουμε την Τουρκία, επειδή το παγκόσμιο κεφάλαιο που κάνει επενδύσεις στη χώρα μας προέρχεται από τη μία ή την άλλη θρησκεία». Συνεχίζοντας στον λόγο του ο αρχηγός του ΑΚΡ υπογράμμισε πως «Επί χρόνια, στη χώρα αυτή έγιναν κάποια πράγματα. Εκδιώχθηκαν όσοι είχαν διαφορετική εθνική ταυτότητα. Μήπως βγήκαμε κερδισμένοι; Θα πρέπει να το σκεφτούμε. Αλλά κανείς δεν κάθισε να σκεφτεί με ψυχραιμία. Αυτό, στην πραγματικότητα ήταν αποτέλεσμα φασιστοειδούς αντίληψης. Στο λάθος αυτό, ορισμένες φορές υποπέσαμε και εμείς, αλλά όταν σκέφτεται κανείς με ψυχραιμία, αντιλαμβάνεται και λέει, τι λάθη κάναμε».Η αναφορά στις στο συγκεκριμένο θέμα στην γείτονα γίνεται σε συνάρτηση κυρίως με τον διωγμό του ελληνικού στοιχείου κυρίως από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

Φυσικά, όλα αυτά είναι εύκολα λόγια, ρητορικής και φιλολογικής φύσης αφού πλέον η κατάσταση στην χώρα είναι μη αναστρέψιμη, αναφορικά με τους Έλληνες και Αρμένιους οι οποίοι έχουν εκπατριστεί, από τις πατρογονικές εστίες στα παράλια της Ιωνίας, τον Πόντο και την ανατολική Τουρκία. Επίσης υπενθυμίζεται πως τα λόγια του τούρκου πρωθυπουργού ίσως δεν απηχούν απόψεις, παρά του ιδίου, εάν κάποιος τα θεωρήσει ειλικρινή, αφού νωπές είναι οι δηλώσεις, τον Νοέμβριο του 2008,  του υπουργού Άμυνας της χώρας Βετζντί Γιονούλ σε σχέση με τις διαδοχικές εθνοκαθάρσεις του 20 αιώνα στην Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας σε ομιλία που είχε κάνει στις 10 Νοεμβρίου, είχε υπογραμμίσει ότι τα δύο βασικά στοιχεία στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ήταν «η οικοδόμηση έθνους και η οικονομία», τονίζοντας ότι η ανταλλαγή πληθυσμών ήταν άκρως σημαντική για τη δημιουργία του έθνους συμπληρώνοντας «Εάν σήμερα εξακολουθούσαν να ζουν στο Αιγαίο οι Έλληνες και σε διάφορα σημεία της Τουρκίας οι Αρμένιοι, θα ήταν μήπως η Τουρκία, το ίδιο εθνικό κράτος;».

Πηγή: www.defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: