Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Εκλογή αρχηγού στη ΝΔ: Προσπάθεια μπαχαλοποίησης της διαδικασίας για να μη συμμετάσχει ο κόσμος...

Εχει επισημανθεί ξανά η σημασία της αναγκαιότητα της μεγάλης συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία της Νέας Δημοκρατίας. Σημασία που έγκειται στο ότι ο νέος πρόεδρος είναι εξαιρετικά ουσιαστικό να προκύψει από μια πλατιά διαδικασία που θα περιλαμβάνει όσους περισσότερους ψηφοφόρους.

 Όμως, παράλληλα και όπως αποδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις,  η αύξηση της συμμετοχής εκτιμάται ότι επηρεάζει καθοριστικά το αποτέλεσμα, καθώς η συμμετοχή χιλιάδων ψηφοφόρων σπάει τους εσωκομματικούς μηχανισμούς, και αναδεικνύει το υγιές και γνήσιο της λαικης βούλησης.

 Γίνεται στο πλαίσιο αυτό μια συστηματική προσπάθεια, τόσο από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, όσο και από κομματικά στελέχη της ΝΔ, να υποτιμηθεί η διαδικασία, στα ματια του μέσου ψηφοφόρου, ώστε αυτός να μη φτάσει ποτέ στη κάλπη.
 Έτσι, αυτή η διαρκής προσπάθεια -που αναμένεται να εντατικοποιηθεί- σμίκρυνσης του σώματος που θα αναδείξει το νέο αρχηγό, έχεις ως αιχμη του δόρατος τον κ. Μειμαράκη ο οποίος με απανωτές δηλώσεις, ως περιφερόμενος θίασος,  επιδιώκει τη μπαχαλοποίηση των διαδικασιών και την αποτροπή της ευρείας εμπλοκή των εκλογέων στην διαχείριση, εν τέλει, της κρίσιμης αυτής κατάστασης
  
Είναι σαφές και διακριτό, ανεξαρτήτως του νικητή πως η δυνατότητα άμεσης επανάκαμψης της παράταξης, προυποθέτει τη μαζική και απρόσκοπτη συμμετοχή του κόσμου.
Άμεση επανάκαμψη με περιορισμένη συμμετοχή του κόσμου δεν μπορεί να υπάρξει και είναι προφανές το αντιφατικό δίλημμα της στρατηγικής Μπακογιάννη-Μειμαράκη. Από τη μια να οδηγήσουν σε ένα περιορισμένο εκλογικό σώμα που ευνοεί την προοπτική εκλογής της Ντόρας και από την άλλη να επιτρέψουν, αίροντας τα διαρκή προσκόμματα, τη μέγιστη διεύρυνση του εκλογικού σώματος που θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Με λίγα λόγια δε μπορείς να ζητάς από το κόσμο της ΝΔ να κατέβει να ψηφίσει και από την άλλη με τη στάση και τις δηλώσεις σου, να του βγάζεις, έναν έντονο ωχαδερφισμό.


 Σε κάθε περίπτωση η λογική της υποβάθμισης μιας μαζικής διαδικασίας, εκτός από μικροκομματικά οφέλη, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως, παιδαγωγεί και την ίδια τη βάση της ΝΔ, σε ανάλογες συμπεριφορές, μέσα στο πολιτικό σύστημα. Πολλές φορές η απαξιώση ενός πολιτικού συστήματος, έρχεται μέσα από την απαξιώση ενός κόμματος. Και αν αυτό δεν είναι ακριβώς πρόβλημα για τη δημοκρατία, είναι σίγουρα πρόβλημα για την ύπαρξη του συγκεκριμένου κόμματος.

 Βέβαια, όπως έχουμε τονίσει, υπάρχει πάντα η προοπτική να τους βγάλει από το δίλημμα ο ίδιος ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας αλλά και της ευρύτερης παράταξης μέσω της μαζικής συμμετοχής του που θα παρασύρει κάθε μικρονοϊκή στρατηγική μηχανισμών….

Η συμμετοχή καταργεί τους μηχανισμούς.

Και μη ξεχνάμε πως  η συμμετοχή αποτελεί τον βασικό πυλώνα , του Κοινωνικού Φιλελευθερισμού.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: