Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

«Γη και ύδωρ» στον Αλμούνια


«Γη και ύδωρ» παραχώρησε η Ελλάδα στην Κομισιόν προκειμένου να μην μπει η χώρα από τώρα σε σκληρή δημοσιονομική επιτήρηση. Μη μπορώντας άλλωστε να κάνει κι αλλιώς, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια «λεόντεια» συμφωνία με τον Χ. Αλμούνια και κατάφερε (βοηθούμενη ασφαλώς και από τις άλλες χώρες που έχουν κι αυτές υπερβολικά ελλείμματα) να πάρει παράταση διαρκείας για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3%, όποτε μπορέσει. Βασικός και πρωταρχικός στόχος είναι το έλλειμμα να κινηθεί σε μονοψήφιο ποσοστό τους επόμενους μήνες, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθούν περί τα 7,5 δις ευρώ άμεσα.

Ενδεικτική των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου είναι και η επιστολή – σοκ που απέστειλε στον… πραγματικό τσάρο της οικονομίας μας, Χ. Αλμούνια. Η επιστολή έχει δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία: Το πρώτο είναι ο απολογητικός χαρακτήρας της, όχι για την κυβέρνηση ΠΑΣΟκ αλλά γενικότερα για τη χώρα. Το δεύτερο είναι η απογραφή που κάνει ο υπουργός Οικονομικών για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης.

Περιγράφει με δραματικά στοιχεία την κατάσταση της οικονομίας, τα λάθη που έγιναν και δίνει το στίγμα για το τι πρέπει να γίνει τους επόμενους μήνες.

Η άτυπη συμφωνία με τον Αλμούνια (μετά και την ξεφτίλα της προηγούμενης εβδομάδας όταν οι κοινοτικοί μας προσέβαλλαν σε παγκόσμιο επίπεδο) περιλαμβάνει τα εξής:
  

1. Δεν θα κάνουμε άλλες αλχημείες. Τα στοιχεία από εδώ και στο εξής θα είναι πραγματικά και δεν θα μαγειρεύονται από την ΕΣΥΕ. Αλλωστε η επιτροπή που συγκροτήθηκε με πρόεδρο τον κ. Ζαννιά του ΣΟΕ έχει ακριβώς αυτός το στόχο. Να αποδίδεται η εικόνα της οικονομίας χωρίς «μαϊμουδιές». «Η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στατιστικών και τη διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση. Οι δεσμεύσεις αυτές θα αντικατοπτρίζονται στον προϋπολογισμό του 2010 και το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας. Προς το σκοπό αυτό προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες της Επιτροπής», τονίζεται στην επιστολή.

2. Θα πάρουμε σκληρά μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 9% από 12,5% που είναι σήμερα. Οπότε, ποτά, τσιγάρα, ακίνητα, αυτοκίνητα, εξοχικά, σκάφη θα μπουν στο στόχαστρο.

3. Θα περικόψουμε δαπάνες από παντού. Από μειώσεις προσωπικού, από μικρές ή μηδενικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, από φορολόγηση μερισμάτων και από ενιαίο συντελεστή για όλα τα εισοδήματα. Η επιστολή αναφέρει και ο νοών νοήτω: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει επιθετική πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι προσπάθειες αυτές θα συμπληρωθούν και θα υποστηριχθούν με εκείνες για τη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών, καθώς συμβάλλουν στην αποκατάσταση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας». 

4. Στην επιστολή αναφέρεται τέλος ότι τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2009 πιστοποιούν την κατάρρευση των εισπράξεων κρατικών εσόδων (προ επιστροφών φόρων) που μειώθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, και έφτασαν στα 38,7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας 59,3 δισεκατομμυρίων. Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ, και πενιχρές από φόρους μεταβίβασης ακινήτων (400 εκατ. ευρώ) και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων.

5. Το πρόβλημα που δημιουργείται αυτόματα είναι οι υποσχέσεις προεκλογικά για το πακέτο στήριξης των 2,5 δις καθώς και οι ανακοινώσεις για προσλήψεις σε παιδεία και υγεία. Πόθεν θα βρεθούν τα χρήματα, μόνο ο… Υψιστος το γνωρίζει.

Η επιστολή του κ. Παπακωνσαντίνου περιγράφει με μελανά χρώματα την οικονομία υπό τη διοίκηση των κ.κ. Αλογοσκούφη και Παπαθανασίου. Αναφέρει ότι τα εισπρακτικά μέτρα που πήρε η προηγούμενη κυβέρνηση απέδωσαν μόλις 2,3 δις από 4 που ήταν ο αρχικός στόχος. Οπως αποκάλυψε ο σημερινός τσάρος, κάθε μήνα και μέχρι τις εκλογές το έλλειμμα αυξανόταν έως και 2 δις ευρώ. Ετσι, στο 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος το έλλειμμα πήγε στα 23 δις, διπλάσια σε σύγκριση με τα 1,2 δις το ίδιο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα, τα 23 δις είναι σχεδόν τρεις φορές πάνω από την δέσμευση που είχε πάρει η κυβέρνηση της ΝΔ με το Πρόγραμμα Σταθερότητας για 8,8 δις. Η εξέλιξη αυτή δημιούργησε μια «τρύπα» 8,3 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, προτού πάμε σε εκλογές.

 Οικονομομικός

Πηγή: antinews

Οι μαϊμουδιές του Παπακωνσταντίνου έφεραν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την Ελλάδα.

Σενάρια ηρωικής απεμπλοκής από την δίνη που ενέπλεξαν την Ελλάδα, οι μαϊμουδιές του Παπακωνσταντίνου, επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Πως θα πάει, τουλάχιστον μέχρι το Μάρτιο το έλλειμμα στο 6-8%! Σενάρια υπάρχουν πολλά. Εν τω μεταξύ θα ληφθούν σκληρά μέτρα και το Μαξίμου θα ακολουθήσει αντικοινωνική πολιτική μια και «δεν μπορούν τελικά να τα πάρουν απ’ τους πλούσιους και να τα δώσουν στους φτωχούς»! Εξάλλου οι περισσότεροι πλούσιοι, κυρίως η διαπλεκόμενοι, στηρίζουν Πασόκ! Δεν υπάρχει όμως κανένα σενάριο που να γλυτώνει την Ελλάδα, από τα νύχια των αισχροκερδών τοκογλύφων που λύθηκαν τα χέρια τους και χωρίς κανένα φραγμό πρόκειται να αυξήσουν τα επιτόκια στα δάνεια που αιτείται η χώρα. Μας περιμένουν στη γωνία, ίσως σε ένα προκαθορισμένο παιχνίδι. Οι πολίτες εξαπατήθηκαν και παίζουν με σημαδεμένες τράπουλες σε ένα χαμένο παιχνίδι προς όφελος διεθνών και εγχώριων τραπεζικών κέντρων.
Εκτός και αν «διορθώσουν» το έλλειμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Σενάριο αδύνατο γιατί ήδη έχει υποστεί η αξιοπιστία μας βαρύτατο πλήγμα. Μας κοροϊδεύουν οι Αλμούνιοι με τα στοιχεία που τους δίνουμε. Και για όλα φταίει η ανευθυνότητα Παπακωνσταντίνου! Γίναμε αντικείμενο διεθνούς χλεύης για να εξυπηρετηθούν τα μικροκομματικά παιχνίδια του Μαξίμου. Όσο για τη «επιτυχία» στην παράταση που πήραμε για την πτώση του ελλείμματος κάτω του 3% ….. μην χαίρονται. Ουσιαστικά οι μεγάλες χώρες που πέτυχαν για δικό τους όφελος την παράταση κατάφεραν να συμπαρασυρθεί και η Ελλάδα στην «παράταση»
Ουσιαστικά ο Παπακωνσταντίνου πρέπει να κόψει το κεφάλι του και να βρει άμεσα 7,5 δις ευρώ. Τους αμέσως επόμενους μήνες. «Λεφτά δεν υπάρχουν», η κοινωνία καλλιέργησε προσδοκίες με τα προεκλογικά ψέματα του Παπανδρέου. Το Πασόκ έδωσε πολλά προεκλογικά «σκουπίδια» στο λαό και ενδέχεται να τα πετάξει σύντομα πίσω στους εμπνευστές της «άλλης πολιτικής» που υπόσχονταν και επέμεναν για «τα λεφτά που υπάρχουν»(garbage in, garbage out)! Άρα το Πασόκ έχει πέσει στις παγίδες που έστησε για να υφαρπάξει την εξουσία. Όσο και αν το αρνούνται ή δε θέλουν να το πιστέψουν οι «οχτώ» των δελτίων παραπληροφόρησης. Ο Παπακωνσταντίνου απολογείται τώρα στον Αλμούνια για το «λάθος» που έκανε και αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να προβεί σε πλήρη «πραγματική απογραφή» της οικονομίας για να «διορθώσουν» λάθη και παραλείψεις! Έρχονται σε πλήρη σύγκρουση και με τον «πρόσφατο» εαυτό τους και με το παρελθόν τους. Μπορούμε να ξεχάσουμε τα επιχειρήματα περί «προδοσίας» που χρησιμοποιούσαν για την απογραφή του Αλογοσκούφη;
Παράλληλα βέβαια υποσχέθηκαν στους Ευρωπαίους, ότι θα πάρουν σκληρά μέτρα ενώ στα μέσα ενημέρωσης ακόμα υπόσχονται στον ελληνικό λαό λαγούς με πετραχήλια! Στο στόχαστρο βρίσκονται οι έμμεσοι φόροι. Οι περικοπές δαπανών αποδεικνύονται Λερναία Ύδρα. Κόβεις το ένα κεφάλι και ανοίγουν δύο. Χωρίς «πυρσό με φωτιά» δεν πετυχαίνεις τίποτα. Τσάμπα κόπος. Όταν όλα δείχνουν ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και μηδενικές αυξήσεις στο δημόσιο. Επιστρέφουμε δηλαδή στο προεκλογικό πρόγραμμα του Καραμανλή. Κάτι που δεν μπορούν να πιστέψουν ούτε στο Μαξίμου, ούε στα κανάλια, ούτε οι οπαδοί του Πασόκ! Ευχόμαστε μόνο να μην κάψουν το μέλλον μας, μια και πολύ φοβόμαστε ότι ολόκληρο το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο του Παπανδρέου είναι απροετοίμαστοι, χωρίς κανένα σχέδιο και μαθητευόμενοι μάγοι!

Πηγή: exastal

Δεν υπάρχουν σχόλια: