Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ο Σαμαράς στο Πεκίνο


Mιλώντας στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς κάλεσε τους Κινέζους να γίνουν μέρος του ελληνικού success story. Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στην Κίνα επεσήμανε ότι, το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι αυτή μία ευκαιρία για να βοηθήσει την περαιτέρω προσέγγιση της Κίνας με την Ευρώπη.

«Η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για μία σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«δέκα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη στρατηγική συμφωνία ΕΕ- Κίνας και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο». Μίλησε όμως και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ χρειάζεται επενδύσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις κατασκευές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

«Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε τέσσερις τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη.
Πρώτα μίλησε για τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής».
Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία.
Τέταρτος τομέας είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς. «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια» τόνισε.

Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία “απαγορεύτηκε” για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.
Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και αύριο με τον πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.


antinews.gr





Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: